Ilgai lauktas triumfas

Turbūt nė vienas žmogus ant tituluotos ir įžymybių kupinos Rusijos rinktinės atsarginių suolelio prieš dvikovą su lietuvėmis netikėjo, kad dar nenuaidėjus finaliniai sirenai turės pripažinti nebeišvengiamą pralaimėjimą.

Kol Sandra Linkevičienė ramiai bumbsėjo kamuolį tiksint paskutinėms mačo sekundėms, jos komandos draugės susikibusios jau pradėjo suktis triumfo šokyje.

Lemiamame kėlinyje čempionišką dvasią pademonstravusios lietuvės šokiravo varžoves pergale 76:64.

„Esu nepaprastai laiminga, nes tai – tik antras kartas per mano karjerą, kuomet nugalime Rusiją. Emocijos tiesiog veržiasi laukan“, - džiaugsmu tryško Lietuvos rinktinės, per ankstesnius šešis susitikimus su Rusijos ekipa Europos čempionatuose patyrusios penkias nesėkmes, senbuvė Rima Valentienė.

„Tai buvo komandos diena. Vienos daugiau, kitos mažiau prisidėjo, bet žaidėme kaip komanda, todėl ir laimėjome. Rusės niekuo nenustebino: jos yra geros žaidėjos, bet joms trūksta motyvacijos“, - teigė gynėja Aušra Bimbaitė.

„Laimėjome ir taktika, ir širdimi. Turbūt mes labiau norėjome tos pergalės nei rusės. Bet šios rungtynės dar nieko nereiškia. Jei tai būtų ketvirtfinalis ar pusfinalis, viskas atrodytų kitaip. Pasidžiaugėme, bet pasakėme viena kitai, kad tai – tik grupės varžybos“, - sunkiai gaudydama kvapą iš karto po rungtynių kalbėjo S. Linkevičienė.

Neišgliaudė lietuviškų riešutų

Nors beveik visos Rusijos krepšininkės yra gerokai aukštesnės už tiesiogines savo oponentes Lietuvos ekipoje, S. Linkevičienė pabrėžė, kad ūgis aikštėje pasirodė bejėgis prieš valią ir protą.

Taktinį mūšį A. Paulausko trenerių štabas laimėjo „į vienus vartus“: rusės nepajėgė perprasti tik sekmadienio rytinėje treniruotėje išmėginto naujo derinio, skirto padėti Eglei Šulčiūtei atsipalaiduoti prie tritaškio linijos. 4 tolimus metus įsmeigusi puolėja iš viso surinko 20 taškų.

„Nauji deriniai išties pasiteisino. Be to, įvykdėme visus trenerio nurodymus, kaip reikėtų gintis ir pulti“, - pažymėjo S. Linkevičienė.

„Lietuvos rinktinė turi gerą trenerį, kuris pasinaudojo savo privalumais ir rado mūsų trūkumus. Jei pažiūrėsite, jų visos kombinacijos iš principo buvo vienodos, - sutramdžiusi apmaudą aiškino rezultatyviausia Rusijos žaidėja (17 tšk.) ir būsima A. Paulausko auklėtinė Jekaterinburgo UGMK klube Marija Stepanova. - Antros rungtynių pusės net nenoriu komentuoti, nes tai buvo kažkas baisaus: žaidėme tiesiog nesuvokiamą žaidimą.“

Gyrė auklėtinių ryžtą

Sveikinimai į A. Paulausko mobilųjį telefoną ėmė plūsti iš karto po finalinės sirenos.

„Jau pilasi“, - nusišypsojo treneris.

Savo indėlio į pergalę lietuvių strategas nenorėjo sureikšminti.

„Gerai išanalizavome Rusijos komandos žaidimą, o tai - didelis mano kolegų, atsakingų už žvalgybą, nuopelnas. Todėl nenoriu girtis, o dėl to, kad Stepanova mane pagyrė, malonu. Bet ji žais mano komandoje, todėl tai – natūralu“, - juokėsi A. Paulauskas, kuris visus laurus buvo linkęs kabinti ant savo auklėtinių pečių.

