Eiliniai savivaldybių rinkimai numatyti kitų metų pradžioje. Jų tiksli data dar nėra paskirta. "Ji (koalicija - BNS) drąsiai gyvuos iki savivaldybių rinkimų kampanijos pradžios. Kiekviena prasidedanti kampanija yra iššūkis koalicijoms ir ypač tokioms nedidelėms, kurios turi nedidelę persvarą kaip ši. Čia bus tam tikras iššūkis, kurį mes irgi galime praeiti, jei sugebėsime suderinti savo pozicijas būsimuosiuose savivaldybių rinkimuose", - ketvirtadienį Seime žurnalistams kalbėjo G.Kirkilas.

Iš Seimo pirmininko pareigų atstatydintas iš valdančiosios koalicijos pasitraukusių socialliberalų vadovas Artūras Paulauskas taip pat teigė, jog koalicijoje likusioms trims partijoms bus labai sunku dirbti.

"Manau, kad šioje koalicijoje yra labai daug įtampų, į ją atėję su skirtingais interesais, skirtingais tikslais politikoje ir tik labai didelėmis pastangomis ji gali būti išsaugota", - žurnalistams ketvirtadienį sakė A.Paulauskas.

Paklaustas apie koalicijos partnerių interesus ir jų skirtumus, A.Paulauskas patikslino: "Vieni ateina į politiką, kad tarnautų, kiti, kad užsitarnautų, dar kiti - kad patarnautų".

Po socialliberalų pasitraukimo likusi trijų partijų koalicija - Darbo partijos (DP), LSDP ir Valstiečių liaudininkų iš viso turi 71 balsą Seime.

G.Kirkilas pripažino, jog tokia dauguma "yra labai minimali", todėl bus ieškoma ir galimos opozicijos paramos. "Aš nelabai tikiu, kad kas nors prisijungs prie koalicijos, bet galima turėti susitarimų su kai kuriomis opozicinėmis partijomis, galbūt net atiduodant vieną kitą komitetą, kas būtų labai gerai šioje situacijoje ir apskritai gerai, kai opozicija turi kažkokius opozicinius postus parlamente", - sakė G.Kirkilas.

Anot jo, būtų labai naudinga, jei opozicija paremtų priimant fundamentalius sprendimus, susijusius su bendrovės "Mažeikių nafta" ateitimi, su euro įvedimu ir kt. "Todėl ir ieškome paramos bent jau tokiais svarbesniais klausimais", - teigė G.Kirkilas.

Pasak socialdemokrato, opozicijai galėtų būti perleisti socialliberalų atlaisvinti parlamentinės NATO reikalų komisijos bei Seimo Audito komiteto vadovų postai.

G.Kirkilas taip pat pripažino, jog bandant stiprinti trapią koaliciją bandoma kalbėtis ir persivilioti kai kuriuos narius iš kitų frakcijų.

"Po tokių pasikeitimų paprastai parlamentuose, ypatingai netvirtose, netradicinėse partijose visokių būna norų pereiti, prisišlieti prie valdžios, tai aš, manau, kad tokie pokalbiai vyksta", - sakė G.Kirkilas.

Po Seimo pirmininko atstatydinimo kilus politinei krizei, trečiadienį Socialdemokratų partijos pirmininkas A.Brazauskas, DP lyderis Viktoras Uspaskichas ir Valstiečių liaudininkų vadovė Kazimira Prunskienė pasirašė naują valdančiosios koalicijos susitarimą.

Pagal jį, premjero postas lieka A.Brazauskui, Seimo pirmininko - "darbiečiui" Viktorui Muntianui, o dėl ministrų postų dar bus deramasi.