Ankstesniais metais nė viena kita Lietuvos komanda, ne kartą ir ne du laimėjusi šalies čempionatus, tokio KKSD dėmesio ir įvertinimo nesulaukė. Šįmet buvo apdovanota Vilniaus TEO (tuomet dar “Lietuvos telekomo”) moterų krepšinio komanda, tačiau mažiau garbingais apdovanojimais, nors pasiekė daugiau nei vyrai krepšininkai.

Krepšininkėms - tik medaliai

Daugkartiniais šalies čempionais buvę Kauno “Žalgirio” krepšininkai, FBK “Kauno” futbolininkai, “Granito-Kario” rankininkai nė karto nebuvo pakviesti į pagerbimą KKSD už pergales šalies pirmenybėse. Tokio įvertinimo nesulaukė ir dabartinė Lietuvos čempionė Panevėžio “Ekrano” futbolo komanda.

“Jei pagerbti - tai visus, o ne kažką išskiriant”, - piktinosi “Ekrano” vyriausiasis treneris Virginijus Liubšys.

Geriausiai iš visų Lietuvos komandų Europoje rungtyniavusi TEO ekipa laimėjo Lietuvos ir Baltijos lygų čempionatus bei pateko į Eurolygos finalo ketvertą. KKSD už tai žaidėjas įvertino atminimo medaliais “Už nuopelnus Lietuvos sportui”. Aukštesnių įvertinimų, pavyzdžiui, Sporto garbės komandoro ženklo, kurie teko kai kuriems “Lietuvos ryto” atstovams, KKSD manymu, nebuvo verta nė viena žaidėja ar treneris.

Pernai tuometinė “Lietuvos telekomo” komanda, Eurolygoje užėmusi trečiąją vietą, buvo pagerbta Prezidentūroje. Komandos žaidėjas, trenerius, administraciją ir rėmėjus priėmė Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus.

Daugelis čempionų įvertinimo nesulaukė

Visi “Kauno dienos” kalbinti buvusių ar esamų šalies čempionų atstovai jautėsi įžeisti tokio KKSD vadovų požiūrio.

“Tikrai negaila nei ordinų, nei medalių, bet toks požiūris - netinkamas šalies sporto vadovams. Mūsų vertinimu, jie perlenkė lazdą, pastebėdami tik vienos komandos nuopelnus, nors krepšinį Lietuvoje puoselėja daug kas. Žiūrėsime, kiek ilgai naujoji tvarka gyvuos”, - sakė “Žalgirio” viceprezidentas Gediminas Navikauskas. 10 kartų LKL čempionatą laimėję žalgiriečiai į KKSD nebuvo pakviesti nė karto. Tačiau dukart laimėjus Europos taures juos pagerbė Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus. Sulaukdavo “Žalgiris” ir Kauno savivaldybės dėmesio.

“Niekada “Granitas” nebuvo kviestas į jokį priėmimą departamente, nors 15 metų buvome Lietuvos čempionais. Vienintelį kartą įsiprašėme, kai atstovaudami Lietuvai tapome pasaulio kariškių vicečempionais. Tačiau mūsų klubas tikrai daug prisidėjo prie rankinio plėtros”, - kalbėjo “Granito-Kario” vyriausiasis treneris, olimpinis čempionas Valdemaras Novickis.

“Esame labai nustebinti, kad KKSD taip rūšiuoja sporto šakas. Suprantu, kad krepšinis Lietuvoje yra sportas nr.1 ir dėl to turi privilegijų, tačiau net “Žalgiris” nebuvo taip pagerbtas kaip “Lietuvos rytas”. FBK “Kaunas” šešis kartus iš eilės buvo Lietuvos čempionu, bet nei mus kas kvietė, nei apdovanojo”, - piktinosi FBK “Kaunas” direktorius Romas Kontrimas.

“Išskyrus mūsų miesto vadovus, niekas daugiau nepagerbė šalies čempionatą laimėjusių “Ekrano” futbolininkų”, - teigė ir V.Liubšys.

Nauja departamento politika

KKSD bendrojo skyriaus vedėjas Liudvikas Skrobockis “Kauno dieną” tikino, kad naujoji tvarka apdovanoti šalies čempionus įsigaliojo tik šiemet. Sportininkai apdovanojami federacijų ar kitų sporto organizacijų teikimu. Beje, Lietuvos krepšinio federacija, kaip teigė jos generalinis sekretorius Saulius Samulevičius, jokio teikimo departamentui dėl šalies krepšinio čempionų apdovanojimo nerašė.

Sporto garbės komandoro ženklas ir Sporto garbės kryžius pagal rangą yra vieni aukščiausių apdovanojimų. Aukštesni yra tik antrojo laipsnio ordinas ir pirmojo laipsnio ordinas su grandine.

“Tiems, kurie piktinasi, kad nebuvo apdovanoti, pasakykite, kad bus apdovanoti ir jie, nes čia - nauja politika. Žaidimai buvo truputį nuskriausti, todėl generalinis direktorius nutarė, kad jie yra ne blogesni už kitas sporto šakas. Nutarta pagerbti ne sporto šakų čempionus, bet tas žaidimų komandas, kurios prisideda prie sporto šakos plėtros ir Lietuvos vardo garsinimo pasaulyje. Akcentuoju, kad apdovanojame už sporto šakos plėtrą ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje, nes visų čempionų negalime sveikinti”, - taip departamento poziciją aiškino L.Skrobockis

Į klausimą, kodėl TEO krepšininkės gavo tik atminimo medalius, kurie yra gana žemo rango apdovanojimai, nors pasiekė daugiau nei “Lietuvos rytas”, valdininkas atsakė: “Mes patys pastebėjome, kad padarėme klaidą. Tai buvo pirmieji apdovanojimai, o mes esame žmonės ir galėjome suklysti”.

Nors L.Skrobockis tvirtino, kad apdovanojami ne šalies čempionai, tačiau birželio 6 dieną į departamentą yra kviečiami Lietuvos rankinio čempionai - Vilniaus “Eglė-Šviesa” ir Panevėžio “Viking-Malt”. Jiems valdininkas žadėjo įteikti “gal kokį atminimo medalį”, nes rankininkai pastaruoju metu pradeda atsigauti ir jie bus pagerbti už sporto šakos plėtojimą.

Vilniečiams - garbingi apdovanojimai

KKSD generalinis direktorius Algirdas Raslanas truputį kitaip aiškino apdovanojimų tvarką: “Kitais metais čempionai bus pagerbti dar gražiau, viską tobuliname. Tai nauja programa, pagal kurią jau apdovanojome ledo ritulininkus (buvo apdovanotas ne klubas, o Lietuvos rinktinė, iškovojusi pasaulio čempionato pirmojo diviziono B grupės turnyre sidabro medalius - red.), TEO krepšininkes, “Lietuvos rytą”. Kitą savaitę jau apdovanosime tinklininkus, rankininkus ir kitus. Pagerbsime visas žaidimų komandas, tapusias Lietuvos čempionėmis”.

A.Raslanas žadėjo, kad materialinę departamento paramą gaus ir “Lietuvos rytas”, ir “Žalgiris”: “Stengiamės būti objektyvūs. Džiaugiamės, kad abu klubai padeda rengiant antrąsias rinktines ir jaunimą, todėl manome, kad turėtume paremti šias komandas. Manau, padėsime ir TEO, tad nereikėtų įžiūrėti kažkokios politikos, kad vieni remiami, kiti - ne”.

KKSD vadovas užvakar Sporto garbės komandoro ženklus įteikė “Lietuvos ryto” vyriausiajam treneriui Nevenui Spahijai, komandos kapitonui Robertui Javtokui bei puolėjui Andriui Šležui. Reprezentaciniai prizai įteikti Mindaugui Lukauskiui, Robertui Štelmaheriui, Frederikui Hausui, Tomui Delininkaičiui, Povilui Čukinui, Simui Jasaičiui, Sandžiui Buškevicui, Morisui Beikeriui ir Metju Nilsenui. KKSD Sporto garbės kryžiumi buvo apdovanotas “Lietuvos ryto” klubo generalinis direktorius Jonas Vainauskas.