Todėl šiuo atveju mes susiduriame su didžiule socialine problema, kuri beveik kasdien sukelia tragedijas ir skausmą: aš prisimenu mažojo Tomaso Onofri, kovo 2 d. dingusio be žinios Italijoje, likimą. Aš taip pat prisimenu Medison, šešerių metų mergaitę, ir Matiją, ketverių metų berniuką – šie vaikai dingo be žinios tą pačią gegužės 6 dieną skirtingose Prancūzijos vietovėse. Jie tapo suaugusiųjų smurto aukomis. Aš prisimenu šias nelaimes, kurias kasmet
gegužės 25 d. visas pasaulis mini kaip Tarptautinę dingusiųjų vaikų dieną.

Dingusiųjų vaikų dienos tradicija

Šią datą minėti pradėjo Jungtinės Amerikos Valstijos 1983 m., pažymėdamos mažojo Etano Patzo pagrobimą Niujorke 1979 m. gegužės 25 d. 1986 m. šią mintį pasiskolino Kanada ir galiausiai 2002 m. ši data pradėta minėti ir Europoje.

Šiais metais vėl organizuojami specialūs renginiai daugelyje Europos valstybių: Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Graikijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lietuvoje, Maltoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje, Suomijoje ir Vokietijoje. Europos Komisija irgi norėtų, kad ši diena – ją suorganizavo “Europos Federacija kovai su vaikų dingimu ir seksualiniu išnaudojimu“, kuri imasi iniciatyvos šioje srityje ir vien 2005 m. sulaukė beveik 60 000 skambučių skubaus iškvietimo linija – taptų proga atkreipti dėmesį į šią problemą ir paskatintų imtis priemonių.

Mes norime paraginti mus supančius žmones susimąstyti apie visus Europoje ir pasaulyje be žinios dingusius vaikus. Tačiau mes siekiame ne tik sustiprinti viltį ir solidarumą su tais, kurie jau seniai paskutinį kartą girdėjo apie savo vaikus, bet pirmiausia padidinti budrumą: mes pasigendame vieno iš keturių iš apie 2 000 kasmet į Belgiją be suaugusiojo priežiūros atvykstančių nepilnamečių.

Užkirsti kelią vaikų dingimui

Europos Komisijos darbe pagrindinis dėmesys kreipiamas į vaikų teisių apsaugą ir stiprinimą. Finansiškai remiama per dešimt konkrečių veiksmų programų, sprendžiančių problemas, susijusias su smurtu prieš vaikus, prekyba žmonėmis ir sekso turizmu bei netinkamu interneto naudojimu vaikų pornografijai platinti („Daphne“ programa). Tačiau Europos Komisija atlieka ne tik represinius veiksmus, ji imasi ir skatinamųjų priemonių, pavyzdžiui, gerina visų vaikų galimybes gauti išsilavinimą, įskaitant etninių ir kalbinių mažumų grupes.

Daugybę šių iniciatyvų, tiek teisės aktų, tiek finansų srityje, greitai papildys Vaikų teisių komunikatas, kurį raginčiau priimti prieš vasarą (2006 m. liepos mėn.), ir tinklapis, kuriame paprasta, jauniesiems interneto naršytojams suprantama kalba bus pristatyti visi teisės aktai.

Iš 54 straipsnių, sudarančių Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartiją, 19 yra susiję su vaikais ir kiekvienam iš jų yra skirta bent viena konkreti Europos Sąjungos priemonė. Mes padarėme pažangą tiek teisės aktų srityje, tiek užkirsdami kelią ir bausdami už smurtą prieš nepilnamečius; mes nustatėme naujas taisykles dėl tėvų atsakomybės, dėl jaunų žmonių apsaugos darbe ir pan. Iš viso per pastaruosius penkerius metus buvo priimtos 30 direktyvų, rekomendacijų ir žaliųjų knygų, susijusių su vaikais.

Prisiminkime

Mes nutarėme kasmet gegužės 25 d. pažymėti oficialiu simboliu – neužmirštuole, kuri simbolizuotų pastangas visų žmonių, dirbančių dingusiųjų vaikų labui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją