„Esminis vykdomos reformos tikslas – pasitelkiant individualiai žmogui pritaikytas paslaugas ir aktyvios darbo rinkos politikos priemones, sukurti žmonėms su negalia didesnes galimybes atviroje darbo rinkoje. Tai reiškia laisvę pasirinkti – kur beįsidarbintų, pagalba keliauja paskui žmogų, o jos apimtys nepriklauso nuo darbdavio statuso“, – penktadienį konferencijoje „Žmonių su negalia užimtumo pertvarka: lūkesčiai ir rezultatai“ teigė M. Navickienė.

Ministrė taip pat sakė, kad aktyvios darbo rinkos priemonės užtikrino, jog 1,5 karto sutrumpėjo laikas, kiek vidutiniškai užtrunka asmens su negalia įdarbinimas.

„Įnešti pokyčiai rodo, kad tas darbo paieškos laikotarpis sutrumpėjo pusantro karto. Tai reiškia, jie greičiau gauna pasiūlymą ir greičiau įsidarbina“, – sakė ministrė.

„Jeigu anksčiau žmogus registruotas Užimtumo tarnyboje būdavo per 480 dienų, tai dabar darbą susiranda per trumpesnį nei 295 dienų laikotarpį“, – pridūrė ji.

Pasak jos, iki 2030 metų tikimasi, kad su šių ir tolimesnių priemonių pagalba darbą turės 38–40 proc. negalią turinčių asmenų, šiuo metu dirba tik kas trečias.

„Iš viso yra 147 tūkst. darbingo amžiaus negalią turinčių žmonių ir šiuo metu dirba maždaug kas trečias. Tai yra apie 28 proc. žmonių, nuo visų negalią turinčių. Rodiklį sau esame išsikėlę 2030 metų pasiekti apie 40 proc. dirbančių negalią turinčių žmonių“, – sakė ministrė.

Taip pat M. Navickienė paminėjo, kad tam tikros savivaldybės 2023 m. pirmojo ketvirčio metu aktyviai taikė žmonių su negalia atvejo vadybą, kas užtikrino, jog didesnis nei vidutinis kiekis žmonių su negalia sugebėjo rasti darbą.

„Noriu pagirti keletą savivaldybių, tokių kaip Alytus, Druskininkai, Marijampolė, Švenčionys, Zarasai, kurie labai aktyviai taiko atvejo vadybą ir papildomo užimtumo didinimo programas. Skiria ir nuosavas savivaldybės lėšas“, – sakė M. Navickienė.

SADM: auga įsidarbinusių žmonių su negalia kiekis

Pasak SADM duomenų, 2023 m. pirmąjį ketvirtį įsidarbino 1936 žmonių su negalia, tai 0,7 proc. daugiau, palyginti su buvusia situacija prieš metus – 2022 m. per pirmąjį ketvirtį įsidarbino 1811 žmonių su negalia.

Taip pat, anot jų, balandžio pradžioje bedarbio statusu Užimtumo tarnyboje buvo registruota 12,2 tūkst. žmonių su negalia – tai 1,4 tūkst. arba 10 proc. mažiau, nei prieš metus ir 6,1 tūkst. arba 33,2 proc. mažiau nei prieš dvejus metus.

Pagerėjo aktyvios darbo rinkos politikos priemonių efektyvumas: 2023 m. I ketvirtį dirbo 58 proc. žmonių su negalia, kurie prieš pusmetį dalyvavo priemonėse. Prieš metus šis rodiklis buvo 3 proc. mažesnis, t. y. 2022 I ketvirtį, įsidarbinę buvo 55 proc. žmonių su negalia, kurie prieš pusmetį dalyvavo priemonėse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją