Šios darbo sutarties sudarymo pagrindus, jos pakeitimo ir pasibaigimo, laikinųjų darbuotojų darbo ir poilsio laiko ypatumus nustato 2003 m. rugpjūčio mėn. 19 d. LR Vyriausybės nutarimas Nr. 1043 „Dėl atskirų darbo sutarčių ypatumų patvirtinimo“.

Laikinoji darbo sutartis gali būti sudaroma skubiems, trumpalaikiams darbams atlikti, pavaduoti darbuotojams, laikinai nesantiems darbe dėl tokių priežasčių kaip liga, atostogos, komandiruotė ir panašiai.

Be to, pagal šią darbo sutartį gali būti įdarbinami studentai ir moksleiviai jų atostogų metu. Būtina atsižvelgti į tai, kad sudarant laikinąsias darbo sutartis su pastaraisiais asmenimis tais atvejais, kai jie dar nėra sulaukę 18 metų, reikia vadovautis LR darbo kodekso 277 straipsniu bei 2003 m. sausio mėn. 29 d. LR Vyriausybės nutarimu „Dėl asmenų iki 18 metų įdarbinimo, sveikatos patikrinimo ir jų galimybių dirbti konkretų darbą nustatymo tvarkos, darbo laiko, jiems draudžiamų dirbti darbų, sveikatai kenksmingų, pavojingų veiksnių sąrašo patvirtinimo“.

Kiti svarbūs šios aptariamos darbo sutarties ypatumai yra tokie: laikiniesiems darbuotojams nėra nustatomas išbandymo terminas, nesuteikiamos atostogos, o nutraukiant laikinąją darbo sutartį išmokama piniginė kompensacija, apskaičiuota proporcingai už dirbtą laiką, darbuotojams gali būti taikoma suminė darbo laiko apskaita.

Ypatingi ir laikinosios darbo sutarties nutraukimo pagrindai:

1. Nepasibaigus sutarties terminui, darbuotojo pareiškimu laikinoji darbo sutartis gali būti nutraukta apie tai įspėjus darbdavį raštu prieš 5 darbo dienas. Šiuo atveju išeitinė išmoka darbuotojui nėra mokama.

2. Neįspėjus darbuotojo, darbdavys gali nutraukti laikinąją darbo sutartį tais atvejais, kai įmonėje, įstaigoje ar organizacijoje, kurioje dirba laikinasis darbuotojas, darbai buvo sustabdyti ilgiau kaip 2 savaitėms dėl gamybinių priežasčių (trūksta žaliavų, nėra energijos ir pan.) arba kai sumažinamas darbų mastas. Darbuotojui, atleidžiamam iš darbo šiuo pagrindu, turi būti išmokama vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.

3. Neįspėjus darbuotojo, darbdavys gali nutraukti laikinąją darbo sutartį tuo atveju, kai laikinasis darbuotojas neatvyksta į darbą ilgiau kaip 7 dienas dėl laikinojo nedarbingumo. Šiuo pagrindu atleidžiamam iš darbo darbuotojui išmokama išeitinė išmoka, kuri apskaičiuojama pagal vidutinį mėnesinį darbo užmokestį, už likusį iki sutarties termino pabaigos laiką, bet ne daugiau kaip už vieną mėnesį.

Tarkim, su darbuotoju buvo sudaryta laikinoji darbo sutartis 2 mėnesių terminui, darbuotojas dirbo 5 dienas, kitas 7 dienas jam neatvykus į darbą dėl laikinojo nedarbingumo jis buvo atleistas iš darbo- tokiu atveju jam išmokama tik vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.

Tuo atveju, kai darbingumas prarandamas dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos, laikinajam darbuotojui darbo vieta (pareigos) paliekama iki tol, kol jis atgauna darbingumą arba jam nustatomas netekto darbingumo lygis, bet ne ilgiau kaip iki laikinosios darbo sutarties termino pabaigos, t.y. suėjus terminui laikinasis darbuotojas gali būti atleistas, nepaisant to, kad jis dar nėra atgavęs darbingumo arba jam dar nėra nustatymas netekto darbingumo lygis.

Atleidžiamam laikinajam darbuotojui išmokama išeitinė išmoka yra lygi vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžiui.

Atkreiptinas dėmesys, kad 2005 m. gegužės mėn. 12 d. buvo priimtas LR darbo kodekso 132 str. 1 d. pakeitimas: „Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui.

Taigi moteriai, dirbančiai pagal laikinąją darbo sutartį, darbdaviui pateikus medicininę pažymą apie nėštumą, draudimas darbdaviui nutraukti su ja darbo sutartį nebetaikytinas ir jis turi teisę nutraukti su nėščia moterimi laikinąją darbo sutartį suėjus sutarties terminui.

Paminėtinos situacijos, kurioms esant, laikinoji darbo sutartis tampa neterminuota darbo sutartimi, t.y. darbo sutartimi, sudaryta neapibrėžtam terminui:

1. Laikinoji darbo sutartis yra nutraukiama suėjus jos terminui, tačiau nepraėjus vienam mėnesiui nuo jos nutraukimo dienos vėl sudaroma nauja laikinoji darbo sutartis tam pačiam darbui. Pažymėtina, kad šiuo atveju tam, kad sutartis būtų laikoma sudaryta neapibrėžtam terminui, yra būtinas darbuotojo reikalavimas.

2. Laikinasis darbuotojas faktiškai dirba pasibaigus laikinosios sutarties terminui ir nė viena iš šalių (darbuotojas ar darbdavys) iki pasibaigiant sutarties terminui nepareikalauja jos nutraukti.

Straipsnyje išdėstyta nuomonė nepretenduoja į absoliučią tiesą. Tai autoriaus nuomonė aktualiu klausimu, grindžiama Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais, kuriai pritarti ar ne, yra kiekvieno asmens teisė.

Konsultacijas rengia VšĮ “Vilniaus universiteto Teisės klinika” – nemokamos teisinės konsultacijos, Vilnius, Vilniaus g. 25; tel: 8 (5) 231 28 00; el.paštas: teises.klinika@tf.vu.lt ; www.teisesklinika.lt