Saulius Sužiedėlis, daugiau kaip 10 m. metalo gaminių gamyboje besispecializuojančios bendrovės Metalurga.lt projektų vadovas, pasakoja, kad snieguotos žiemos su pusnimis iki pažastų ir braškančiomis nuo šalčio tvoromis liko tik vaikystės prisiminimuose. Vaikystė praėjo, pusnys pasitaiko išskirtiniais atvejais, o tvorų Lietuvoje tik daugėja ir daugėja.

Romantiniai tvoros pokšėjimai – praeitis

„Kaip bebūtų, ateina laikas, kai reikia rinktis, kokią tvorą statyti. Jeigu vasarą tokiems reikalams laiko neužteko, tai ilgais šaltojo laikotarpio vakarais jo būtina surasti, nes saulė kasdien vis stipriau plėšo debesis ir galima net nepastebėti, kaip vėl į darbą eisime su marškinėliais, – pasakoja Metalurga.lt tvorų specialistas. – Tad nedelsdamas pasistengsiu išskirti populiariausią tvoros dizainą ir pasidalinti savo įžvalgomis bei patarimais.“

Jis primena, kad pradėjo pasakoti apie braškančias tvoras. Tokių tvorų era baigiasi, mat jos yra medinės. Tokių dažytų tvorų dažai šerpetoja, lupasi, medis trūkinėja, į tarpelius pakliuvęs vanduo paspaudus šaltukui virsta ledu ir plečiasi, taip tarytum iš lėto raukšlėmis vagotų lentelių veidus. O šalčiui labai rimtai paspaudus medžio tankis ir vėl priverstas keistis, kol pasigirsta žavusis pokšt.

„Kaip jau supratote, skamba romantiškai, bet dažyti ir perdažyti medines tvoras teks nuolat. Jei šiuose rūpesčiuose neįžvelgėte romantikos, tvorai rinkitės mažiau priežiūros reikalaujančią medžiagą nei lepi mediena“, – pataria S. Sužiedėlis.

Anot jo, gyvenimo tempui spartėjant vis dažniau matome, kad vietoj senųjų medinukių stovi jas forma primenančios, bet jau įvairiausių skardos lankstinių naujos kartos tvoros.

Metalurga

Populiariausios tvoros

„Būtent apie populiariausią iš jų ir papasakosiu – tai horizontalių skardos lankstinių tvora, kurios plačiai paplitęs pavadinimas yra „Rombas“. