Išsikepti daržovių tartą nėra labai sudėtinga, tačiau, norint sukurti šventišką jo išvaizdą, šiek tiek papildomų pastangų prireiks. Tačiau tai atsiperka su kaupu. Tartos padas labai skanus – išorėje kiek trapus, o viduje minkštas. Visa tarta užpildyta šilkiniu kremu, o viršų dengia spalvingas daržovių sluoksnis. Daržovių tarta puikiai pjaustoma ir lengvai išsiima iš formos. O apie tai, kad ji ne blogiau nei bet koks tortas papuoš stalą, net ir sakyti nereikia.

Gaminimo eiga

* Pirmą pagaminame pagrindą. Sumaišykite visus sausus produktus reikalingus tartos tešlai pagaminti: migdolų miltus, miltų be glitimo mišinį, druską.

* Ištirpinkite kokosų aliejų, sumaišykite jį su vandeniu ir viską supilkite į miltų mišinį.

* Viską gerai išmaišykite ir galiausiai išminkykite, iki kol gausite tolygią tešlą.

* Gautą tešlą įsukite į maistinę plėvelę arba dėkite į hermetinį indą ir palikite šaldiklyje apie 30 min. (geriausia ją palikti šaldytuve per naktį, kad susistovėtų ir subręstų).

* Sekantis žingsnis įdaras. Į kokteilių plaktuvą ar trintuvą sudėkite visus įdarui reikalingus produktus (tofu pakuotėje esantį skystį nupilkite ir jo nenaudokite) ir paragaukite. Jeigu ko nors trūksta – tai pats geriausias metas paskaninti.

* Paruoškime tartos viršų ir pasirinktas daržoves supjaustykite plonomis juostelėmis (daržovių skustuvo pagalba).

* Gaminkite tartą. Tešlą išimkite iš šaldiklio ar šaldytuvo (ji turėtų būti šiek tiek sutvirtėjusi) ir pirštų pagalba, tešla padenkite visą tartos formos dugną tolygiu sluoksniu (mano tartos formos skersmuo 27 cm). Jeigu tešla šiek tiek kimba prie pirštų, pavilgykite juos vandeniu. Visą pagrindą subadykite šakute.

* Tartos pagrindo viršų padenkite kepimo popieriumi (kad jis būtų paslankesnis, prieš tai sulamdykite) ant viršaus pilkite žirnių, pupų, ar ko tik sugalvosite. Tikslas – ant tartos pagrindo uždėti svorio, kuris neleistų jam kepant kilti.

* Tartos pagrindą kepkite 15 min. (iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kaitinimas viršus/apačia (be vėjelio)) su svoriu ant viršaus ir 15 min be jo.

* Ant apkepusio pagrindo supilkite gautą įdarą.

* Iš daržovių juostelių formuokite apskritimą. Kiek pavyks, susukite rankose, po to, gautą apskritimą dėkite į tartos vidurį ir likusias daržovių juosteles lipdykite aplink jį jau formoje, kol užpildysite visą formą.

* Suformavus visą tartos viršų, jį švelniai pabarstykite druska.

* Tartą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus/apačia (be vėjelio)), praėjus 50 min. tartos viršų patepkite aliejumi (taip daržovės nesudžius ir paviršius taps blizgus). Viską kepkite dar apie 30 min. arba kol daržovės suminkštės.

* Iškepusią tartą (galite pabarstyti norimomis džiovintomis žolelėmis) atvėsinkite ant grotelių ir dėkite į šaldytuvą bent 4–5 val. arba geriausia per naktį.

Receptu dalijasi organizacija „Gyvi gali“ ir Soul Food.

www.DELFI.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai