"Dalis šios grupės sportininkų pasiekė tai, ko iš jų buvo laukta, kiti pasirodė geriau nei tikėtasi", - teigė A.Raslanas, devynių atletų pasirodymą įvertinęs "labai gerai", o kitų septynių - "gerai".

Vertindamas kiekvienos sporto šakos konkrečius pasiektus rezultatus, misijos vadovas pažymėjo, kad gerai pasirodė irkluotojai, boksininkas Ivanas Stapovičius, graikų-romėnų imtynininkas Mindaugas Ežerskis, sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas, stalo tenisininkių duetas ir, be abejo, olimpiniai čempionai šaulė Daina Gudzinevičiūtė, disko metikas Virgilijus Alekna bei bronzinė vyrų krepšinio rinktinė.

Labiausiai nuvylė lengvaatlečiai - tik 4 iš 19 sportininkų užėmė planuotas vietas, nesėkmingai rungtyniavo ir plaukikai, tik estafetės varžybose įvykdę užduotį.

Misijos vadovas kaip nesėkmingą įvertino ir vyrų dviračių rinktinės pasirodymą. Likusių sportininkų startus jis vertino nevienareikšmiškai, atsižvelgdamas į aplinkybes ir niuansus, tačiau daugelis iš jų galėjo geresni.

A.Raslano nuomone, geriausiai pasirodė tie atletai, kurie nuosekliai rengėsi visą ciklą ir buvo kontroliuojami. Tose sporto šakose, kur buvo per daug pasitikėta federacijomis, gerų rezultatų nesulaukta.

Apibendrindamas olimpiadoje iškovotas vietas, misijos vadovas pateikė statistinius rodiklius: 1-3 vietas iškovojo 17 sportininkų, 4-8 vietas užėmė 4 atletai, o 9-16 vietas - dar 18 olimpiečių.

"Žiūrint iš statistinės pusės, rezultatai pranoksta bet kokius lūkesčius - net 39 sportininkai iš 62 pateko į pirmuosius šešioliktukus", - pabrėžė A.Raslanas.

Iš likusių 23 sportininkų 8 užėmė 17-24 vietas, 10 - žemesnes, 3 nebaigė distancijos (visi dviratininkai), 1 gavo traumą varžybų metu (Jonas Motiejūnas) ir 1 prieš olimpiados startą (Remigija Nazarovienė).

Kalbėdamas apie pasirengimo olimpiadai finansavimą, misijos vadovas sakė, kad bendra panaudotų lėšų suma šiemet nebuvo viršyta ir sudarė 3,458 mln. litų. Kai kurios federacijos išnaudojo kiek daugiau lėšų nei planuota, o kelios netgi sutaupė.

Brangiausiai kainavo lengvaatlečių pasirengimas - 792 tūkst. litų, dviračių plento rinktinės - 600 tūkst., irklavimo - 291 tūkst., dviračių treko - 250 tūkst., plaukimo - 225 tūkst., baidarių ir kanojų irklavimo - 205 tūkst.

"Visos finansavimo programos buvo įvykdytos, nors tai buvo labai nelengva - daug nervų kainavo lėšų ieškojimas ir galimybių derinimas, tačiau galima tik pasidžiaugti, jog visų organizacijų įsipareigojimai buvo įvykdyti", - teigė A.Raslanas. - "Vertinant bendrai, pasirodymas olimpiadoje tikrai sėkmingas, teikiantis daug informacijos ateičiai".

LTOK prezidento Artūro Poviliūno nuomone, savo ataskaitoje misijos vadovas buvo pernelyg savikritiškas: "Manau, labiau džiaugtis reikia - juk laimėjome, o ne pralaimėjome olimpiadą".

"Iš kitos pusės - kritiškumas patiko. Tačiau dabar savo veiklą kritiškai turi įvertinti ir federacijos, nes savikritiškumas stimuliuoja tolimesnę veiklą", - sakė LTOK vadovas.

Jis akcentavo, kad keliais atvejais lietuvių nesėkmes lėmė ir teisėjų sprendimai. "Manau, kad olimpinio judėjimo rykštė yra ne tik dopingas, bet ir teisėjavimas, yapč dvikovinėse sporto šakose. Todėl mūsų sporto federacijos turi daryti viską, kad išugdytų savo teisėjus, kurie priklausytų savo sporto šakos elitui", - sakė A.Poviliūnas.

Įvertinant Lietuvos delegacijos vadovybės gerą darbą rengiantis ir dalyvaujant Sidnėjaus olimpiadoje, LTOK VK nusprendė premijuoti misijos vadovą A.Raslaną 6000 litų, jo pavaduotoją ir olimpinių rinktinių direktorių Kazį Steponavičių bei LTOK vasaros olimpinių sporto šakų komisijos pirmininką Vytą Nėnių - po 5000 litų bei misijos vadovo padėjėją Ijolę Domarkienę - 4000 litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją