Savo siūlymą dėl pirmalaikių rinkimų P. Gražulis grindė tokiais motyvais:

„dabartinė Vyriausybė negali ir negalės susitvarkyti su Lietuvą ištikusiais iššūkiais; Vyriausybę remiančios Seimo frakcijos veikia priešingai daugumos Lietuvos Respublikos piliečių interesams, teisėtiems lūkesčiams; dabartinė Vyriausybė užsiima dirbtinių problemų kūrimu ir dėmesio nukreipimu nuo pagrindinių Lietuvos problemų sprendimo bei korupcijos TS-LKD, Laisvės partijos ir Lietuvos liberalų sąjūdžio gretose; dabartinė valdančioji dauguma sukūrė liberalbolševikinę totalitarinę valstybę, užvaldė žiniasklaidą; niekinami, persekiojami ir žeminami, ypač per LRT, kitą nuomonę turintys žmones, jiems keliamos politinės bylos; priiminėjami pamatines žmogaus teises pažeidžiantys antikonstituciniai teisės aktai; didėja korupcija ir Vyriausybę remiančios Seimo frakcijos politinės grupuotės užvaldo valstybines įmones.“

Petras Gražulis

„Dvi savaitės ar jau trys savaitės ponas Gabrielius Landsbergis kalba, kad reikia paleisti Seimą, kad reikia visiems skirstytis, kad reikia ruoštis pirmalaikiams Seimo rinkimams.

Seimo nariai apsivogę, Seimo nariai nesąžiningi, premjerė iš paskos kartoja, kad ji su tokiu Seimu nenori dirbti ir net nenori tokiam Seime pasitikrinti savo pasitikėjimo“, – iš Seimo tribūnos ketvirtadienį kalbėjo P. Gražulis.

Konservatoriai, norėdami inicijuoti pirmalaikius Seimo narius, pasak jo, vykdo operaciją „Anūkas“.

„O tikslas – pastatyti anūką nors vieną dieną premjeru“, – tokią įvykių interpretaciją pasiūlė P. Gražulis turėdamas omeny konservatorių partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį.

Ragino atsisakyti „priklausomybės nuo konservatorių“

Seime P. Gražulio projektas buvo apsvarstytas su šypsenomis ir gera nuotaika.

„Reikia atiduoti duoklę, kad Petras Gražulis su savo komanda išties operatyviai reaguoja į visus politinius įvykius ir profesionaliai viešųjų ryšių prasme išnaudoja tam tikrą dalį žmonių, kurie yra panašūs į P. Gražulį ir jį palaiko – jo tokius bajerius, tokius dalykus palaiko.

Bet aš tik noriu, Petrai, priminti, gerbdamas patį, kad turi prisiminti, jog čia yra parlamentas ir tokie panašūs projektai užima laiką, o tas parlamento darbo laikas labai daug kainuoja rinkėjams“, – kalbėjo Seimo konservatorius Antanas Matulas.

Jis ragino P. Gražulį atsisakyti „priklausomybės nuo konservatorių“ ir labiau pagalvoti dėl teikiamų iniciatyvų.

Antanas Matulas

Už P. Gražulio iniciatyvą dėl pirmalaikių rinkimų balsavo 8 Seimo nariai, prieš buvo 51, balsuodami susilaikė 20. Projektas atmestas be galimybės tobulinti.

Kaip balsavo kiekvienas tautos atstovas, galite patikrinti čia.

Praėjusią savaitę G. Landsbergis pranešė, jog siūlys konservatorių prezidiumui spręsti dėl pirmalaikių Seimo rinkimų paskelbimo ir Vyriausybės atsistatydino. Šį savo siūlymą jis teigė aptaręs su premjere I. Šimonyte.

G. Landsbergis aiškino, kad to reikia reaguojant į lėšų pasisavinimo savivaldoje skandalą – esą vieno ministro patraukimas šiuo atveju būtų „ritualinis veiksmas“, o juk klausimų, kaip naudojo kanceliarines lėšas, kyla ir dėl Seimo narių.

„Aš, kaip asmuo, dalyvaujantis valstybės valdyme, negaliu paaiškinti ir pateisinti visuomenei, kodėl vienam asmeniui pasitraukus, situacija taptų skaidresnė tuo tarpu, kai – negaliu dabar atsakyti tiksliai – du trečdaliai Seimo yra padarę absoliučiai lygiai tą patį“, – dėstė G. Landsbergis.

Registruos savo projektą

Konservatorių prezidiumas nusprendė rekomenduoti partijos frakcijai Seime pateikti ir siekti priimti savivaldybių tarybų veiklos išlaidų reglamentavimo pokyčius, inicijuoti Seimo pirmalaikių rinkimų paskelbimą, o tuo atveju, jei pastaroji iniciatyva nesulauktų palaikymo, svarstyti klausimą dėl Vyriausybės atsistatydinimo.

Tokius planus patvirtino ir premjerė I. Šimonytė.

„Jeigu Seimas neras savyje valios perkrauti save, turint minty, kad labai sunku, matyt, kad šitoje istorijoje rasti baltų, pūkuotų ir teisiųjų, kurie galėtų teisti kitus. Tokiu atveju, tiesiog aš teiksiu savo atsistatydinimo prašymą, kas reiškia, kad Vyriausybė atsistatydins po NATO samito“, – žurnalistams komentavo ministrė pirmininkė, kurią cituoja LRT.

Tam, kad Seimas pasileistų, reikia 85 balsų už. Seime abejojama, kad tiek pavyks surinkti.

Nutarimo projektą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų konservatoriai planuoja registruoti penktadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)