„Reikia pripažinti, kad pirmieji projektai yra pakeliui. Tačiau iki 2022 metų galo mūsų kariai iš specialiojo fondo negavo nė cento. Viešųjų pirkimų sistema veikia pernelyg lėtai“, – rašė ji antradienį Berlyne pristatytoje metinėje ataskaitoje. Ji pažymėjo, kad nors „karių atlyginimai padidėjo, bet aprangos, šaudmenų ir atsarginių dalių sandėliai nepasipildė“.

Vis dėlto, rašė ji, retai kada yra buvęs toks didelis visuomenės sutarimas kaip po to, kai kancleris Olafas Scholzas, reaguodamas į plataus masto Rusijos karą prieš Ukrainą, paskelbė apie „lūžio tašką“.

Remdamasi ekspertų nuomonėmis, ji pasisako už finansavimo sistemą, kuri gerokai viršytų 100 mlrd. eurų, jau skirtų iš Vokietijos specialaus nenumatytų atvejų fondo. „100 mlrd. eurų nepakaks visiems trūkumams pašalinti; karinių ekspertų nuomone, tam reikėtų iš viso 300 mlrd. dolerių“, – sakoma jos ataskaitoje.

E. Högl su nerimu žvelgė į Bundesvero personalo skaičius ir abejojo, ar iki 2031 metų pavyks pasiekti numatytą 203 tūkst. karių skaičių. Praėjusių metų pabaigoje personalo skaičius buvo 183 051, t. y. šiek tiek mažesnis nei 2021 metais (183 695 kariai). Pretendentų skaičius sumažėjo 11 proc.

Be to, pasak jos, ne visiškai išnaudojamas moterų verbavimo potencialas. E. Högl pažymėjo, kad „net įskaitant medicinos tarnybą, moterų karių dalis sudaro tik 13,21 proc.“

Anksčiau antradienį Vokietijos ginkluotųjų pajėgų asociacijos (DBwV) pirmininkas André Wüstneris paragino išmokti Rusijos karo Ukrainoje pamokas.

Radijo stočiai WDR 5 A. Wüstneris sakė, kad Vokietijos politikai iki šiol padarė per mažai, kad įveiktų „katastrofišką Vokietijos ginkluotųjų pajėgų būklę“. Jis kalbėjo apie įvairius trūkumus, įskaitant ginklų sistemų ir amunicijos tiekimo.

Gynybos ministras Borisas Pistoriusas neseniai pareiškė, kad Vokietija šiuo metu nėra pajėgi apsiginti ir kad šalyje tokia padėtis „negali toliau tęstis“.

A. Wüstneris radijo stočiai „Bayern 2“ atskirai sakė, kad vyriausybė vis dar iš dalies veikia „režimu, kuris buvo prieš karą Ukrainoje“.

DBwV atstovauja visų aktyvių ir buvusių Bundesvero karių ir darbuotojų, jų šeimų narių ir išlaikytinių interesams. Jai priklauso apie 200 tūkst. narių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją