Kaip pranešama, 11 privačių JAV bankų konsorciumas, kurį, be kita ko, sudaro bankai „Bank of America“, „Citigroup“ ir „JP Morgan Chase“, sutiko įnešti į sunkumų apimtą „First Republic“ banką 30 mlrd. JAV dolerių sumą.

Remiantis bendru konsorciumo pranešimu, tokiu būdu demonstruojamas „didžiausių Amerikos bankų pasitikėjimas „First Republic“. Bankai kalbėjo apie būtinybę stiprinti „platesnę sistemą“.

Apie tai pranešta šalies ir viso pasaulio bankų sektoriuje nerimstant nuogąstavimams, kad JAV bankų „Silicon Valley Bank“ (SVB) ir „Signature Bank“ žlugimas gali sukelti domino efektą ir „užkrėsti“ kitas finansų įstaigas.

Bankas „First Republic“ gelbėjamas JAV centriniam bankui ir kitiems šalies reguliuotojams prieš kelias dienas paskelbus apie skubias priemones įtampai finansų sistemoje malšinti.

Krizės plitimo ženklų jau pastebėta Europoje – čia buvo sunerimta dėl banko „Credit Suisse“. Nepaisant to, jis sulaukė Šveicarijos centrinio banko pagalbos. Žemyno finansų pareigūnai ramina, kad Europos bankams didelis pavojus negresia.

Bankas „First Republic“ buvo įkurtas 1985-aisiais. Jis yra 14 didžiausias JAV bankas pagal valdomą turtą (212 mlrd. JAV dolerių 2022 m. pabaigoje). Banko padaliniai, be kita ko, veikia San Fransiske, Niujorke, Floridoje ir Vašingtone.

Ši finansų institucija užsiima privačia bankininkyste ir turto valdymu, o jos klientūrą daugiausiai sudaro pasiturintys subjektai. Bankas prieš SVB ir „Signature Bank“ žlugimą laikė daugybę neapdraustų indėlių, tad pastaruoju metu jis buvo atidžiai stebimas. Būta būgštavimų, kad „First Republic“ klientai gali imtis svarstyti galimybę pereiti į didelius, sąlyginai saugius ir gerai kapitalizuotus Volstryto bankus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją