Vis dėlto, pažymima, kad artimoje perspektyvoje Rusija greičiausiai praras energijos išteklių tiekimo Europai svertus.

„Rusija, prieš imdamasi karinių veiksmų, mažino gamtinių dujų eksportą į Europą, siekdama didinti įtampą energetikos sektoriuje, o pradėjusi karą prieš Ukrainą ėmėsi papildomų manipuliacijų gamtinių dujų tiekimu. Kremliui nurodžius, koncernas „Gazprom“ vienašališkai įpareigojo ES šalių klientus už tiekiamas dujas atsiskaityti tik Rusijos rubliais, o šalims, kurios atsisakė tai daryti, „Gazprom“ nutraukė gamtinių dujų tiekimą.

Prieš incidentus, pažeidusius dujotiekių „Nord Stream“ infrastruktūrą, koncernas mažino gamtinių dujų tiekimą ES šalims, nes tai esą lėmė techninės aplinkybės“, – rašoma Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento parengtame vertinime.

Dokumente pastebima, kad didelę Rusijos valstybės biudžeto pajamų dalį sudarė lėšos, gaunamos tiekiant gamtines dujas į ES, o Rusijos planus perorientuoti gamtinių dujų eksportą į kitas rinkas riboja nepakankamos infrastruktūros galimybės, investicijų trūkumas ir taikomos sankcijos.

„Lietuva turi galimybių apsirūpinti gamtinėmis dujomis nepriklausomai nuo „Gazprom“, todėl koncerno manipuliacijos dujų tiekimu tiesioginės grėsmės Lietuvai nesukėlė. Artimoje perspektyvoje Rusija turės vis mažiau galimybių naudoti energijos išteklių tiekimą kaip įrankį politiniams tikslams pasiekti ir kitų ES šalių atžvilgiu: šalys sistemingai mažina priklausomybę nuo gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos – įgyvendinami nauji tvarios energetikos projektai, stiprinama suskystintųjų gamtinių dujų infrastruktūra“, – rašoma dokumente.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją