„Mūsų tikslas – per artimiausius metus bent trigubai išauginti Lietuvos startuolių ekosistemą, kuri ji būtų žinoma ir įvertinta tarptautiniu mastu. Pernai į Lietuvos startuolius investuota apie 240 mln. eurų. Ir toliau siekiame didinti galimybes pritraukti užsienio investicijų, nes turime didžiulį veržlių startuolių potencialą“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Patys Lietuvos startuoliai įvardina, kad ekosistemos tarptautiškumas – vienas svarbiausių aspektų jiems augti ir atrasti naujas rinkas. Tikimės, kad tarptautinis akceleratorius padės Lietuvai dar labiau įsitvirtinti pasaulinėje startuolių ekosistemoje“, – sakė ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis.

Pirkimo konkurse gali dalyvauti per pastaruosius 3 metus ne mažesnę kaip 5 mln. eurų vertės akceleravimo programą įgyvendinę paslaugų teikėjai, kurių vidutinės metinės pajamos iš akceleravimo paslaugų per pastaruosius 3 metus yra ne mažesnės kaip 6 mln. eurų.

Paslaugų teikėjas turės užtikrinti 3 metų trukmės akceleravimo programą ne mažiau kaip 60 startuolių ir investuoti ne mažiau kaip 4 mln. eurų iš rizikos kapitalo fondų. Planuojama, kad ne mažiau kaip 45 tarptautinio akceleratoriaus programos dalyviai pritrauks ne mažesnes kaip 30 tūkst. eurų investicijas.

Visą reikiamą pagalbą paslaugų teikėjui ir atrinktiems startuoliams suteiks Inovacijų agentūros „Startup Lithuania“ komanda.

Per keletą pastarųjų metų Lietuvos startuolių vertė išaugo 17 kartų. Praėjusiais metais jie pritraukė 238 mln. eurų investicijų, o bendra Lietuvos startuolių vertė pasiekė 10 mlrd. eurų.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki 2023 m. pabaigos ekonomikai stiprinti yra suplanavusi skirti beveik 1 mlrd. eurų, iš jų apie 365 mln. eurų numatyta verslui, inovacijoms ir investicijoms.