Anksčiau daug ginčų savo politiniais filmais sukėlęs kūrėjas Kanuose buvo pasitiktas aplodismentų banga. Čia jis parodė savo naujausią istorinį kūrinį "Vėjas, kuris linguoja miežius" ("The Wind That Shakes the Barley"), kuris pretenduoja į pagrindinį festivalio prizą - Auksinę palmės šakelę.

Pasak K.Loacho, dviejų brolių, kurie prieš 90 metų kovojo su britų valdymu, istorija naujai nušviečia šiomis dienomis kiek užmirštą konfliktą, be to, ji galėtų padėti geriau suprasti dabartinę padėtį Šiaurės Airijoje ir kitur vykstančius konfliktus.

"Manau, kad kova už nepriklausomybę yra vis pasikartojanti ir pasikartojanti istorija... Vis kur nors pasaulyje atsiranda tų okupacinių kariuomenių, kurioms priešinasi jų okupuojami žmonės", - sakė K.Loachas žurnalistams.

"Nereikia niekam sakyti, kur dabar britai, nors deja neteisėtai, yra dislokavę okupacinę kariuomenę. Dėl to patiriama nuostolių, netekčių ir žiaurumų", - sakė britų režisierius kalbėdamas apie JAV vadovaujamą koaliciją Irake.

"Mano požiūriu, šis karas yra neteisėtas... Tai siaubingas randas (bjaurojantis) mūsų vyriausybės, taip pat amerikiečių įvaizdį", - sakė jis.

Pasak K.Loacho, jo filmas nėra antibritiškas, tačiau parodo, kad tos pačios socialinės padėties žmonės turi daugiau bendrų dalykų su kitos šalies žmonėmis, nei su savais, kurie yra valdžioje.

Populiarumą režisierius pelnė septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje su televizijos drama apie benamius "Kete grįžk namo" ("Cathy Come Home"), kuri sukėlė tokius debatus, kad vėliau šalyje buvo pakeisti aprūpinimo būstu įstatymai.

Vis dar mato kapus

Filme "Vėjas, kuris linguoja miežius" matome jauno airio, medicinos studento Damieno, kuris laimėjo vietą rezidentūroje Londone, tačiau nusprendžia likti Airijoje ir kovoti už jos nepriklausomybę, metamorfozę. Jo vaidmenį atlieka Cillianas Murphy.

Damienas, jo brolis Teddy, kurį vaidina Padraicas Delaney, ir grupė draugų, drauge išaugusių Airijos kaime, pradeda kovą su britų kariais, neturėdami visų reikiamų priemonių jie rengia pasalas ir užpuolimus.

Jaunuolių draugystės išbandymu tampa 1921 metų sutartis tarp anglų ir airių, bei jai besipriešinančių ir Airijos padalinimu nepatenkintų pradedamo pilietinio karo sukeltas sąmyšis.

Aktorius P.Delaney sako, kad šio konflikto pėdsakai matomi jo tėvynėje net ir šiandien.

"Aš ir dabar grįžtu namo, einu pasivaikščioti savo tėvo laukais... ir matau kapus tų žmonių, kuriuos nušovė tie Juodieji ir rudieji", - sakė P.Delaney kalbėdamas apie britų pajėgas, taip vadintas dėl šių dviejų uniformos spalvų.

Šios pajėgos buvo suformuotos kaip pastiprinimas policijai Airijoje, kai čia pradėjo plisti antibritiškos idėjos.

"Galime pamatyti namų, fermų, kur iš baimės slėpėsi žmonės, griuvėsių, -sakė jis. - Tos šmėklos tebeklaidžioja po Airiją ir vis dar persekioja".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją