„Anksčiau žmonėms kaupimas II pakopoje atrodydavo parankus ir priimtinas, nes jie įsivaizduodavo, kad kada jiems sueis tas senatvės pensijos amžius, jie nueis ir išsiims tą visą sumą, kuri buvo sukaupta.

Dabar gi mūsų Vyriausybė sugalvojo tokį patobulinimą, kaip pdaryti kaupimą patrauklesnį ir leidžia, kad jei suma nėra didesnė nei beveik 11 tūkst. Eur, galima ją išsiimti, kaip vieną išmoką, o ne pasirinkti anuitetą.

Tai yra šiek tiek blogai. Aš suprantu, kad jie galvoja, kaip padidinti kaupimo patrauklumą, kad sumažintų kai kurių asmenų norą pasitraukti, tačiau tai blogai“, – sakė ekonomistas.

Jis skaičiavo, kad jei žmogui išėjus į pensiją gyventi liks apie 20 metų, o kiekvienuose metuose yra 12 mėn, žmogui prie bazinės pensijos prisidėtų po maždaug 45 Eur. Tačiau jei visa suma, esanti iki 10,8 tūkst. Eur, bus išsiimta iškart, ji bus išleista vienam pirkiniui, o priedo nebebus.

Kitas dalykas, kaip aiškino, pinigų nuvertėjimas. Net ir išsipirkus anuitetą, dvidešimtais jo mokėjimo metais minėti 45 Eur nebebūtų verti tiek, kiek mokėjimų pradžioje.

„O tai, ką matome dabar, yra noras papataikauti gyventojams, kurie yra pasipiktinę, kad juos automatiškai įtraukia į kaupimą ir suteikti jiems šansus pasitraukti“, – pridūrė jis.

Tai, kad žmonės šiandien negali pasitraukti iš kaupimo, ekonomistas teigė visada vertinęs ne itin gerai.

Algirdas Bartkus

„Mano manymu, reikėjo pasilikti prie ankstesnių sistemos variantų, kurie egzistavo iki visų pakeitimų, kurie atsirado prieš 4-5 metus. Tada mes tam tikrą dalį socialinio draudimo tarifo pervedėme į II pakopą ir tai visad apsimokėdavo daryti šiek tiek geriau uždirbantiems asmenims.

Dabar ta sistema pertvarkyta, yra finansuojama iš mūsų bendrų surenkamų mokesčių <...> Finale, mes susiduriame su savotiškomis įtampomis mūsų valstybės biudžete, kada reikia prisigalvoti naujų mokesčių, naujų variantų, kaip susirinkti lėšas.

Savanoriškas arba ne dalyvavimas II pakopoje yra suprantamas valdžios noras, kodėl jie daro jį privalomą. Todėl, kad nepakankamos lėšos senatvėje yra šios dienos mūsų visuomenės skaudulys ir, kad ateities visuomenės neturėtų tokios problemos, kokią mes turime dabar“, – teigė ekonomistas ir dar kartą pakartojo, kad ketinimai – suprantami, tačiau jų realizacija – sukėlusi įtampas.

„O kur dar koks NT mokestis, dar kokių mokesčių sugalvos. Reikia atsiminti, kad nemokamų pietų nebūna“, – pridūrė jis.

Ekonomistas kalbėjo ir apie Estijos pavyzdį, kai gyventojams buvo leista atsiimti II pakopoje sukauptus pinigus.

„Aš esu labai prieš tą atsiėmimą, net prieš tą beveik 11 tūkst. Eur, kurį dabar ketina leisti atsiimti. Tie 45 Eur pamėnesiui, galiausiai, išeina nemaža suma. Mums reikia galvoti ne kaip leisti išsiimti, bet kaip padaryti, kad pinigai išsaugotų vertę“, – sakė jis.

Redakcija primena, kad ministerija siūlo sukaupusiems iki 10,8 tūkst. eurų leisti patiems pasirinkti pageidaujamą išmokos rūšį – periodinę arba vienkartinę. Daugiau apie galimas permainas skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)