Ne išblizgintas olimpinis parkas turtingame Barra da Tijuca rajone, o paslaptingos ir pavojingos favelos traukia E. Venckaitį Rio de Žaneire.

Kartu su pirmą kovą olimpiniame bokso ringe pralaimėjusiu boksininku Evaldu Petrausku imtynininkas planuoja žygį į turistų aplenkiamus lūšnynus, kuriose galioja savi džiunglių įstatymai.

„Dabar jis vienas po favelas bastosi. Po varžybų ir aš jam kompaniją palaikysiu – tegu dreba vietiniai“, – prieš kelias dienas savo sumanymu pasidalino E. Venckaitis.

Prieš ketverius metus olimpiniame Londone patraukti ieškoti panašių nuotykių jis neturėjo kur. Veikiausiai nelabai ir norėjo.

„Geriau būčiau numiręs ant kilimo“, – apimtas nevilties po pralaimėtos kovos, užkirtusios kelią link apdovanojimų pakylos, tąkart ištarė imtynininkas.

Londone jis liko septintas. O grįžęs į Lietuvą ilgiems mėnesiams dingo kaip į vandenį, kol treneriai galiausiai surado olimpietį ir įkalbėjo jį suimti save į nagą bei bandyti dar kartą.

E. Venckaitis neslėpė vaikščiojęs klystkeliais, laužęs režimą, krėtęs kvailystes. Bet kai surimtėja, vėjavaikis iš Tauragės rajone esančio Papušinio kaimo tampa kietas kaip uola.

Kuomet atrankoje į Rio de Žaneiro žaidynes gausi Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinė byrėjo kaip lapai rudenį, vienintelis E. Venckaitis atsilaikė iki galo ir pasiekė savo.

Atvykęs į Rio de Žaneirą, svorio kategorijos iki 66 kg atstovas atsisakė susitikti su žurnalistais iš Lietuvos.

„Po varžybų“, – per savo trenerį Ruslaną Vartanovą, olimpiniame kaimelyje globojantį auklėtinį kartu su buvusiu pasaulio vicečempionu Mindaugu Ežerskiu, paaiškinimą perdavė E. Venckaitis.

2014 metų pasaulio čempionato bronzos laimėtojui reikia susikaupti, nes šįkart jis vienas neš atsakomybę, kurią anksčiau pasidalindavo bent keli Lietuvos imtynininkai.

Kuomet Mindaugas Mizgaitis 2008 metais Pekine pelnė bronzą, kartu su juo ant kilimo kovėsi M. Ežerskis, E. Venckaičio vyresnysis brolis Valdemaras ir Aleksandras Kazakevičius. Po ketverių metų Londone, kai bronza atiteko pastarajam, laimę mėgino ir pats E. Venckaitis.

Po ankstyvo boksininkų E. Petrausko ir Eimanto Stanionio, dziudo imtynininkės Santos Pakenytės pasitraukimo, dabar jis apskritai yra paskutinė Lietuvos dvikovinių sporto šakų viltis olimpinėse žaidynėse.

„Imsime Rio de Žaneirą ne kiekybe, o kokybe“, – DELFI paklaustas apie iki minimumo susitraukusias Lietuvos rinktinės apimtis, šyptelėjo R. Vartanovas.
Ruslanas Vartanovas

Bet surimtėjęs specialistas pripažįsta, kad „mažiau“ sporte retai kada būna „geriau“.

„Be abejo, būtų labai smagu, jei šalia Edgaro būtų dar vienas kitas Lietuvos imtynininkas. Tuomet ir šansų būtų daugiau, ir jiems patiems linksmiau, būtų komandos jausmas. Turime, ką turime. Tikimės, kad likęs vienas Edgaras bus dar labiau motyvuotas apginti lietuviškos imtynių mokyklos garbę. Jis jau turi patirties. Manau, su tokiu bagažu Edgaras gali kovoti dėl aukštesnės vietos nei Londone. Tikimės rezultato, kuris patenkins ir jus, ir mus, ir visą Lietuvą“, – kalbėjo R. Vartanovas.

Treneris apgailestavo, kad į Rio de Žaneirą per toli buvo atvykti V. Venckaičiui – 32-ejų buvęs pasaulio ir Europos čempionatų prizininkas yra vyriausias iš penkių brolių, pasukusių į imtynes, tad turi autoritetą.

„Norėjome, kad atvažiuotų kas nors iš žmonių, kurie galėtų jam sukelti daugiau vidinių ambicijų, kurie jį palaikytų. Valdemaras būtų labai naudingas čia, nes turi didžiulę patirtį. Pasiruošimo metu jis buvo Edgaro sparingo partneris, kaip vyriausias brolis, duodavo patarimų. Deja, taip jau susiklostė, kad jo čia nėra. Bet ir tie, kurie liko Lietuvoje, laiko suspaudę kumščius“, – sakė R. Vartanovas.

Tik apsigyvenus olimpiniame kaimelyje, pabūti E. Venckaičio sparingo partneriu teko jam pačiam. Bet treniruotėmis Rio de Žaneire specialistas patenkintas.

„Mums tik svarbu, kad būtų stogas virš galvos, patogi lova. Maistas galbūt galėtų būti ir geresnis, pasirinkimo trūksta. Užtat treniruočių sąlygos – puikios, salė – prie pat kaimelio, pėsčiomis nueiname. Šiaip ar taip, pagrindinis darbas buvo atliktas iki atvykimo į Rio de Žaneirą“, – įspūdžiais iš olimpinių žaidynių dalinosi treneris.

Pirmadienį po sportininkų svėrimų jis ir E. Venckaitis sužinojo, su kuo teks kautis pirmoje olimpinio turnyro kovoje. Ir apsidžiaugti negalėjo: lietuvis susikibs su dabartiniu pasaulio čempionu iš Vokietijos Franku Staebleriu.

Lengviau atsikvėpti E. Venckaitis gali tik dėl to, kad burtai leido jam išvengti antradienį, nuo 16 val. Lietuvos laiku, prasidėsiančios kvalifikacijos – imtynininkas keliaus tiesiai į aštuntfinalį. Svorio kategorijos iki 66 kg, kurioje grumsis 18 konkurentų, medaliai bus išdalinti vėlų antradienio vakarą Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)