Kartu su juo spaudos konferencijoje dalyvavo ir Vilniaus rajono mero rinkimų nelaimėjęs LLRA-KŠS atstovas Waldemaras Urbanas. Pergalę paskutinę akimirką iškovojo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatas Robertas Duchnevičius.

LLRA-KŠS lyderis W. Tomaszewskis tikino, jog LSDP atstovo R. Duchnevičiaus pergalę Vilniaus rajone „pasitiko ramiai“.

„Prognozavome panašią situaciją. Vadinu, kad tai yra situacija, nes tai nėra kažkoks pralaimėjimas. Tai pasekmė politinio turgaus, kada vienijasi ne tik partijos, kurios nedalyvauja rinkimuose šioje apygardoje, bet ir aukščiausi šalies vadovai. Naudojosi savo tarnybine padėtimi, kreipėsi ir sakė, kad palaiko vieną iš kandidatų“, – kalbėjo W. Tomaszewskis.

Jis teigė, jog tokio rezultato Vilniaus rajone buvo galima tikėtis.

„Mūsų pastovių rinkėjų turime apie 40 procentų, nes Vilniaus rajone dabar gyvena apie 42 procentus lenkų tautybės gyventojų. O W. Urbanas gavo virš 49 procentų. Taigi, rezultatas yra geras, kaip išplaukia iš šių skaičių.

Bet konstatuojame faktą, kad po nešvarios ir šališkos rinkimų kompanijos šių rinkimų, deja, negalima pavadinti laisvais. Yra taip, kaip yra. Šiandien VRK skelbia tokius rezultatus, o randama pažeidimų“, – kalbėjo LLRA-KŠS lyderis.

Waldemaras Tomaszewskis

W. Tomaszewskis teigė, jog, pavyzdžiui, Rudaminoje „buvo paslėpta 100 balsų“.

„O persvara yra keli šimtai balsų. Taigi ten žmonės balsavo už W. Urbaną, bet šie biuleteniai buvo sudėti į socialdemokratų kandidato krūvą. Po pusvalandžio tai pastebėjo kiti atstovai. Čia yra toks ryškus pavyzdys nesąžiningų rinkimų“, – spaudos konferencijoje pasakojo politikas.

Delfi primena, kad būtent Vilniaus rajono Rudaminos rinkimų komisijai vadovauja LLRA-KŠS pasiūlyta pirmininkė Genoefa Rudkovskaja.

Tikino, jeigu, jo teigimu, kova buvo tokia nesąžininga, tokių nepastebėtų balsų gali būti dar daugiau.

„Žinote, įrodymai reikalingi teismams. Pas mus, deja, tokia situacija teisingumo srityje, kad negalima net rinkimų apskųsti. Prieš dvejus metus mes surašėme skundą dėl rinkimų falsifikavimo per Seimo rinkimus ir skundas nebuvo išnagrinėtas Konstituciniame Teisme“, – priminė LLRA-KŠS pirmininkas.

W. Tomaszewskis dar kartą kartojo, jog ir Konstitucija nurodo, kad rinkimai turi būti laisvi. Anot jo, savivaldybių tarybų ir merų rinkimai tokie nebuvo.

„Visų pirma buvo tam tikras moralinis terorizavimas rinkėjų, kada 200 sukarintos organizacijos narių trukdė pareikšti savo valią. Sakysime, vienoje apylinkėje buvo sulaikyti trys rinkėjai, kurie, rodos, buvo girti. Dvi valandas buvo laikomi, tada patikrintas jų girtumas ir rado nulius.

Bet, aišku, žmonės nenuėjo balsuoti po šito streso“, – aiškino LLRA-KŠS pirmininkas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį ir į socialiniuose tinkluose atsiradusį prašymą dar išankstinio balsavimo metu paslėpti pagyvenusių žmonių pasus.

„Kad jie nebalsuotų. Buvo paduotas tam tikras skundas į VRK, policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, kadangi čia yra baudžiamoji atsakomybė – draudimas pareikšti savo rinkimų valią. Gal ir galime iš to juoktis, suprantu“, – sakė LLRA-KŠS pirmininkas.

Vilniaus rajono mero postą iškovojęs R. Duchnevičius pirmadienio rytą sakė taip ir nesulaukęs oponento W. Urbano skambučio, sveikinančio su pergale. Pastarasis spaudos konferencijoje teigė, jog oponentą jau pasveikino.

Jis taip pat komentavo partijos pirmininko iškeltus skundus.

„Tai buvo susiję su rinkimų apylinkėse buvusiais procesais. Mes ir naktį, ir dabar renkame iš savo stebėtojų informaciją, turime tam tikrą terminą po protokolų pasirašymo apskundimo procesui. Jeigu ta informacija bus pakankamai rimta, mūsų teisininkai taip pat į ją atsižvelgs ir rekomenduos, kreipsimės į VRK dėl tam tikrų apylinkių, ar visos apygardos balsų perskaičiavimo.

Bet dabar renkame informaciją, dar turime pateikti. Kol kas jis dar nėra pateiktas“, – sakė W. Urbanas.

Jis taip pat teigė, jog Lietuvoje, kaip demokratinės krypties šalyje, nebuvo tokio atvejo, kad sukarintos organizacijos stovėtų prie rinkimų apylinkių.

„Ir koordinuoja balsavimo procedūras. Tarptautiniams stebėtojams tai irgi kliuvo. Šis momentas nėra skanus. Manau, į vieną rajoną pasitelkti tą kiekį, kiek buvo Šaulių sąjungos narių, bet pats faktas esant rinkimų procedūroms – stovi uniformuotas asmuo, su kario uniforma.

Sutinku, kad čia ne kariškis, bet tai sukarinta organizacija. Tas nepuošia. Tai galėjo atbaidyti ne tik mūsų elektoratą, bet apskritai rinkėją. Ir demokratiniai procesai, ir kariuomenė yra labai atskirti dalykai visame pasaulyje“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)