Deja, realybė tokia, kad skyrybų gausėja įvairiose amžiaus grupėse, ypač tarp jaunų žmonių, šimtui santuokų tenka daugiau kaip 50 procentų skyrybų. Naujausi statistiniai duomenys parodė, kad vien per 2002 m. sausio mėnesį daugiau žmonių išsituokė (871), nei susituokė (775). Statistika, visuomenės nuomonės analizė verčia atvirai prabilti apie šeimos krizę Lietuvoje.

Kodėl skyrybos sukelia stresą?

Skyrybų rūpesčiai paliečia ne tik sutuoktinius, bet ir visą šeimos sistemą: vaikus, gimines, artimuosius, draugus. Dabartiniu metu manoma, kad skyrybų poveikis siekia net ir kitos kartos atžalas: išsiskyrusių šeimų vaikų skyrybų rizika ženkliai padidėja. Kaip ir jų tėvai, išsiskyrusių šeimų vaikai dažniau linkę išsiskirti nei tie vaikai, kurių vienas iš tėvų miręs,.

Skyrybų situacijoje yra nepakeičiamų dalykų, su kuriais teks susitaikyti, išgyventi ir kuriuos galima tik nežymiai pakeisti, tačiau yra dalykų, kuriuos reikia ir būtina kontroliuoti. Nesvarbu, ar paliekate jūs, ar palieka jus, lengva nebus. Juk griūva svajonės, ateities planai, artimi santykiai, pagalbos sistema, galbūt nuolatiniai santykiai su vaikais, ekonominis saugumas, namai arba visa tai vienu metu. Net jei jūs metų metus apie tai svarstėte, praradimai bus ne ką mažiau skausmingi.

Tiesa, kai kurie per skyrybas jaučiasi pakylėti, bet tokių mažuma. Dauguma žmonių net neįsivaizduoja, kokios intensyvios emocijos ištiks. Gali pasireikšti stipraus streso simptomai - žmogus apstulbęs, priblokštas, praradęs orientaciją, sunkiai susikaupia, užmiega, įsimena, jį persekioja įkyrūs vaizdiniai, greitai ir lengvai pravirksta, vengia tam tikros veiklos ir tam tikrų vietų, nebesidomi darbu, nekuria ateities planų, nepasitiki savimi. Jei įmanoma, reikia prisiminti, kad dažniausiai tai visiškai normali reakcija į sudėtingą situaciją.

Vyrai ir moterys skyrybas pergyvena skirtingai

Išsamesni tyrimai apie skyrybų situaciją Lietuvoje vis dar ateityje. Tačiau, remiantis kai kuriais esamais duomenimis bei kitų šalių patyrimu, žinoma, kad moterys dažniau siekia skyrybų nei vyrai; dauguma moterų globoja vaikus; tarp skurstančių žmonių daugiau nei pusė - išsiskyrusių šeimų moterys su vaikais.

Gera žinia moterims: jos geriau nei vyrai emociškai prisitaiko po skyrybų. Moterys labiau išgyvena dėl nesantarvės šeimoje, todėl geriau jaučiasi, kai įsivyrauja ramybė. Be to, joms labiau pavyksta pasinaudoti kitų žmonių pagalba, dauguma po skyrybų pradeda naujus darbus, įgyja naujos patirties, pagerėja savęs vertinimas. Tačiau dirbančios ir auginančios vaikus moterys visuomenėje nesulaukia tiek paramos ir atjautos, kiek tokioje pat padėtyje atsidūrę vyrai.

Tiesa, vyrai iš esmės skyrybas vertina mažiau palankiai ir yra pasiruošę daugiau pastangų skirti santuokai išsaugoti. Po skyrybų vyrai susiduria su emociniais sunkumais, kuriuos sunkiau įveikia, nes jaučiasi praradę bene vienintelius artimus santykius, sumažėja jų pajamos, sutrikdomas jų - tėvų - vaidmuo. Tačiau vyrai greičiau veda pakartotinai.

Profesionali pagalba skyrybų metu gali reikšmingai pakeisti tiek vyrų, tiek moterų savijautą skyrybų metu ir po skyrybų. Tais atvejais, kai skyrybų metu buvo suteikta kvalifikuota specialistų pagalba, sutarta dėl finansinių ir atsakomybės už vaikus klausimų, tėvai po skyrybų buvo labiau patenkinti savo santykiais su vaikais.

Psichologė Miglė Dovydėnienė

Person Premier

Šiuolaikinės psichologijos centras

Tilto g. 10,

Vilnius,

tel. 647388


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją