Pasibaigė Kinijos vadovo vizitas Maskvoje. Anot ekspertų, panašu, Xi gavo, ko norėjo, – Kremlius dar labiau ekonomiškai susisaistė su Kinija bei iš esmės pritarė Pekino „taikos planui“ dėl karo Ukrainoje.

„Daugiau šiuo klausimu turbūt galėsime pasvarstyti savaitinėje apžvalgoje. O Ukrainos prezidentas V. Zelenskis toliau rodo lyderystę – apsilankė Bachmute, kariams įteikė valstybinius apdovanojimus“, – rašo jie.

Luhansko kryptis

Svatovė. Agresorius nežymiai (apie 700 m) pasistūmėjo šiauriniame flange. Sunku spręsti, ar tai vakarykščių operacijų rezultatas, ar kontaktinės linijos patikslinimas žemėlapyje.

Kremina. Rusai toliau spaudžia link Zaričnės, jiems pavyko nežymiai pasistūmėti „niekieno žemėje“, tačiau ukrainiečiai savo pozicijas išlaiko.

Lysyčanskas. Sektoriuje abipusiai nedideli pasistūmėjimai „niekieno žemėje“, kurie esmingai situacijos nekeičia.

Donecko kryptis

Bahcmutas, Berhivka–Rozdolivka. Kontaktinė linija jau kelinta diena stabili. Sėkmingų ukrainiečių žvalgų ir artileristų veiksmų dėka agresoriui nepavyksta efektyvia ugnimi uždengti paskutinio kelio iš Bachmuto (beje, gana siaurame 2 km pločio ruože).

Tai lemia, jog miesto gynėjai toliau pajėgūs vykdyti operacijas. Taip pat rusams nepavyko pasistūmėti link Slovjansko, ką jau kalbėti apie puolimą link Siversko.

Mieste tęsiasi labai sunkūs mūšiai. Ukrainiečiai neleidžia rusams stumtis nei šiaurėje, nei pietuose.

Časiv Jaro–Ivanivskės kelio pietinėje dalyje padėtis iš esmės be pakitimų.

Rusai nesustodami atakuoja, tačiau ukrainiečiai dėl gerų pozicijų, efektyvios paramos ugnimi ir savalaikių kontratakų neužleidžia pozicijų.

Siekdami ištampyti ukrainiečių dėmesį ir pajėgas, rusai tradiciškai ima atakuoti kitose vietose.

Agresorius vykdė lokalias atakas Mayorske. Jos puolantiesiems nebuvo sėkmingos.

Avdijivka–Marijinka. Rusai ir toliau meta dideles pajėgas siekdami perimti Stepovės–Berdyčių ruožą ir taip norėdami ukrainiečių Avdijivkoje įtvirtintam rajonui palikti tik vieną didesnį aprūpinimo kelią.

Šios pastangos nebuvo sėkmingos, ukrainiečiai apsigynė. Tuo pačiu rusai suintensyvino Marijinkos puolimą. Su nauja jėga atsinaujino mūšiai pačioje gyvenvietėje bei Pobedoje.

„Priminsime, kad pastaroji gyvenvietė svarbi ukrainiečiams neleidžiant agresoriui apeiti įtvirtinto Marijinkoje rajono iš pietų“, – rašo ekspertai.

Zaporižios mieste agresorius raketa pataikė į gyvenamą namą. Tuo tarpu visoje kryptyje tęsiasi artilerijos dvikovos, kontaktinėje linijoje sąlyginai ramu.

Pietų kryptis

„Pasitvirtino mūsų spėjimas, kad po vakarykščio smūgio Džankojuje strategiškai svarbi geležinkelio atkarpa bent kuriam laikui išvesta iš rikiuotės“, – teigia ekspertai.

Atsakydami į tai rusai lėktuvais „Su35“ atakavo Odesos apylinkes, iš kur tikėtina, buvo paleisti dronai savižudžiai į Džankojų.

Tiesa, viskas gavosi kremliškai – rusai pataikė į gyvenamąjį namą.

Naktį ir paryčiais ukrainiečiai surengė dar vieną dronų-savižudžių ataką Kryme. Šį kartą oro ir jūrų dronais atakuoti kariniai taikiniai Sevastopolyje.

Šis miestas yra esminė Rusijos Juodosios jūros laivyno bazė bei kritiškai svarbus logistinis ir vadovavimo centras.

FSB būstinės Rostove prie Dono sunaikinimas, smūgiai logistine prasme svarbiems Mariupoliui, Volnovachai, Ilovaiskui, atakos Krymo „butelio kakliuke“ (Armianskas), smūgiai agresoriaus tiekimo linijoje Sevastopolis–Džankojus–Melitopolis ir prieš agresoriaus karinius dalinius Kryme, eilinis judėjimo Kerčės tiltu sutrikdymas – tai toli gražu ne visas Ukrainos operacijų sąrašas Zaporižios ir Pietų kryptyse per paskutinius du mėnesius.

„Kažkas tikrai bus“, – mano ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją