Teiginiai


Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad yra labai susirūpinus", jog dabartinis paukščių gripo protrūkis gali plisti tarp žmonių. PSO įspėja, kad paukščių gripas gali plisti tarp žmonių (ČIA).

Verdiktas


Tai yra melas, nes PSO niekada neįspėjo ir nėra susirūpinusi, kad paukščių gripas gali plisti tarp žmonių. Visuose ligšioliniuose vertinimuose PSO pažymėjo, kad šio viruso keliama rizika plačiajai visuomenei yra nedidelė. Tokiai pozicijai pritaria ir ekspertai.

Melo detektoriaus komentaras


Melagingi pranešimai apie tai, jog PSO įspėja, kad paukščių gripas gali plisti tarp žmonių pasirodė po to, kai Kambodžoje nuo paukščių gripo vasario pabaigoje mirė 11 metų mergaitė. Po šios nelaimės buvo paimti dar 12 žmonių iš mergaitės aplinkos mėginiai, tačiau nustatyta, kad paukščių gripu užsikrėtė tik jos tėvas, kuriam simptomai net nepasireiškė.

Tiesa, po šio įvykio PSO pasirengimo epidemijoms ir pandemijai bei prevencijos direktorė Sylvie Briand žiniasklaidai teigė, kad paukščių gripo protrūkis kelia nerimą, bet dėl to, kad jis labai plinta tarp paukščių visame pasaulyje, vis daugiau pranešimų sulaukiama apie užsikrėtusius žinduolius.

„PSO rimtai žiūri į šio viruso keliamą riziką ir ragina visas šalis būti budrioms“, – sakė ji.

PSO pateikė skaičius, jog nuo 2003 m. iki 2023 m. vasario 25 d. iš viso pasaulyje buvo pranešta apie 873 žmonių užsikrėtimo A gripu (H5N1) atvejus ir 458 mirties atvejus 21 šalyje. Tačiau tempas sulėtėjo ir per pastaruosius septynerius metus buvo apie 170 infekcijų ir 50 mirčių. Daugeliu atvejų užsikrėtę žmonės užsikrėtė tiesiogiai nuo užkrėstų paukščių.

„Įgyvendintos visuomenės sveikatos priemonės iš žmonių ir gyvūnų sveikatos agentūrų, įskaitant laboratoriškai patvirtintų atvejų kontaktų stebėjimą. Kol dar laukiama tolesnio viruso apibūdinimo iš šių žmonių atvejų, turimi epidemiologiniai ir virusologiniai duomenys rodo, kad dabartiniai A(H5) virusai neįgavo ilgalaikio perdavimo tarp žmonių, todėl ilgalaikio plitimo tarp žmonių tikimybė yra maža. Remiantis iki šiol turima informacija, PSO įvertino, kad šio viruso keliama rizika plačiajai visuomenei yra nedidelė“, - teigiama PSO ataskaitoje.

Panašią nuomonę išsakė ir JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC). „Manome, kad rizika visuomenei yra maža“, – interviu „Reuters“ sakė CDC Gripo skyriaus vyriausiasis medicinos pareigūnas dr. Timothy Uyeki.

Paukščių gripas (virusas H5N1) pasaulyje pirmą kartą nustatytas 1996 m. Juo daugiausia užsikrečia sparnuočiai, tačiau pasitaiko ir žinduokių bei žmonių užsikrėtimo atvejų.

Paukščių gripo virusais žmonės gali užsikrėsti po kontakto su užsikrėtusiais paukščiais, jei juos palietė nemūvėdami apsauginių priemonių. Paukščių gripo virusais žmogus gali užsikrėsti, kai virusas patenka į akis, nosį ar burną arba yra įkvėptas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją