„Turbūt visi pasiūlymai gali būti svarstomi. Svarbiausia, kad mes užtikrintume, jog sistema veiktų ir žmonės kauptų savo senatvei“, – ketvirtadienį į Eltos klausimą apie tai atsakė M. Navickienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šią savaitę pristatė pasiūlymą naujai įtrauktiems dalyviams, pradėjusiems mokėti įmokas ir gaunantiems sumažėjusį darbo užmokestį, numatyti apsisprendimo laikotarpį, pavyzdžiui 3 mėnesių, kuomet būtų galima atsisakyti kaupimo ir susigrąžinti įmokas.

M. Navickienė pastebėjo, kad ir iki šiol žmonės kartais nesuprasdavo, jog yra įtraukti, kol negaudavo sumažėjusio atlyginimo.

„Iš tų pasiūlymų, kurie yra dabar, matėme, kad žmonės kartais nežino, jog yra įtraukti, kol nepradeda gauti mažesnio atlyginimo, kai jau jiems dalis yra nuskaičiuojama į pensijų fondus.

Kai jau jie supranta, kad įtraukimas įvyko, nes nebuvo tinkamai informuoti, jie jau pasitraukti iš viso nebeturi jokios galimybės. Mes galvojame, kad tie 3 mėn. būtent tokiai žmonių kategorijai šiuo metu kaip pokytis yra reikalingiausi.

Nes ir dabar yra jau pradėjusiems kaupti galimybė sustabdyti kaupimą iki 12 mėn.“, – sakė ji.

Ministerija taip pat yra pasiūliusi, kad atsisakęs dalyvauti antros pakopos pensijų kaupime asmuo, pakartotinai į sistemą automatiškai būtų įtraukiamas tik vieną kartą, susistabdžiusiems dalyvavimą, automatinis įtraukimas nebebūtų kartojamas, o sukaupusieji iki 10807 eurų, galėtų patys pasirinkti pageidaujamą išmokos rūšį.

Dėl šių ir kitų antros pakopos pensijų sistemos pakeitimų sutarta su suinteresuotomis institucijomis. Siūlymai bus teikiami Vyriausybei.
Pensijų kaupimo įstatymu nuo 2019 m. sausio 1 d. buvo pakeistas antrosios pakopos pensijų kaupimo modelis.

Visi, jaunesni nei 40 m. iki 2019 m. nedalyvavę antros pakopos kaupime, yra automatiškai įtraukiami į antros pakopos pensijų kaupimą, atsisakymo atveju automatinis įtraukimas kartojamas kas 3 metus iki 40 m. amžiaus.

Dalyvaujantys antroje pakopoje toliau kaupia savo lėšomis visa apimtimi (t. y. į dalyvio pensijų fondo sąskaitą bus pervedama 3 proc. nuo darbo užmokesčio) ir papildomai gauna valstybės skatinamąją 1,5 proc. įmoką, apskaičiuotą nuo metų šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)