Jis antrame vyrų 100 metrų laisvuoju stiliumi (S11) rungties pusfinalyje finišavo penktas (1:06,09 min.), o bendroje įskaitoje buvo 10-as tarp 13-os dalyvių.

Naują parolimpinį rekordą pasiekė amerikietis Bradley Snyderis (57,16 sek.).

Varžybų protokoluose E. Matakas, palyginti su varžovais, ypač gerai įvertintas pagal reakcijos greitį atsispiriant nuo bokštelio.

„Pagal Edgaro amžių jo dar laukia mažiausiai trys parolimpiados. Silpni nepapuola į parolimpiadą. Jis – jaunas, treniruojasi 2 metus, profesionaliam sportui tai yra labai trumpas laikas. Treniruojasi jis tikrai daug, turi po dvi treniruotes per dieną, o jam trūksta būtent varžybinės patirties. Varžybos yra pati geriausia treniruotė. Šiose parolimpinėse žaidynėse jis pasisėmė tikrai neįkainojamos patirties“, - po paskutiniojo E. Matako plaukimo Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse optimistiškai kalbėjo jo treneris Ramūnas Leonas.

Po plaukimo E. Matakas nuskubėjo į apšilimo baseiną, grįžus į parolimpinį kaimelį masažistas jam masažavo sprandą.

„Vakar per treniruotę Edgaras atplaukė pačiais geriausias rezultatais, gerino asmeninius rekordus, o šiandien, matyt, ne jo diena. Ir aš, ir Edgaras geriau tikėjomės. Kaip ir sveikųjų sporte – Lietuvos plaukikai turėjo idealiausias sąlygas treniruotis, stovyklas, begalę specialistų, didžiules investicijas ir vis tiek tik vienas plaukikas pasigerino rezultatą“, - pavyzdžių pateikė R. Leonas.

Moksleivis iš Kauno E. Matakas, garbingai sudalyvavęs trijų parolimpinių rungčių plaukime, sakė tą patį, ką ir kiti jau finišavę sportininkai: „reikia viską užmiršti, pailsėti ir toliau kibti į darbus“.

Toliau E. Matakas ruošis liepos mėnesį Meksikoje vyksiančiam pasaulio čempionatui.

Tuo metu rugsėjo 15-osios naktį Lietuvos laiku dar vyks 100 metrų plaukimo finalas, kuriame dalyvaus 8 plaukikai. Nors E. Matakas užėmė 10 vietą, šįvakar jis vis tiek privalo atvykti į finalą.

„Į finalą privalo užsiregistruoti du atsarginiai – 9 ir 10 vietą užėmę plaukikai. Tam atvejui, jeigu kas nors susitraumuos, pavėluos arba atsisakys plaukti 100 metrų. Tikimybė, kad taip atsitiks, labai maža, bet jeigu neužsiregistruoji kaip atsarginis plaukikas, tau skiriama bauda“, - apie organizacinius užkulisius pasakojo R. Leonas.

50 metrų laisvuoju stiliumi (S11) rungtyje E. Matakas (27,86 sek.) užėmė 11-ą vietą. E. Matakui, kuris pagerino tiek asmeninį, tiek Lietuvos rekordą, iki vietos finale, į kurį pateko aštuoni pajėgiausi plaukikai, pritrūko viso labo 0,24 sek. – aštuntu rezultatu (27,62 sek.) į jį prasibrovė ukrainietis Viktoras Smirnovas.

Primename, kad prieš tai E. Matakas dar dalyvavo 400 m laisvu stiliumi (S11) finale, nuotolį įveikė per 5:30,66 min. ir, nors finišavo paskutinis, aštuntas, sulaukė itin šilto palaikymo.

Parolimpinius medalius laimėję amerikiečiai B. Snyderis (4:28,78 min.) ir Tharonas Drake'as (4:40,96 min.), brazilas Matheusas Souza (4:41,05 min.) bei visi kiti finalininkai nesiropštė iš baseino, o draugiškai laukė, kol finišuos ir paskutinis finalo dalyvis E. Matakas. Lietuviui artėjant prie sienelės jį garsiais plojimais drąsino ir brazilų publika.

E. Matakas per žaidynių atidarymą nešė Lietuvos vėliavą.

Moksleivis iš Kauno – vienintelis Lietuvos neįgalusis plaukikas, įvykdęs net tris 2016-ųjų parolimpiados A lygio kvalifikacinius normatyvus.

Parolimpinės žaidynės Rio tęsis iki rugsėjo 18 dienos. Lietuvai jose atstovauja 13 sportininkų,

Po pirmų septynių dienų Lietuva su lengvaatlečio Mindaugo Biliaus iškovotu auksu ir sidabru – 50-oje medalių lentelės vietoje.

Lietuvos delegacija iš Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių parskrenda rugsėjo 21 dieną 23 val. 45 min. reisu iš Frankfurto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)