„Savo gyvenime esu ne kartą atsidūrusi ribinėse situacijose, kai teko viską pradėti nuo nulio“, – sako Vlada, išgyvenusi skyrybas ir Švedijoje sukūrusi savo verslą, kai buvo išmesta iš darbo.

Jau vienerius metus 41-erių Vlada neturi mylimojo ir nemato dėl to didelės problemos.

„Žinot, aš taip kartais pagalvoju. Čia Vilnius. Čia Stokholmas. Realiai tiktai jūra skiria, atrodo, kad mes taip arti. Bet mes labai skiriamės – visų pirma, pajautimas apie save. Ir moterys yra kitokios.

Jos gerai apie save jaučiasi. Joms iš esmės yra visiškai nusispjauti, ką apie jas pasakys. Ir aš turiu galvoje ne tik išvaizdą. Jos apskritai nėra linkusios akcentuoti to, kad yra moterys.

Jos pačios sau neturi lūkesčių. Kad aš čia dabar bėgsiu ir darysiu, virsiu, kepsiu. Ten yra labai griežtas pasiskirstymas, sakyčiau, kartais net patologinis. Viskas per pusę. Sutuoktiniai turi atskirus biudžetus ir net nežino vienas kito algos. Jie sako, kad tai per daug asmeniška informacija“, – apie švedus pasakoja lietuvė.

Vlada Dapkos

Gyvenimą užsienio šalyse Vlada pažino dar visai jauna, kai baigusi mokslus pradėjo dirbti gide Turkijoje. O ten sutiko savo būsimą vyrą, kuris pasiūlė važiuoti gyventi kartu su juo į Stokholmą. Taip Vlada atsidūrė Švedijoje.

Savo vyrą, dėl kurio metė gidės darbą Turkijoje, lietuvė dabar jau vadina buvusiuoju. Tačiau ir po skyrybų Vlada nusprendė toliau gyventi Švedijoje.

O kaip gi jaunai lietuvei sekėsi rasti puikų darbą Stokholme? Vlada patikina, kad sėkmės ten buvo mažai – švedai prieš priimdami į darbą atliko krūvą psichologinių testų, kad nuskenuotų būsimos darbuotojos svarbiausias asmenines savybes.

Vlada Dapkos

Labiausiai švedai vertina darbštumą – įsitikinusi Vlada. Tačiau kai vieną kartą ją labai netikėtai išmetė iš darbo, ji nusprendė, kad laikas įkurti savo įmonę.

Per dvylika metų Stokholme Vlada sako taip pripratusi prie vietinės kultūros ir įpročių, kad trumpam grįžus į tėvynę visada patiria kultūrinį šoką.

Vlada Dapkos

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)