Tai dar vienas ženklas, kad Afrika yra pasiryžusi nubausti buvusius lyderius dėl praeities nusikaltimų.

Buvęs marksistų lyderis, kuriam dabar yra beveik 70 metų ir kuris šiuo metu patogiai gyvena tremtyje Zimbabvėje, yra kaltinamas tuo, kad 1974 metais nuvertęs imperatorių Haile Selassie, nužudė dešimtis tūkstančių žmonių.

Liūdniausiai pagarsėjusio valymo - Raudonojo teroro - metu tūkstančiai įtariamų oponentų buvo suimti ir pasmaugti arba sušaudyti, o jų lavonai išvilkti į gatves.

Mengistu 1991 metais pabėgo į Zimbabvę, tačiau jau 12 metų Adis Abeboje yra teisiamas jam pačiam nedalyvaujant.

Prokurorai dėl ilgai trunkančio teismo proceso teisinasi, jog byla sudėtinga, tačiau Etiopijos gyventojai, norintys galutinai užversti skausmingo laikotarpio puslapį, dėl to nesijaudina.

Daugeliui buvusių Afrikos diktatorių per dešimtmečius nuo nepriklausomybės atgavimo pavyko išvengti teismų. Tačiau aktyvistai tiki, kad šis žemynas galiausiai ryžtasi nagrinėti praeities nusikaltimus.

Buvęs Liberijos karo lauko vadas ir prezidentas Charlesas Tayloras tapo pirmuoju Afrikos lyderiu, praėjusį mėnesį stojusiu prieš tarptautinį teismą Siera Leonėje. Jam yra pateikta 11 kaltinimų karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui.

Birželio mėnesį per Afrikos Sąjungos viršūnių susitikimą taip pat turi būti nuspręsta, ar perduoti Belgijai buvusį Čado prezidentą Hissene Habre, kaltinamą masinėmis žmogžudystėmis ir kankinimais per jo valdymą 1982-1990 metais.

Tarptautinis baudžiamųjų bylų teismas taip pat tiria karo nusikaltimus Ugandoje ir Kongo Demokratinėje Respublikoje.

"Jei Mengistu bus pripažintas kaltu, Zimbabvei nebebus priežasčių globoti žudiką. Mengistu turės grįžti namo ir išklausyti nuosprendį", - teigė inžinierius Shimlesas Hailu.

Imperatorius H.Selassie, nuverstas 1974 metais, tapo žymiausia Mengistu auka. Įtariama, kad praėjus metams po revoliucijos, užbaigusios šimtmečius trukusį feodalinį valdymą, jis buvo pasmaugtas savo lovoje.

H.Selassie paslapčiomis buvo palaidotas po rūmų išviete. Apie 70 aukšto rango imperatoriaus pareigūnų buvo sušaudyti ir suversti į masinę kapavietę.

Pagalbos organizacijų darbuotojai prisimena, kaip 1984 metais prasidėjus badui, Mengistu su viskio prikrautu lėktuvu išskrido švęsti revoliucijos metinių, neigdamas, jog šalis badauja.

Dėl bado, kuris paskatino surengti koncertus "Live Aid" - garsiausią pasaulyje labdaros kampaniją, mirė iki 1 mln. žmonių.