Įstatymo projekte numatyta, kad kailių fermų draudimo įstatymas įsigaliotų nuo 2024 m sausio 1 d., nuo šios dienos besiverčiantiems šia veikla būtų galima gauti kompensacijas. 2027 m. sausio 1 d. įsigaliotų draudimas verstis kailinių žvėrelių auginimo veikla.

Nutraukiantiems šią veiklą Aplinkos komitetas numato laiptuotos kompensacijos principą: verslą uždarę 2024 m. gaus 3 Eur už kiekvieną gyvūną, 2025 m. 2 Eur, o pasitraukę iš rinkos 2026 m. – 1 Eur.

Kailiniai žvėreliai

Visiems vykdžiusiems kailinių žvėrelių auginimo veiklą būtų suteikiama galimybė gauti valstybės finansavimą naudotų įrenginių, kurie niekur kitur negali būti panaudojami kitais tikslais, tvarkymui. Dirbusiems tokio tipo fermose numatoma suteikti kompensacijas iš valstybės biudžeto.

Organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė džiaugiasi Aplinkos komiteto balsavimu ir su nekantrumu laukia sekančio balsavimo Seimo salėje.

„Šiandien didelė šventė visiems lietuviams, kuriems rūpi gyvūnai. Dabar projektas, siūlantis uždrausti gyvūnų auginimą ir žudymą tik dėl kailio, grįš į Seimą vienam iš dviejų paskutinių balsavimų. Esame labai arti didžiausio žingsnio dėl gyvūnų apsaugos Lietuvos istorijoje. Matėme daugybę bandymų šį įstatymo projektą vilkinti ir iš esmės numarinti, bet kol kas nė vienas jų nebuvo sėkmingas. Kad ir toliau tiems bandymams nepasisektų, kviečiu kiekvieną žmogų, kuriam rūpi gyvūnai, parodyti Seimo nariams, jog palaikys jų sprendimą balsuoti už kailių fermų draudimą“, – iniciatyvai „Tvari Lietuva“ sakė aktyvistė.

Kailinių žvėrelių ferma Lietuvoje, Tušti narvai nuotr.

Tą pačią dieną anksčiau Kaimo reikalų komitetas taip pat aptarė šį klausimą ir nusprendė kailių fermų draudimą atmesti. Už atmetimą balsavo 5, prieš – 2 seimūnai. Balandžio mėnesį Parlamentiniam Kaimo reikalų komitetui delsiant priimti sprendimus dėl kailinių žvėrelių fermų naikinimo Seimas nutarė, kad šie klausimai toliau bus svarstomi be šio komiteto išvados.

Seime svarstomas dar 2021 metais įregistruotas Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siekiama uždrausti auginti, veisti ir žudyti gyvūnus dėl naudos iš jų kailių, primena ELTA.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkės Aistės Gedvilienės inicijuotose pataisose nurodoma, kad kailinių žvėrelių auginimo draudimas ne tik garantuotų gyvūnų gerovę, tačiau sumažintų ir gamtos taršą bei užtikrintų šalia kailinių žvėrelių fermų gyvenančių žmonių teisę į švarią aplinką.