Anot jo, ne taip svarbu kokie rinkimų rezultatai, svarbu kokias antraštes žiniasklaida skelbia.

„Kaip matome šiomis dienomis, pagal skelbiamas antraštes konservatoriai triuškinamai pralaimėjo, juos ištiko katastrofa, rinkėjai jiems trenkė antausį ir panašiai“, – feisbuke rašė A. Kubilius.

Jis toliau dėstė, jog žiniasklaidos antraščių skambesys priklauso nuo to, kokius parametrus po rinkimų imiesi nagrinėti.

„Socialdemokratai labai nori nagrinėti laimėtų merų ir Tarybos mandatų skaičius – pagal tai jie atrodo visai neblogai. Konservatoriai nori nagrinėti balsus už partijas atidavusių rinkėjų skaičius, nes pagal tai jie taip pat visai neblogai atrodo, ypač jeigu lygini su jų pačių ankstesniais rezultatais. Jeigu būtų toks kriterijus kaip „sostinės mero postas“ – tai konservatoriai skelbtųsi visiškai nepralenkiamais čempionais“, – vertino europarlamentaras.

Delfi primena, kad sekmadienį antrame ture Vilniaus miesto mero posto iškovojo būtent TS–LKD atstovas Valdas Benkunskas.

Anot A. Kubiliaus, būtina dėmesį atkreipti ir į kitą aspektą.

„Būsimuose Prezidento ir Seimo rinkimuose sėkmę lems ne merų ir ne mandatų savivaldybėse skaičius, o rinkėjų, kurie už partijas ar jų kandidatus balsuos per ateinančius rinkimus, skaičius.
Todėl ir vertinant šiuos savivaldos rinkimus yra verta nagrinėti už partijas balsavusių rinkėjų skaičius, o ne ką nors kita. Ir pagal tokia analizę yra verta konstruoti skambias žiniasklaidos antraštes“, – rašė jis.

A. Kubilius feisbuke lygino, koks rinkėjų skaičius savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose rinkosi Tėvynės sąjungą ir socialdemokratus.

Europarlamentaro A. Kubiliaus pateiktais skaičiavimais, 2015 metais Tėvynės sąjunga gavo 177 045 rinkėjų balsus, 2019 merais – 189 165, o 2023 metais – 189 413. Atitinkamai LSDP 2015 metais gavo 209 900 rinkėjų balsus, 2019 – 156 142, o 2023 metų rezultatas – 204 028 balsai.

„Kaip matome šiuose rinkimuose konservatoriai surinko beveik 250 balsų daugiau nei buvo gavę 2019 metais ir 12 000 balsų daugiau nei buvo gavę 2015 metais“, – konstatavo Tėvynės sąjungos atstovas A. Kubilius.

Jis teigė, jog skaičiai rodo, kad 2019 metais LSDP buvo ištikusi gili krizė – „gavo net 53 000 balsų mažiau nei 2015 metais“.

„Dabar jų rezultatai dalinai atsistatė, bet vis dar lieka beveik 6 000 mažesni nei 2015 metais“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi europarlamentaras.

Todėl A. Kubilius siūlo tokią „riebią“ rinkimų analizės antraštę: „Savivaldos rinkimai: konservatoriai ir toliau gerina savo rezultatus o socialdemokratai dar vis neatsigavo po krizės“.

Anot jo, socialdemokratai 2015 metais gavo 343 mandatus savivaldybių Tarybose, o 2023 – net 368, tuo pat metu jų rinkėjų balsų skaičius sumažėjo 6000–ais. Tuo tarpu konservatoriai 2019 metais gavo 253 mandatus, o dabar tik 241, nors rinkėjų skaičius išaugo 250.

Todėl A. Kubilius siūlė dar dvi galimas rinkimų rezultatų antraštes: džiugią ir liūdnesnę.

„Palyginus rinkėjų dinamiką ir mandatų dinamiką, yra galima ir tokia džiugi antraštė:
„Socialdemokratų sėkmė – kuo mažiau balsų surenka, tuo daugiau mandatų gauna!“.

Galima ir liūdnesnė jos atmaina:

„Konservatorių nesėkmė – kuo daugiau balsų surenka, tuo mažiau mandatų gauna!“.

A. Kubilius ragino opoziciją ir toliau džiaugtis „skambiomis antraštėmis“.

Jis pripažino, jog konservatoriams yra ką apmąstyti po savivaldybių tarybų ir merų rinkimų rezultatų.

„Kai sostinės rinkėjai už mus balsuoja, o regionų rinkėjai nebalsuoja, tai arba partija yra skirtinga, arba rinkėjai yra skirtingi. Skirtumus reikia mažinti!“ – feisbuke rašė europarlamentaras A. Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)