„Puiku nugalėti tokią komandą. Savo žaidėjoms pasakiau: jūs – geriausios. Merginos į aikštę išėjo nusiteikusios laimėti, pasišventimas rungtynėms buvo didžiulis. Pradžia mums buvo ne kokia, ir galbūt neatrodė, kad nugalėsime. O rusės turi savybę per anksti patikėti pergale. Laikėmės žaidimo plano ir, nors ir ne viskas pavyko, bet daug kas pasiteisino. Svarbiausia, kad visos žaidėjos buvo labai aktyvios“, - tęsė Lietuvos rinktinės vairininkas.

Vyrų krepšinio rinktinės siela nusilenkė moterims

Nors „Luczniczka“ arenoje, talpinančioje 8 tūkst. žiūrovų, buvo užimta tik nedidelė dalis kėdžių, „žalioji“ tribūna griausmingai atsidėkojo savo komandai už gana netikėtą pergalę.

Prie šeštadienį į Bydgoščių atvykusios Lietuvos moterų krepšinio lygoje (LMKL) rungtyniaujančių klubų atstovų delegacijos sekmadienį prisidėjo naujas būrys krepšinio mėgėjų, ir pusšimtis aistruolių iš Lietuvos jau tvirtai šeimininkavo „Luczniczka“ arenoje.

„Nuostabu, mūsų komanda – tiesiog nereali“, - dar per rungtynių pertrauką žavėjosi iki šiol moterų krepšiniui daug dėmesio neskirdavęs vyrų krepšinį remiantis verslininkas Antanas Guoga.

Antrąją rungtynių dalį jis jau stebėjo palikęs labai svarbių asmenų ložę ir kartu su Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generaliniu sekretoriu Mindaugu Balčiūnu persikėlęs arčiau kitų tautiečių sirgalių, su kuriais džiūgavo švęsdamas krepšininkių sėkmę.

Visai kitokios nuotaikos aikštę paliko Rusijos atstovai. Angliškai neblogai kalbantis rusių strategas Borisas Sokolovskis taip susinervino, kad oficialioje spaudos konferencijoje, kurios turėtų vykti anglų kalba, prabilo rusiškai, paprašęs vertėjauti krepšininkės Svetlanos Abrosimovos.
„Pralaimėjimą visų pirma lėmė mūsų nesuvokiamos klaidos: iš patogių padėčių pramesti metimai, bereikalingos pražangos, nepataikyti baudų metimai. Žaidėjos privalo pataikyti bent jau nuo baudų metimo linijos, todėl tai – jų problema.

Ypač daug problemų mums sukėlė Eglė Šulčiūtė. Nors turėjome informacijos, kad ji yra labai pavojinga puolime, žaidėjos į perspėjimus neįsiklausė“, - nusivylimo savo komandos veiksmais neslėpė treneris.

„Lietuvos komanda šiandien buvo geresnė ir pelnytai laimėjo. Esame labai nusivylusios, nes troškome pergalės. Bet turime susitaikyti su nesėkme“, - pridėjo S. Abrosimova.

Darbas – atliktas, todėl galima kiek atsikvėpti

Dvi A grupės rungtynes laimėjusios lietuvės ne tik užsitikrino kelialapį į kitą čempionato etapą, bet ir padarė meškos paslaugą Slovakijos komandai.

Pergalių dar neiškovojusios slovakės nebepakils iš paskutinės pogrupio vietos, net jei pirmadienį įveiktų Lietuvos rinktinę. Tad A. Paulausko auklėtinės į antrą etapą žengs savo sąskaitoje turėdamos dvi įskaitines pergales.

Lietuvių vyriausiasis treneris neslėpė, kad nieko nebelemsiančiame pirmadienio mače leis savo komandai kiek atsikvėpti.

„Suteiksime daugiau laiko žaidėjoms, kurios daug nerungtyniavo. Bandysime nušauti du zuikius: patausoti lyderes ir laimėti“, - teigė A. Paulauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją