Tokią nuomonę antradienį išsakė diskusijos "Abortas. Strateginės priemonės situacijai gerinti" dalyviai. Diskusiją surengė Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija.

Pradėdamas diskusijas, Seimo narys, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos prezidentas Juozas Olekas sakė, kad visi siekia, jog Lietuvoje abortų būtų mažiau ir padidėtų gimstamumas.

Pasak J.Oleko, neplanuotų nėštumų tarp jaunimo bus mažiau, jei ankstyvame amžiuje jam bus aiškinama, iš kur atsiranda nauja gyvybė bei mokoma atsakingumo už savo veiksmus.

J.Oleko nuomone, "tais atvejai, kai atsitinka nelaimė (užsimezga nepageidaujamas nėštumas - BNS), turi būti palikta galimybė moterims apsispręsti dėl jo nutraukimo, atliekant abortą". "Nemanau, kad legalių abortų uždraudimas yra ta priemonė, kuri padidintų gimstamumą", - pažymėjo parlamentaras.

Respublikinio šeimos planavimo centro vadovas Vytautas Klimas akcentavo, kad pasaulinė praktika parodė, jog uždraudus legalius abortus, pastarieji atliekami nelegaliai ir tai padidina moterų mirtingumą.

Pasak V.Klimo, Pasaulio sveikatos organizacija pateikia duomenis, jog 99 proc. pasaulyje registruojamų mirčių nuo abortų yra tose šalyse, kur pastarieji draudžiami ar griežtai ribojami.

"Mes turime mažinti abortų poreikį", - pabrėžė V.Klimas. Pasak jo, Olandijoje moterims atliekama 10 kartų mažiau abortų nei Lietuvoje, nes jos naudoja šiuolaikines kontracepcijos priemones.

Kauno medicinos universiteto (KMU) Akušerijos ginekologijos klinikos profesorius Vacys Sadauskas tarp kitų problemų ypač akcentavo jaunesnių nei 19 metų merginų ir net paauglių nėštumų problemas bei gimdymus.

Pasak V.Sadausko, jauname amžiuje netikėtas nėštumas sujaukia jaunuolės gyvenimą. Jis pabrėžė, kad KMU ištyrus 50 gimdyvių iki 19 metų amžiaus paaiškėjo, kad 42 proc. lytinį gyvenimą pradėjo nuo 15 metų, t.y. labai anksti ir iš jų 70 proc. nedirbo ir nesimokė. Tiek pat procentų po gimdymo ištekėjo, tačiau po vienerių metų net 43 proc. išsiskyrė.

"Jaunoms moterims ypač reikalingas lytinis švietimas, objektyvi ir konkreti informacija apie šeimos planavimą ir kontraceptines priemones", - teigė V.Sadauskas. Jis pabrėžė, kad informacija apie kontracepciją turi būti pradedama teikti jaunimui mokyklose.

Kaip vieną iš abortų skaičiaus mažinimo priemonę diskusijos dalyviai siūlė užtikrinti abortų prieinamumą mažas pajamas turinčioms moterims ir jaunimui bei siūlė įteisinti naujas - medikamentines - nėštumo nutraukimo priemones.

Pastarųjų įteisinimą sukritikavo diskusijoje dalyvavusi Pasaulio gydytojų federacijos "Už žmogaus gyvybę" Lietuvos asociacijos pirmininkė Alina Šaulauskienė. Ji siūlė daugiau dėmesio skirti ne moderniai kontracepcijai, o jaunimo doros ir skaistumo ugdymui.

Sveikatos informacijos centro duomenimis, abortų skaičius Lietuvoje mažėja. Preliminariais duomenimis, 2001 metais užregistruota apie 18 tūkst. abortų, 2000 metais Lietuvoje buvo užregistruota daugiau kaip 23 tūkst. abortų, 1999 metais - daugiau kaip 26 tūkst.

Daugėja moterų, kurios nutraukia nėštumą būdamos 19 metų ar jaunesnės: 1995 metais jos sudarė 5,9 proc., 1999 metais - 6,7 proc. visų nėštumą nutraukusių moterų.

2000 metais 68,3 proc. visų abortų atlikta pageidaujant pačiai moteriai, 22,3 proc. buvo persileidimai, 0,3 proc. atlikta dėl pavojaus moters ar vaisiaus sveikatai.

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos duomenimis, kontracepciją vartoja apie 34 proc. gyvenančių lytinį gyvenimą porų, 20 proc. lytiškai aktyvių vyrų naudoja prezervatyvus, geriamas hormonines tabletes vartoja tik 5 proc. Lietuvos moterų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją