Pasak Match.com apklausos, keturiasdešimt aštuoni procentai vyrų ir tiek pat moterų sakė susitikinėjantys su partneriais, kurių pajamos yra tokios pat kaip jų. Dvidešimt procentų vyrų susitikinėjo su moterimis, kurios uždirbo daugiau.

Tokia vyrų simpatija daug pasiekusioms moterims – tik didesnės istorijos dalis. „Stebime istorinius pokyčius. Keičiasi tai, ko žmonės nori iš santuokos“, - sako istorikė Stephanie Coontz. Trisdešimtmečiai nesiruošia būti vieninteliais šeimos maitintojais ir atsakingais už sprendimus – tokią naštą vilko jų tėvai. „Šie vyrai iš naujo performuoja vyriškumo sampratą“, - sako psichologė Terrence Real. Ir tai – ne tik jaunimo prerogatyva. Antrosioms santuokoms solidūs vyrai renkasi būtent šias „alfa“ moteris. „Vyresni vyrai ieško daug pasiekusių moterų. Moteris, padariusi karjerą, turinti gerą išsilavinimą, jų akimis, vertesnė nei „Mis Amerika“, - sako Frankas Pittmanas, Atlantos psichologas. „Vertinama sėkminga moteris – ne ta, kurios gražutis užpakaliukas“.

Paprastai manoma, kad vyrai socialiai ir biologiškai užprogramuoti rinktis moteris pagal jų grožį ir jaunystę, tai, kas signalizuoja gerą reprodukcinę sveikatą. Tačiau vis daugiau vyrų moteris renkasi pagal išsilavinimą ir pasiekimus, ne pagal amžių ar grožį.

„Dabar tarp santuokos partnerių daugiau lygybės“, - pastebi Pakas. „Vyrai ieško žmonų, kurios juos atspindėtų kiekvienu aspektu“. Kai kuriose sferose nustembama, kai vyras veda moterį, kuri netinka jam išsilavinimu ar profesine padėtimi. Vienišas trisdešimt trejų metų dėstytojas Davidas pažinčių skelbimus sako atsirenkantis pagal išsilavinimo kriterijų: „Jei būčiau su kažkuo, kas neprilygtų man išsilavinimu bei energija, kolegos pamanytų, kad renkuosi santykius, kur noriu būti galios centras“.

„Pasirodyti su didžiakrūte tuščiagalve moterimi – tai lyg parodyti, kad tau nerūpi tikri santykiai“, - sutinka Real. Tačiau ar moters pasiekimai – seksualu?

„Be abejo“, - sako Davidas. Henry Kissingeris veikiausiai buvo teisus – galia yra stipriausias afrodiziakas.

Kaip jos atsirado?

Kai sociologas Scottas Southas ištyrė, kokia moteris geidžiamiausia vyrams nuo devyniolikos iki trisdešimt penkerių metų, jis nustatė, kad moters gebėjimas išlaikyti nuolatinę darbo vietą buvo svarbesnis nei jos amžius, ankstesnės santuokos, religija ar rasė. Vyrai labiau buvo linkę vesti moteris su aukštesniu nei jų arba tokiu pat išsilavinimu. Protinga, ypač atsižvelgiant į tai, kad moterų išsilavinimas vis labiau pranoksta vyrų.

Dauguma šiandienos jaunikių tiki, kad būtent jų motinos suformavo tokį žmonos įsivaizdavimą.

Tačiau tai ne visada lengva. Visų pirma – nėra pavyzdžio, į kurį galėtum atsiremti. „Alfa“ moterys daugiau tikisi iš partnerystės – taip pat ir emocinio ryšio – nei jų partneriai regėjo augdami tėvų šeimose. „Moterims svarbus emocinis ryšys, jos nori, kad vyrai atvirai išsakytų savo jausmus“, - sako Real. Tuo tarpu vyrų tokių dalykų niekas nemokė.

Galimas sprendimas, sako psichologas Barry McCarthy – iš anksto porai išsakyti savo lūkesčius: „Puiku, kad vyrai daugiau nėra vien tik sėkmės objektas, o moterys – sekso objektas. Tačiau kai žmonės pasirenka gyvenimą, kuris skiriasi nuo jų tėvų, jiems daug ką reikia išbandyti praktiškai. Jiems reikia susitarti dėl esminių dalykų – sekso, pinigų, vaikų.“

Neromantiškoji pusė

Yra ir pragmatiškos priežastys, dėl kurių vyrai ieško daug uždirbančių nuotakų. Jau anksčiau šeimos turėdavo nebe vieną, o du duonpelnius, tačiau moterys uždirbdavo mažiau nei vyrai. Tačiau dabar moterys kai kuriais atvejais ima lenkti vyrus.

„Anksčiau buvo manoma, kad vyrai yra geras laimikis, nes jie daug uždirba. Dabar tą patį galima pasakyti ir apie moteris“, - sako ekonomistė Maria Cancian.

Kiek ši perspektyva priimtina vyrams? Pasak Pako, trisdešimtmetis yra kur kas labiau linkęs teigiamai vertinti tai, kad ne jis vienas išlaiko šeimą, nei jo tėvas. Pako žmona Ketner tiki, kad vyrai, kurie pasitiki savimi, vertins žmonos indėlį į šeimos biudžetą.

Real nuomone, „Vyrams viskas gerai, dar daugiau – jiems palengvėjo.“ Vyrams jau seniai tradiciniai šeimos vaidmenys atrodė pasenę. O dabar kalbama ir apie pagerėjusį gyvenimą. „Šie vaikinai nesijaudina dėl savo vyriško ego“, - sako Real. „Jiems tiesiog patinka gražiai atostogauti kartu“.

„Alfa“ moterys tapo geidžiamos ne tik jaunesniems vyrams, bet ir vyresniems, ieškantiems meilužės arba antrosios žmonos. „Vyrai visuomet renkasi moteris, kurios leidžia jiems pasijusti didvyriais“, - sako Pittmanas. „Anksčiau pakako būti didvyriu žmonos ir vaikų akyse. Tačiau jei santuoka nenusisekė, o vaikai užaugo, vyrų tikroji auditorija tampa jų kolegos, kurie miršta iš pavydo, nes vedėte buvusią striptizo šokėją, dabar dirbančią aukščiausiojo teismo teisėja“.

Galingi vyrai ieško galingų žmonų, o eroje, kai galia sulyginama su intelektu, jie ieško žmonų, kurios nenusileistų vyrams išsilavinimu bei profesine padėtimi.

Vyrai pirmosiose santuokose kartais jaučiasi nejaukiai, jei partnerės už juos uždirba daugiau, o kai kurie vyresni vyrai tuo didžiuojasi, sako Pittmanas, kuris taip pat pastebi, kad vis daugiau trisdešimtmečių ir keturiasdešimtmečių ieško vyresnių sėkmingai dirbančių moterų. Tačiau kalbant apie antrąsias žmonas, kai kurie dalykai nesikeičia. Ar ji būtų dvidešimtmetė sekretorė, ar keturiasdešimt septynerių korporacijos viceprezidentė, antroji žmona nebus tokia kaip pirmoji, sako Pittmanas. „Moteris, kuri matė, kaip vyras tik pradėjo gyventi, naudingesnė nei ta, kuriai jis visuomet turi kažką vaizduoti.“

Pasitikėjimo trūkumas

Jei didelių tikslų turinčios moterys yra tokios paklausios santuokos partnerės, kodėl jos to dar nežino? Kai Match.com paklausė vesti ketinančių vyriškių, ar jie vengia karjeros moterų kaip partnerių, šešiasdešimt du procentai atsakė neigiamai. Tačiau septyniasdešimt keturi procentai apklaustų moterų mano, kad vyrai bijo moterų, padariusių karjerą.

Taigi iš kur šis pasitikėjimo trūkumas? Veikiausiai vyrai labiau bijo įtakingų moterų, nei patys prisipažįsta. O daug pasiekusios moterys, kurios teka vėliau, pripranta girdėti, kad dėl sėkmės sumažėja jų šansai ištekėti ir turėti vaikų.

Tačiau visa tai yra senos istorijos. Kai Heather Boushney iš Ekonominių tyrimų centro Vašingtone ištyrė 33,6 milijonų JAV moterų duomenis (iš 2000 ir 2001 gyventojų skaičiaus tyrimo), ji nustatė, kad moterys tarp dvidešimt aštuonerių ir trisdešimt penkerių metų amžiaus, kurios dirbo visą darbo dieną ir uždirbo daugiau nei penkiasdešimt penkis tūkstančius dolerių per metus, lygiai taip pat sėkmingai ištekėdavo kaip ir kitos moterys, kurios dirbo visą darbo dieną. Tiesiog jos šiek tiek vėliau surasdavo meilę.

Amerikos moterys paprastai teka būdamos apie dvidešimt penkerių, o koledžo absolventės – dvidešimt septynerių. Turinčios magistro laipsnį ar mokslinį laipsnį išteka maždaug trisdešimties.

Panika dėl trapaus vyriško ego gali temdyti tikrąją problemą, kuri egzistuoja tokiose šiuolaikinėse santuokose. Psichologai sutinka, kad sunkumai atsiranda ne dėl to, kad vyrai užgožiami moters pasiekimų, o todėl, kad moterys nusivilia savo partneriais.

„Jei moteris yra daug pasiekusi, protinga ir ambicinga, jos lūkesčiai vyro ir santykių atžvilgiu labai išauga“, - sako psichologė Nando Pelusi. McCarthy. Jos teigimu, pirmoji priežastis, dėl kurios dauguma santuokų išyra per pirmuosius penkerius metus, yra ta, kad moteris jaučia, jog jos sutuoktinis nesilaiko savo įsipareigojimų.

O kai moterys jaučia, kad vyrai joms neprilygsta finansiškai ar emociškai, dauguma gali nuspręsti, kad jos vertos daugiau. „Vyrai išties nori protingesnių, gabesnių moterų. Jie nori būti pamatyti su jomis. Tačiau jie taip pat nori, kad namie jos elgtųsi kitaip“, - sako Real.

Dauguma „alfa“ vyrų didžiuojasi savo santykiais. „Jei galiu išlaikyti santykius su šia nuostabia, protinga, stipria moterimi, vadinasi, ir pats esu rimtas ir stiprus“, - sako Beemanas.

„Būti su tokia moterimi – tai kaip vairuoti Ferrari, - sako Pelusi. – „Tai gali būti nepatogu ir pavojinga, tačiau galiausiai suteikia daugiau pasitenkinimo nei Ford Taurus – saugu, bet nuobodu.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją