Šiais laikais mozaikų elementai gaminami iš smalos ir stiklo mišinio, taip pat iš akmens. Pačios brangiausios mozaikos – iš marmuro. Pats populiariausias – venecijietiškas stiklas. Jis atsparus drėgmei, karščiui, šalčiui ir labai tvirtas. Be to, jis turi vientisą struktūrą, nepažeidžiamą jokių mikroorganizmų, todėl tinkamas baseinams įrengti.

Venecijietiška smala – dar viena puiki medžiaga, iš kurios buvo kuriamos Bizantijos imperijos mozaikos. Jos gamybos paslaptis buvo perduodama iš kartos į kartą ir labai saugoma. Šiandien šios medžiagos gamyba atrasta iš naujo: stiklas veikiamas įvairių metalų oksidų ir stipriai kaitinamas.

Taip jis įgauna atsparumą šalčiui, karščiui, sutrenkimams. Jis įdomus tuo, kad nepermatomas, tačiau tarsi šviečia iš vidaus. Be to, kiekvienas kvadratėlis kažkiek skiriasi savo atspalviu ir didelis mozaikos paviršius neatrodo nuobodžiai.

Keraminė mozaika išoriškai labai panaši į keramines plyteles, skiriasi tik plytelių dydžiu.

Kaip jau minėjome, mozaikos daromos ir iš akmens. Akmuo naudojamas labai įvairus – nuo paties pigiausio – tufo, iki marmuro ir jaspio. Natūralaus akmens atspalviai yra nepakartojami, struktūrų žaismas taip pat labai neįprastas, todėl kiekviena mozaika išeina unikali. Akmenį galima palikti poliruotą, o galima “susendinti”, tuomet jo spalva taps prislopinta, o kraštai lygesni.

Šiuolaikinė mozaika surenkama jau gamybos vietoje. Smulkūs piešinėliai surenkami rankomis ir jau gatava produkcija matricų (modulių) pavidalu keliauja į parduotuves. Matricos būna suklijuotos ant popieriaus ar tinklelio, tad jas belieka tik pritvirtinti prie paviršiaus specialių klijų pagalba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją