Kaip Delfi interviu laidoje sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, jo vertinimu, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) turi kažkokių problemų, kurias „nutarė išspręsti, įveldami visą Lietuvą į pirmalaikius Seimo rinkimus.“

„Kitas klausimas – kokios tai problemos. Ar suvokimas, kad, jeigu lauks kito rudens su vis labiau buksuojančia Vyriausybe, bus dar blogiau, tai geriau tada rengti rinkimus šiemet ir tikėtis dar bent kažką išlošti... Galbūt yra kokie nors užslėpti dalykai, kurių nežino niekas, bet žino valstybės vadovai, įskaitant Šimonytę ar Gabrielių, kalbant apie užsienio politiką, kas gali išlįsti ir susprogdinti viską, tai geriau dabar inicijuojame“, – svarstė politikas.

Jis pabrėžė, kad nekalba apie nacionalinio saugumo klausimus, tačiau galbūt, kaip kalbėjo E. Gentvilas, gali būti kažkas, kas būtų blogiau nei vadinamasis „čekių skandalas“.

„Žinoma, kad jie nenuoširdūs su koalicijos partneriais, su savo partijos nariais, kuriems tai buvo staigmena, ir su Lietuvos visuomene“, – konstatavo liberalas.

Jis atkreipė dėmesį, kad užsienio partneriai jau dabar mato situaciją Lietuvoje, kurią vadina vidaus politikos krize.

„Taip vertina užsieniečiai ir čia nereikia maivytis – Lietuvai, kaip valstybei, tai tikrai neprideda kažkokių balų, todėl kolegos, kurie inicijuoja parlamentinę krizę, turėtų pagalvoti ir apie savo atsakomybę“, – sakė E. Gentvilas.

Politikas neslėpė pasipiktinimo ir tuo, kad neskaidrumu, anot jo, bandoma sutepti kone visus Seimo narius, kurie yra dirbę savivaldybių tarybose. Antradienį E. Gentvilas dėl to išplatino viešą laišką, skirtą G. Landsbergiui. Apie tai plačiau galite skaityti čia.

Delfi interviu: Eugenijus Gentvilas

„Aš nesileisiu, kad Lietuvoje įsigalėtų Landsbergio padiktuotas kolektyvinės atsakomybės principas, – kad kalti visi, įskaitant tave. Gerbiamas Gabrieliau, tu turėsi asmeniškai individualiai apkaltinti arba asmeniškai individualiai atsiprašyti.

Aš nesu spermatozoidas šioje krūvoje, kur tu nori visus sulyginti su visais. Kiekvienas Seimo narys turėtų pakovoti už save ir neleisti Lietuvoje atsirasti tokiems totalitarizmo, nekaltumo prezumpcijos principų pažeidimo dalykams“, – teigė liberalas.

Parlamentaras atkreipė dėmesį į G. Landsbergio bandymą kviesti visas politines partijas pasikalbėti.

„O ką rodė iki tol, per 2,5 metų – nė vieno inicijuoto pasitarimo Gabrieliaus dėka“, – sakė liberalas.

E. Gentvilas dar kartą akcentavo esantis piktas dėl G. Landsbergio kaltinimų, kad kone visi savivaldybių tarybų narių pareigas ėję Seimo nariai yra susitepę. Atsiprašymo arba apkaltinimo politikas sakė laukiantis iki birželio 1d.

„Šito dalyko aš taip nepaliksiu“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Laidos svečias pasakojo, kad G. Landsbergis prie jo antradienį Seimo salėje pasilenkė ir paklausė, ar E. Gentvilas turi visus čekius už laikotarpį, kai dirbo Europos Parlamente.

„Man tai skamba KGB-istiškai. EP taisyklės numato čekių laikymą ir saugojimą 5 metus. Aš laikiau čekius dešimt metų. Žmona sako: tu gali pagaliau sutvarkyti? Praėjo 14 metų, prieina Gabrielius“, – kalbėjo politikas, pasiūlęs konservatorių deleguotiems europarlamentarams – Andriui Kubiliui, Rasai Juknevičienei ir Liudui Mažyliui – paviešinti savo kanceliarinių išlaidų čekius.

„Aš tikiu jų padorumu, bet aš nebetikiu padorumu to žmogaus, kuris ateina po 14 metų ir sako: Eugenijau, ar tu turi čekiukus. Aš juos turėjau, skirtingai nuo Gabrieliaus, kuris prisipažino, kad neturėjo. Bet čia koalicija, o man vis dar rūpi ir Lietuva“, – pabrėžė E. Gentvilas.

Gabrielius Landsbergis

Jis neatmetė galimybės, kad Seimas gali nubalsuoti už pirmalaikius rinkimus, nes Seimas yra kompromituotas.

„Ir kas jį kompromituoja? Valdančiosios daugumos, didžiosios partijos lyderis“, – sakė liberalas.

Politiko teigimu, Liberalų sąjūdis yra pasiryžęs dalyvauti valstybės valdyme, nepaisant to, ar bus koalicijoje su konservatoriais.

„Jei konservatoriai save eliminuoja su šitokiu elgesiu, iš tos politinės bendruomenės galbūt atsiras kita, mums nelabai miela politinė bendruomenė, bet atsakomybės dalykai turėtų vesti į tai, kad negalima čia visi išsilakstyti ir sekti didesniųjų kolegų pavyzdžiu. Gal ne su bet kuo, taip neapibendrinkite, bet jei ten nebūtų konservatorių, tai nereiškia, kad liberalai nedalyvaus“, – teigė politikas.

E. Gentvilas sakė, kad su konservatoriais vėl eiti į koaliciją būtų sunku, tačiau, kaip pats apibūdino, „galbūt išsilaižysime dvasinius santykius.“

„Mes nesame konservatorių priedėlis . Dvasiškai, emociškai aš kerpu bambagyslę tarp liberalų ir konservatorių jau seniai ž mes nesame šuniukas už pavadėlio, kurį Landsbergis gali tampyti“, – akcentavo parlamentaras.

Jis paaiškino, kad gali būti, jog nauja koalicija vėl bus formuojama su konservatoriais, kurie turi didžiausią frakciją Seime.

E. Gentvilo nuomone, artimiausiais mėnesiais Lietuvos politinėje padangėje gali vyrauti chaosas.

Delfi interviu: Eugenijus Gentvilas

„Aš to labiausiai bijau. Jis jau vyksta ir jis gali būti didinamas, siekiant savo kažkokių partinių interesų – štai kas man yra nepateisinama“, – pabrėžė liberalas.

Pašnekovas pateikė pavyzdį, kad koalicija gali dirbti, nepaisant kartais pasitaikančių nesutarimų kai kuriais klausimais, – štai jau ketvirtadienį Seime, anot jo, turėtų būti priimta labai svarbi valstybės tarnybos reforma.

„Geriausia būtų atsiprašyti tiems, kurie pradėjo purvo pylimo kampaniją ir pasakyti: viskas, daugiau taip nejuokausime. Kitas dalykas – labai racionaliai sėsti, bet turi sodinti moraliniai autoritetai, o ne tie, kurie niekada nebandė su kuo nors kalbėti arba kalbėdavo tik iš viršaus, ne apie ūgį kalbant“, – sakė E. Gentvilas.

„Mes turime moralinių jėgų, tik nustok spjaudytis. Kai spjaudo, aš nekalbu, bet yra protingų žmonių visose frakcijose, kuriems rūpi ne vien savos partijėlės interesiukas“, – akcentavo politikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)