O šiomis dienomis mokslininkai pateikė su maitinimu krūtimi susijusį dar vieną įdomų faktą: tyrimais jau įrodyta, jog kuo ilgiau kūdikis maitinamas motinos pienu, tuo vėlesniame amžiuje geresnis jo protinis vystymasis, jis geriau mokosi, būna aukštesnio intelekto lygio.

Viename Amerikos pediatrų asociacijos žurnale rašoma, jog tokie tyrimai vyko Naujojoje Zelandijoje. Buvo ištirta daugiau nei tūkstantis vaikų iki aštuoniolikos metų.

Tyrinėtojai tvirtina, jog gauti rezultatai tikrai parodė tokį dėsningumą.

Kurį laiką buvo manyta, jog maitinti kūdikį krūtimi užtenka šešis mėnesius. Tačiau, atlikus minėtus tyrimus, Amerikos pediatrų asociacija jau siūlo šį laikotarpį pratęsti mažiausiai iki metų.

Nustačius tokį dėsningumą, kinta ir iki šiol tarp specialistų vyravusi nuomonė, jog vaiko mokymosi rezultatus, jo intelekto lygį labiausiai lemia mokytojų pastangos.

Nors skeptikai ir primena, kad žmogaus intelektą lemia ir paveldėjimas, Naujojoje Zelandijoje mokslininkų atliktų tyrimų rezultatų paneigti negali. Be to, niekas nesiginčija, kad intelektą lemia būtent tik tas vienas faktorius.

Jam, be abejo, įtakos turi ir paveldėjimas, ir auklėjimas šeimoje, ne vien mokymo įstaigoje.

Tačiau kuo daugiau tų lemiančių faktorių mokslininkai nustato, ir būtent tokių, kurie yra mūsų valioje, tuo platesnės atsiveria galimybės ugdyti tobulesnį žmogų.