Liublino kino festivalyje dalyvavo aštuonios valstybės. Festivalio nugalėtojais buvo pripažinti du filmai - Izraelio režisieriaus Shosho Shlamo "Paskutinė kelionė į tylą" ir Lenkijoje gyvenančios bei kuriančios lietuvių kino klasiko Vytauto Žalakevičiaus dukters V.Želakevičiūtės juosta "Šizofrenija".

Režisierės dokumentinė kino juosta pasakoja apie žmones, kurie buvusioje SSSR dėl politinių pažiūrų daugelį metų praleido psichiatrijos ligoninėse.

Tr ejus metus kūrę juostą scenarijaus autorė ir režisierė V.Želakevičiūtė drauge su kino operatoriumi Jozefu Szymura važinėjo po Sovietų Sąjungą, apsilankė dešimtyse ligoninių, kalbėjosi su gydytojais, buvusiais "pacientais".

Filme pasakojama apie 20 amžiaus pabaigoje ligoninėse vyravusią kalėjimo tvarką ir kasdienius jos reiškinius - nelegalią prekybą, prievartą, homoseksualizmą. Psichiatrinės ligoninės duris žmogui atverdavo tik pasižadėjimas "iki paskutinio atodūsio kovoti už galutinę komunizmo pergalę".

Šiek tiek pakeitusi tėvo pavardę, V.Želakevičiūtė daugiau kaip 20 metų gyvena Lenkijoje ir yra žinomo lenkų dokumentininko Maciejaus Drygo žmona.

Filmas "Šizofrenija" - antrasis režisierės darbas. 1997 metais Lietuvoje ir Lenkijoje didelio dėmesio susilaukė jos dokumentinis filmas "Žiūrėk, Lietuva", pasakojantis apie rezistencines kovas pokario Lietuvoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją