Jau kurį laiką teisininkai ir medikai kalba, kad tokios grožio procedūros turi būti atliekamos tik gydytojų ir tik sveikatos priežiūros įstaigoje. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė nutartį baudžiamojoje byloje, kurioje sudėjo visus taškus ant „i“ kalbant apie „grožio injekcijas“. Baudžiamojoje byloje nuteista kosmetologė, kuri grožio salonuose atlikinėjo lūpų, taip pat kitų veido sričių koregavimą hialurono rūgšties užpildais, o savo veiklą reklamavo ir potencialių klientų ieškojo socialiniuose tinkluose.

Advokatė Sabina Izokaitienė pastebi, kad taip vadinamosios „grožio injekcijos“, t. y. lūpų putlinimas, botulino toksino ar hialurono rūgšties injekcijos, kaip ir bet kokios kitos grožio procedūros, kurioms atlikti naudojama adata su švirkštu, yra laikomos medicininėmis paslaugomis, todėl norint tokias procedūras atlikti būtina laikytis atitinkamo teisinio reguliavimo.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išsklaidė visas iki tol egzistavusias abejones dėl to, kas ir kur gali atlikti injekcijas pasakydamas, kad jas gali atlikti šie gydytojai:

1) gydytojas dermatovenerologas;

2) plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas;

3) gydytojas veido ir žandikaulių chirurgas;

4) gydytojas burnos, veido ir žandikaulių chirurgas.

Pasak advokatės, neužtenka turėti gydytojo profesinės kvalifikacijos, būtent tik šias profesines kvalifikacijas turintys gydytojai turi teisę atlikti estetines, kosmetines ir korekcines procedūras, atliekant jas invaziniu metodu.

Medicinos praktikos įstatyme numatyta, kad verstis medicinos praktika turi teisę gydytojas, turintis galiojančią medicinos praktikos licenciją, o gydytojas verstis medicinos praktika gali tik sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje licenciją teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Šiuo atveju, gydytojas turi turėti teisės aktų nustatyta tvarka išduotą ir galiojančią medicinos praktikos licenciją verstis medicinos praktika pagal profesinę kvalifikaciją – būtent verstis gydytojo dermatovenerologo, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo, gydytojo veido ir žandikaulių chirurgo, gydytojo burnos, veido ir žandikaulių chirurgo praktika. Injekcijos gali būti atliekamos tik asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje galiojančią įstaigos asmens sveikatos priežiūros licenciją teikti dermatovenerologijos, plastinės ir rekonstrukcinės, burnos, veido ir žandikaulių chirurgijos paslaugas ir (ar) kitas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kurias pagal teisės aktų reikalavimus kartu su kitais asmens sveikatos priežiūros specialistais turi teisę teikti ir atitinkamas gydytojas.

Anot advokatės S. Izokaitienės, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas tarė griežtą „ne“ visoms estetinėms, kosmetinėms ir korekcinėms procedūroms, atliekamoms invaziniu metodu, ne sveikatos priežiūros įstaigose ir ne profesinę kvalifikaciją būtent tokioms procedūroms atlikti įgijusiems asmenims. Už „grožio injekcijų“ atlikimą nukrypstant nuo reikalavimų gresia baudžiamoji atsakomybė kaip už bet kokias kitas medicinos paslaugas atliekamas neturint reikiamos kvalifikacijos ir ne tam skirtoje vietoje.

Advokatų kontoros „Izokaitienė, Bartkevičienė ir partneriai“ teisininkai pastebi, kad lūpų putlinimo, botulino toksino injekcijų, mezoterapijos, biorevitalizacijos, hialurono rūgšties užpildų ar bet kokių kitų estetinių, kosmetinių, korekcinių procedūrų, atliekamų invaziniu metodu pagalba norintiems pasigražinti taip pat reiktų būti atidiems bei pasidomėti, ar specialistas ir įstaiga turi reikiamą kvalifikaciją ir licencijas.

Kaip pranešė bylą išnagrinėjęs teismas, kosmetologė buvo nuteista ne tik už aplaidų buhalterinės apskaitos tvarkymą, bet ir už neteisėtą profesinės veiklos vykdymą – neturėdama gydytojo dermatovenerologo profesinės kvalifikacijos, naudodama medicinos priemones (prietaisus) – švirkštus su adata, nuo 2019 m. sausio 1 d. iki 2019 m. gruodžio 31 d. už atlygį atliko ne mažiau kaip 80 medicininių intervencinių procedūrų – lūpų, taip pat kitų veido sričių koregavimą hialurono rūgšties užpildais, šių procedūrų metu hialurono rūgštį medicinos priemonėmis (prietaisais), pažeisdama odos audinių vientisumą, sušvirkšdavo asmenims į atitinkamos veido srities odą.

Kasaciniu skundu nuteistosios gynėjas bandė įrodyti, kad jo ginamoji, būdama kosmetologė, nežinojo, jog negali atlikti hialurono rūgšties užpildų injekcijų, todėl prašė bylą nutraukti.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad bylai aktualiu laikotarpiu atlikti intervencinę procedūrą galėjo tik gydytojas dermatovenerologas.

„Gydytojas dermatovenerologas verčiasi medicinos (gydytojo dermatovenerologo) praktika, o medicinos praktika yra sveikatos priežiūra, todėl gydytojo dermatovenerologo teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos apima ir invaziniu metodu – hialurono rūgšties užpildu – atliekamas estetines, kosmetines ir korekcines procedūras, – nurodė teismas. -Tai, kad invaziniu metodu, t. y. hialurono rūgšties užpildu, atlikti estetines, kosmetines ir korekcines procedūras bylai aktualiu laikotarpiu buvo suteikta išimtinai tik gydytojui dermatovenerologui – asmeniui, baigusiam universitetines medicinos studijas ir dermatovenerologijos rezidentūrą, po kurios suteikiama gydytojo dermatovenerologo profesinė kvalifikacija, savaime rodo, kad neuniversitetines studijas baigusiai ir technologo kvalifikaciją įgijusiai bei medicininio išsilavinimo neįgijusiai nuteistajai nebuvo suteikta teisė atlikti jokių procedūrų invaziniais metodais – tai ne tik yra aiškiai reglamentuota, bet ji tai neabejotinai ir suvokė. Iš kosmetologijos studijų dalykų aprašų matyti, kad nuteistoji įgijo tik teorinių žinių apie injekcijas, tačiau studijų metu įgytos teorinės žinios nesuteikia asmeniui teisės šias žinias taikyti praktikoje. Ji, studijuodama kolegijoje, nebuvo mokoma atlikti tokio pobūdžio procedūrų, todėl jų teikti negalėjo.“

Be to, teisėjų kolegija nurodė, kad Lietuvos higienos normoje HN 117:2007 „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“ nurodytoms „kitoms invazinėms grožio paslaugoms“ yra priskiriamos tos nagų, plaukų, veido ir kūno priežiūros paslaugos, kurios bylai aktualiu laikotarpiu nebuvo priskiriamos išimtinai gydytojo dermatovenerologo kompetencijai, pavyzdžiui, odos valymas.

Anot teisėjų, pagal dabartinį teisinį reguliavimą nuteistoji tol, kol neturės teisės užsiimti gydytojo dermatovenerologo arba plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo praktika, neturės teisės atlikti hialurono rūgšties užpildų injekcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją