Kas tokie japiai? Tai jauni, klestintys, savimi pasitikintys žmonės, kurie save laiko gyvenimo šeimininkais. Bet kartais japiai skundžiasi, kad neturi jėgų net pailsėti. Tokia būsena kartais vadinama mialginiu encefalomielitu, kuriam būdingas išsekimas, nemiga ir atminties sutrikimas.

Chroniško nuovargio sindromas Jungtinėse Valstijose šiandien kamuoja apie milijoną žmonių. Dar neseniai nieko nebuvo žinoma apie fizinę visą organizmą apimančios ligos pusę.

Kalti genai

Terapeutas Polas Čeinis buvo pirmasis, aprašęs šį slogutį. Jis spėjo, kad toks nuovargis yra psichologinio pobūdžio. Dabar mokslininkai priėjo prie išvados, kad ši liga gali turėti genetinį pagrindą.

Keturios grupės mokslininkų, kuriems buvo pateikti visi duomenys apie sąlygiškos „chroniško nuovargio sindromo“ diagnozės simptomus ir pacientų biologiją, atliko didelio masto tyrimus. Jiems vadovavo Atlantos ligų kontrolės ir prevencijos centro mokslininkai.

Išaiškinta, kad žmonėms, kuriems nustatyta tokia diagnozė, būdingi dvylikos genų pokyčiai. Šie genai atsako už tai, kaip organizmas susidoroja su stresu. Dar daugiau, pagal tam tikrą šių genų derinių nuoseklumą galima iki 75 proc. tikslumu spėti, kaip ši liga plėtosis.

Vienas tyrimo vadovų Benas Hervelis iš Merilendo biotechnologijų kompanijos „Biomind“ sakė, kad „chroniško nuovargio sindromas – tikrai kūno liga“.

Atlikus anketinę apklausą, išaiškinti 227 žmonės, kuriems pasireiškė chroniško nuovargio sindromas. Vėliau juos palygino su tokia pat sveikų žmonių grupe. Surinkę informaciją apie miego, atminties ir nervų sistemos kokybę, mokslininkai paėmė tirtų žmonių kraujo pavyzdžius, kuriuos išanalizavo pagal 20 tūkstančių genų schemas.

Nauji duomenys derinami su ankstesnėmis hipotezėmis, kad chroniško nuovargio sindromas išsivysto infekcijai ar traumai sutrikdžius su hipotaliamu susijusias funkcijas, kurios suaktyvėja fizinio ar emocinio streso metu. Per imuninę sistemą tai atsiliepia viso organizmo būklei. Remiantis išankstiniais duomenimis, buvo spėta, kad pagal genetinį polinkį į chroniško nuovargio sindromą žmones galima suskirstyti į 4-5 kategorijas.

Nepagydoma liga

Didžiosios Britanijos mokslininkai anksčiau atliko nuovargio kamuojamų bei niekada juo nesiskundusių žmonių imuninės sistemos ląstelių lyginamąją genetinę analizę. Buvo įrodyta, kad žmonių, kurie gydytojams reguliariai skundėsi padidėjusiu nuovargiu ir apatija, genai iš esmės skyrėsi nuo tų, kurie niekada šia liga nesirgo. Pirmoji grupė turėjo specifinių genų, kurie tikriausiai ir sukelia dvasinio „gripo“ kančias. Šie genai daro įtaką mitochondrijų veiklai, apsunkindami ląstelės „kvėpavimą“. Todėl žmogus greičiau pavargsta, tampa mieguistas ir apatiškas.

Vienas šiam tyrimui vadovavusių gydytojų sakė, kad „japių gripas“ ko gero yra liga, kurios dėl prigimties niekada nepavyks išgydyti. Tai yra visi anksčiau siūlyti nuovargio gydymo būdai (žiovulys, riebi žuvis ir pan.) - tik iliuzija.

Kaip sumažinti liguistumą

Nors vis dar nėra specialiai chroniško nuovargio sindromui gydyti skirtų vaistų, sukurta keletas metodų, kurie padeda sumažinti ligos apraiškas.

Taisyklinga mityba. Chroniško nuovargio sindromas nesiejamas su vitaminų, mineralinių medžiagų stoka, tačiau maistas, kuriame pakanka maistingųjų medžiagų bei kalorijų, teigiamai veikia sergančiųjų savijautą. Kai kas sako, kad geriau jaučiasi, jeigu vartoja mažiau cukraus ir riebalų.

Kasdieniai fiziniai pratimai. Naudingas net ir nedidelis fizinis krūvis, pavyzdžiui, paprasti tempimo pratimai.

Reikia atsirinkti svarbiausius darbus. Atsisakius antraeilio krūvio, energiją galima paskirstyti tiems darbams, kuriuos privaloma nudirbti.

Tausojantys santykiai su šeimos nariais ir draugais. Jeigu artimiesiems ir giminaičiams nepaliaudami pasakosite apie savo ligą, tai gali sukelti neigiamą reakciją.

Pagalbos prašymas. Tokie pat ligoniai ir specialistai gali suteikti nemažą emocinę bei praktinę paramą.

Išsaugoti optimizmą. Ligą geriausiai įveikia tie, kurie nenuleidžia rankų.

Gydytojai bando naudoti ir įvairius imuninę sistemą stiprinančius vaistus. Gana sėkmingai naudojami kai kurie antidepresantai. Gydytojai skiria ir priešvirusinius vaistus, gamaglobuliną, vitamino B6 injekcijas ir kt.

Tačiau chroniško nuovargio sindromo specialistai pataria būti atsargiems ir nesiimti nepatikrintų metodų, kurie garantuoja išgydymą. Kol radikali priemonė dar nerasta, geriau gydytis saugiais, gydytojų rekomenduotais vaistais.