„Jūs žinote, kad mes visada esame pasirengę deryboms, ir mes aptarsime visus šiuos klausimus, įskaitant jūsų pasiūlymus“, – sakė jis Xi Jinpingui.

Jis taip pat pareiškė, kad Rusija „šiek tiek pavydi“ spartaus Kinijos vystymosi pastaraisiais dešimtmečiais.

Tuo metu Xi Jinpingas pareiškė esąs „įsitikinęs“, kad Rusijos žmonės palaikys V. Putiną per kitais metais vyksiančius prezidento rinkimus.

„Aš žinau, kad kitais metais jūsų šalyje vyks dar vieni prezidento rinkimai. Jūsų tvirto vadovavimo dėka Rusija pastaraisiais metais padarė didelę pažangą siekdama šalies klestėjimo. Esu įsitikinęs, kad Rusijos žmonės tvirtai palaikys gerus jūsų siekius“, – sakė Kinijos vadovas.

Agentūra „Reuters pažymi“, kad Xi Jinpingas pavadino V. Putiną savo „mielu draugu“, o Rusijos vadovas tokį pat terminą pavartojo savo svečiui.

Kinijos prezidentas gyrė savo šalies „glaudžius ryšius“ su Rusija.

„Esame visapusiško strateginio bendradarbiavimo partnerės. Būtent šis statusas lemia, kad mūsų šalis turėtų sieti glaudūs ryšiai“, – sakė Kinijos lyderis, jo žodžių vertimą pateikė Rusijos valstybinė televizija.

Pirmadienį Kinijos Liaudies Respublikos prezidento Xi Jinpingo lėktuvas nusileido Maskvos Vnukovo oro uoste, pranešė „Ukrinform“ su nuoroda į Rusijos valstybinės informacijos agentūros „Telegram“ kanalą.

Rusijos prezidento, kurį Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) įtaria karo nusikaltimais, spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad abiejų šalių vadovų susitikimas įvyks apie 16.30 val. Maskvos (15.30 val. Lietuvos) laiku. Tai bus pokalbis akis į akį, po kurio vyks neformalūs pietūs. Oficialios abiejų delegacijų derybos numatytos antradienį 15.00 val. (14.00 val. Lietuvos laiku).

Be dvišalių klausimų, Rusijos ir Kinijos vadovai aptars Pekino pateiktą taikaus karo sureguliavimo Ukrainoje planą. „Čia, žinoma, išsamius paaiškinimus pateiks prezidentas Putinas, kad prezidentas Xi galėtų, kaip sakoma, iš pirmų lūpų susipažinti su dabartine padėtimi iš Rusijos perspektyvos“, – sakė D. Peskovas.

Likus kelioms dienoms iki Xi Jinpingo vizito į Maskvą, Hagoje esantis TBT išdavė V. Putino arešto orderį, kuriame skelbiama, kad Rusijos prezidentas yra asmeniškai atsakingas už prievartinę vaikų deportaciją iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusiją.

Ukrainos URM: Kyjivas tikisi, jog Kinija paveiks Rusiją, kad ši nutrauktų savo agresyvų karą

Ukraina tikisi, jog Kinija panaudos savo įtaką Rusijai, kad ši nutrauktų savo agresyvų karą prieš Ukrainą.

Kaip praneša „Ukrinform“, tai pirmadienį pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

„Ukraina atidžiai stebi Kinijos vadovo vizitą Rusijoje. Mes tikimės, jog Pekinas panaudos savo įtaką Maskvai, kad sustabdytų jos agresyvų karą prieš Ukrainą“, – sakė diplomatas.

Jis pažymėjo, jog Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, praėjusią savaitę telefonu kalbėdamasis su savo kolega Kinijoje, pabrėžė, kad Ukrainos teritorijos vientisumo atkūrimas turi būti visų diplomatinių pastangų pagrindas.

„Mes esame pasirengę glaudesniam dialogui su Kinija, kad Ukrainoje būtų atkurta taika remiantis Jungtinių Tautų Chartijoje įtvirtintais principais ir naujausia JT Generalinės Asamblėjos rezoliucija šiuo klausimu“, – pabrėžė Ukrainos URM atstovas.

Kaip jau buvo pranešta, pirmadienį į Rusiją atvyko Kinijos vadovas Xi Jinpingas. Lėktuvas su Kinijos delegacija nusileido Maskvos Vnukovo oro uoste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)