Operacija dar reta

Prieš savaitę Apskrities ligoninės chirurgas onkologas Algirdas Kasiliauskas kartu su plastikos chirurgais Roku Bagdonu ir Vytautu Jankūnu atliko mūsų šalyje dar retą dvigubą operaciją.

Pirmą kartą vakarų Lietuvoje tos pačios operacijos metu dėl auglio moteriai buvo pašalinta krūtis, o vietoje jos iš moters pilvo audinių atkurta nauja.

A.Kasiliauskas pasakojo, jog penkiasdešimtmetei moteriai įtarus krūties vėžį ir paskyrus operaciją, medikas pasiūlė galimybę išsaugoti krūtį. Pradžioje dvejojusi pacientė sutiko.

Operacijos metu patvirtinus jog moteriai tikrai vėžys, pacientei buvo pašalinta visa krūtis.

Šią pusantros valandos trukusią operaciją pakeitė kita. Per keturias valandas plastikos chirurgai iš moters pilvo sienos audinių suformavo naują krūtį.

Ištatuiruos aureolę

Pacientei sėkmingai sveikstant po operacijos medikai planuoja tolimesnius veiksmus. Sugijus žaizdoms jai bus skirtas antivėžinis gydymas.

Po keleto mėnesių plastikos chirurgai tikisi atlikti antrąją operaciją, kurios metu sulygins krūtų formas ir suformuos spenelį naujajai krūčiai. Aureolę aplink ją vėliau ištatuiruos tatuiruočių meistrai.

Šalina kas trečiai

Krūties vėžys yra dažniausia onkologinė liga Lietuvoje - ji sudaro apie 20 proc. moterų piktybinių ligų. Vis dažniau krūties vėžiu suserga jaunos, iki 40–45 metų, moterys. Dviem trečdaliams moterų dėl vėžio krūtis šalinama radikaliai.

Kol kas dažniausiai įprasta pradžioje pašalinti krūtį ir gydyti vėžį, o tik po to galvojama apie atkuriamąją krūties operaciją. Medikai pastebi, kad išgijusios moterys dėl patirto streso ir psichologinių išgyvenimų retai ryžtasi atkuriamajai krūties operacijai.

Nebus be krūties

Todėl A.Kasiliauskas neabejoja kartu su kolegomis atliktos dvigubos operacijos privalumais. Pacientei ir auglys pašalintas, ir krūtinė atkurta vienos nejautros metu. Pasiryžusiai atkurti krūtį moteriai nereikės operacijai psichologiškai nusiteikti dar kartą.

Galiausiai moteris kartu su vėžio diagnoze, kuri dažnai sukrečia pacientę, neturės sielotis ir dėl sudarkyto savo kūno. Medikai mano, kad po operacijos išvysti kad ir ne tokią pat krūtinę, kaip buvo iki to, yra kur kas maloniau, nei matyti save išvis be krūties.

Liesoms – tik implantai

Plastikos chirurgai apgailestauja, kad atkuriamosios krūties operacijos gali būti atliekamos ne kiekvienai moteriai. Pirmiausiai medikai įvertina moters amžių, vėžio išplitimą ir išgyvenimo prognozę, taip pat gretutines pacientės ligas.

Krūties rekonstrukcija iš moters pilvo sienos audinių negalima labai plonoms arba labai apkūnioms moterims, taip pat sergančioms diabetu arba gausiai rūkančioms. Dėl diabeto ar rūkymo pakenkiamos smulkiosios kraujagyslės, todėl perkeltas į kitą vietą audinys gali neprigyti.

Tokioms moterims, kurioms krūties neįmanoma suformuoti iš jos pačios audinių, pagelbėti gali implantai. Tačiau vienas implantas moteriai kainuotų apie porą tūkstančių litų, nes Ligonių kasa šių išlaidų nekompensuoja. Ji ligoninei apmoka tik už atliktas rekonstrukcines krūties operacijas.

Apskrities ligoninėje susibūrus įvairių sričių specialistų komandai tikimasi, kad panašių operacijų čia bus atliekama vis daugiau.