Atskirai nedrąsu

Žinoma, atrasti laiko sau, kai jo tikisi šeimos nariai, gana sudėtinga. Vaikai jiems skiriamą dėmesį mano esant savaime suprantamu, o mamai jį atimti iš atžalų labai sunku.

Visus metus po darbų nuvargę ir ne tiek, kiek norėtųsi, dėmesio savo atžaloms skiriantys sutuoktiniai tai kompensuoja per vasaros atostogas, kai visa šeima iškylauja ar keliauja drauge.

Tačiau gana dažnai, ūgtelėjus vaikams, poreikis atostogauti kartu nunyksta. Paauglius labiau vilioja išvykos su bendraamžiais ar kelionės į tolimus kraštus, vasaros stovyklos.

Tuomet atostogų planavimas tampa kur kas paprastesnis. Tereikia savo vaikus patikėti atsakingoms rankoms.

Jei nėra pinigų ar nesinori su atžalomis išsiskirti ilgesniam laikui, galima pagalvoti apie jų viešnagę pas senelius.

Bene idealiausias variantas, kai tėvai važiuoja poilsiauti su savo draugų ir pažįstamų kompanija, o jaunoji karta gauna pakankamai laisvės bendrauti tarpusavyje, linksmintis atskirai nuo tėvų, kurie, reikalui esant, atsiranda šalia.

Tuomet lieka tik sutuoktiniai. Apsispręsti dviem visada lengviau.

Tačiau bet kokiu atveju atostogų scenarijų patariama aptarti visiems kartu.

Tik taip galima išsiaiškinti, kas iš būsimo poilsio ko tikisi. Sužinojus visų lūkesčius, galima apsvarstyti ir potencialias pasirinkimo galimybes.

Mada ar būtinybė?

Psichologų teigimu, nebūtina atostogauti kartu, jei skiriasi interesai.

Gal žmona nori pasyvaus, o vyras aktyvaus poilsio? Tuomet jų atostogų scenarijus beveik nesuderinamas.

Po savaitės, praleistos atskirai, pora pailsės ne tik vienas nuo kito, bet ir nuo įprastos aplinkos. Šiek tiek laisvės ir erdvės suteiks jų santykiams gaivumo ir naujumo pojūtį. Jie grįš vienas kito išsiilgę, o likusi atostogų dalis bus daug sklandesnė. Tiesa, kai kurie tokį atostogų scenarijų linkę vadinti avantiūristišku. Juk per atostogas tikimasi dėmesio, švelnumo, o jei šalia nėra sutuoktinio, akys gali nukrypti į aplinkinius.

Yra porų, kurios po tokių atostogų pasilieka mažas paslaptis ir toliau gyvena kartu. Tiek vyras, tiek žmona leidžia vienas kitam šiek tiek nuklysti ir papramogauti. Būtent tokie pavyzdžiai ir kelia nerimą, skirtingas atostogas be-sirenkančioms poroms.

Panašu, kad būtent šiuo metu per Lietuvą ritasi atskirai nuo mylimų žmonių atostogų populiarumo banga. Vyrai atostogauja sau, moterys sau. Vieni kitiems nešykšti laisvės, karštos saulės ir, reikia manyti, supratingumo.

Kartu – tik įsimylėję

Atrodo, kad atostogas su mylimu žmogumi šiandien renkasi tik šviežiai „iškeptos“ ir dar atvėsti nespėjusios porelės.

Lietuvoje pasigesdami karštos vasariškos saulės, įsimylėjėliai traukia ten, kur leidžia jų kišenė: į Turkiją, Čekiją ar tiesiog į mūsų šalies pajūrį.

Nors populiarumu nenusileidžia ir paskutinės minutės kelionės, vis labiau populiarėja suplanuotos atostogos.

Daugelis žmonių jau ankstyvą pavasarį žino, kur praleis visus metus lauktas atostogas. Deja, net ir idealiai viską suplanavus, atostogos gali nenusisekti, bent jau pirmoji jų savaitė.

Dažnai žmonės sako leisiantys plaukti ramiu niekur neskubančiu ritmu, bet po poros tokių dienų jie paprasčiausiai nebežino, ką veikti.

Todėl atostogautojams patariama pirmosioms atostogų dienoms numatyti būsimos veiklos programą.

Taip pat patariama prie atostogoms būtinų daiktų pridėti šiek tiek optimizmo. Verta prisiminti, jog ir kas benutiktų, jūs atostogaujate. Tam negali sutrukdyti gražų orą sugadinęs lietus, susprogusi autobuso ar automobilio padanga. Tokiais atvejais patariama reaguoti ramiai ir priimti visa tai kaip netikėtus iškylautojų iššūkius.

Atostogos – kančia

Renkantis atostogų modelį, patariama pasikliauti savo norais ir emocine būsena.

Jei esate pervargęs nuo žmonių dėmesio ir nuolatinio šurmulio, natūralu, kad ieškosite visų pamiršto ir ramuma alsuojančio kampelio.

Savo poreikius derinti su šeima – ne visada geriausias variantas.

Kartais vienai ar kitai pusei nusileidus, išeina vieno iš dviejų kankinimasis. Nors visada lieka tikimybė, kad kitais metais bus išpildyti jūsų lūkesčiai.

Jei nusprendėte atostogauti didelėje draugijoje, pasidomėkite jos sudėtimi. Gal joje būsite vienintelė moteris ir ne tik jūs, bet ir jūsų vyras tokioje draugijoje jausis ne itin smagiai? Pasirūpinkite ne tik savo, bet ir jo gera savijauta.

Jei atostogaujate su šeima, pasiskirstykite savaitės dienomis: tegul pirmadienis būna tėvelio, antradienis – dukrytės, trečiadienis – mamytės lepinimo diena.

Atostogų atskirai nepatartina rinktis ir įsimylėjėliams.

Mažai tikėtina, kad atostogaudami atskirai tinkamai pailsėsite. Greičiau toks poilsis bus panašus į nesibaigiančias išskirtų mylimųjų kančias, kol galiausiai paaiškės, kad atostogaujate su mobiliuoju telefonu.