"Prospekto" galerijoje trečiadienį atidaromoje parodoje bus pristatytos 1928-1938 metų E.Salomono fotografijos. Reprodukcijų ekspozicija sudaryta bendradarbiaujant su Berlyno galerija.

Ketvirtojo dešimtmečio spaudoje E.Salomonas (1886-1944 m.) buvo tituluojamas "nediskretiškumo meistru" arba "nematomu fotografu". Pačiam menininkui labiausiai patiko apibūdinimas "istorikas su fotoaparatu", o savo profesiją jis vadino fotožurnalizmu.

E.Salomono-fotografo karjera truko vos daugiau kaip dešimtmetį. Per ši laikotarpį menininkui, kurio stilius įkvėpė daug kitų fotografų, pavyko užfiksuoti lemiamus 20 amžiaus momentus. Pasak kritikų, nė vienam iki šiol nepavyko pranokti E.Salomono sugebėjimo nepastebimiau nufotografuoti žymių visuomenės veikėjų.

1933 metais išvykęs iš nacistinės Vokietijos, E.Salomonas apsigyveno Hagoje, dirbo Anglijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje, Šveicarijoje. 1940 metais, vokiečiams užkariavus Nyderlandus, fotografas neteko galimybės dirbti ir pasitraukė į pogrindį. Vėliau jis buvo deportuotas į Terezinštatą, o mirė 1994 metais Osvencime.

E.Salomono darbų ekspozicija Vilniuje veiks iki gegužės 5 dienos, o nuo gegužės 30 dienos ji persikels į Šiaulių Fotografijos muziejų.

Nuo gegužės 9-osios "Prospekto" galerijoje veiks kita Goethe's instituto surengta Edwardo Serottos 1985-2000 metais sukurtų fotodarbų paroda "Žydų gyvenimas Vidurio ir Rytų Europoje".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją