Lietuvos bankas atliko elektroninių pinigų įstaigos „Verse Payments Lithuania“ patikrinimą ir nustatė šiurkščių bei sistemingų pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos pažeidimų. Už juos skyrė 280 tūkst. Eur baudą ir įpareigojo iki š. m. balandžio 30 d. pašalinti visus nustatytus pažeidimus ir trūkumus, o iki spalio 1 d. pateikti nepriklausomo audito įmonės išvadą, kuri patvirtintų, kad pažeidimai yra pašalinti ir įdiegtos tinkamos bei veiksmingos prevencijos priemonės.

„Įstaiga nesilaikė teisės aktų reikalavimų, taikomų nustatant ir tikrinant klientų, jų atstovų ir naudos gavėjų tapatybę, o kliento pažinimo procedūrų trūkumai neleido tinkamai išsiaiškinti kliento dalykinių santykių tikslo ir pobūdžio. Įstaiga netinkamai įgyvendino supaprastinto kliento tapatybės nustatymo reikalavimus, dėl to nustatyta atvejų, kai „Verse Payments Lithuania“ tinkamai nenustačiusi dalies klientų tapatybės, atidarė anonimines sąskaitas ar sąskaitas akivaizdžiai fiktyviais vardais.

Įstaiga nebuvo nustačiusi vidaus kontrolės priemonių ir procedūrų, skirtų tarptautinėms finansinėms sankcijoms, ribojamųjų priemonių reikalavimams įgyvendinimti, neužtikrino, kad aukštos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos grupės klientams būtų taikomas sustiprinto kliento tapatybės nustatymo procedūros“, – rašoma pranešime.

„Verse Payments Lithuania“ taip pat neužtikrino, kad už pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos organizavimą atsakinga vidaus kontrolės funkcija būtų nepriklausoma nuo verslo interesų.

Įstaiga apie bendrosios mokėjimo sutarties nutraukimą teisės aktuose nustatyta tvarka neinformavo klientų, kurių tapatybė po įstaigos pritaikytų ribojimų naudotis jos teikiamomis paslaugomis nebuvo tinkamai nustatyta. Už šį pažeidimą Lietuvos bankas skyrė įspėjimą.

Be to, „Verse Payments Lithuania“laiku nepateikė Lietuvos bankui informacijos apie vadovų pasikeitimus, negavo Lietuvos banko pritarimo dėl naujojo vadovo kandidatūros – už šį pažeidimą skirtas viešas paskelbimas apie padarytą pažeidimą.

Poveikio priemonė skirta ir jau buvusiam įstaigos vadovui bei už pinigų plovimo bei teroristų finansavimo prevenciją atsakingam valdybos nariui B. H. G. Jis neužtikrino saugios ir patikimos įstaigos veiklos, nesiėmė veiksmingų priemonių pažeidimams pašalinti ir neužtikrino įstaigos veiklos atitikties nustatytiems reikalavimams, nors informacija apie įstaigos daromus pažeidimus jam buvo žinoma ilgą laiką. Už tai Lietuvos bankas skyrė B. H. G. 75 tūkst. Eur baudą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją