Praėjusią vasarą J.Balčikonio gimnazijos stadione iškastų Pirmojo pasaulinio karo vokiečių karių kapų radiniai beveik metus buvo aprašomi ir tvarkomi kasinėjimus atlikusios archeologės Dainos Stankevičiūtės. Viskas vakar perduota Kraštotyros muziejui.

Dėžėse į Panevėžį atvežta daugiau nei 1000 eksponatų: dantų protezų, kojų, rankų įtvarų, termometrų, visiškai sveikas stiklinis basonas, daug sagų, drabužių detalių, batų, šalmų, vertingų auksinių vestuvinių ir vadinamųjų patriotinių žiedų, užmaunamų gavus karinį laipsnį, juvelyrinių dirbinių, metalinis žiebtuvėlis, dantų šepetukai. Lietuvoje tai vienintelė kolekcija iš Pirmojo pasaulinio karo masinės karių kapvietės.

Rinkosi su metalo detektoriais

Radiniais domisi ir Vokiečių karių kapų draugija, medicininių eksponatų pageidauja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto medicinos muziejus. „Man įstatymas leidžia visus radinius perduoti tik vienam muziejui, toliau jau patys panevėžiečiai spręs, ar sutiks dalytis“, – kalbėjo D.Stankevičiūtė.

Nors archeologė teigė konkrečių pasiūlymų iš privačių kolekcijų savininkų nesulaukusi, tačiau įtaria, kad susidomėjusiųjų buvo. Dar vykdant kasinėjimus buvo atvažiavusiųjų su metalo detektoriais ir prašiusiųjų leisti dalyvauti kasinėjant, neva tai jų didžiausia svajonė.

„Kai atvažiuoja prabangia mašina ir pateikia tokius pageidavimus, įtarimų negali nekilti“, – šypsojosi archeologė.

Tapo dėmesio centru

Kasinėjimais Panevėžyje domėjosi ne tik Lietuvos kolekcininkai: už vertingą informaciją apie eksponatus juodojoje rinkoje buvo siūlomos nemenkos sumos. Toks dėmesys D.Stankevičiūtės nestebina: juodojoje rinkoje vienas žetonas, rastas kapvietėje, būtų įvertintas 10 tūkstančių eurų.

Panevėžio kraštotyros muziejus iki vasaros pabaigos ketina visus eksponatus inventorizuoti, sutvarkyti ir rugpjūtį arba rugsėjį kolekciją pristatyti panevėžiečiams Moigių restauruotų namų salėje.

„Jei kai kurie eksponatai pasirodys nevertingi, pavyzdžiui, blogos būklės ar sunkiai išsaugomi, gal ir atiduosime kitiems muziejams“, – mano Panevėžio kraštotyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas.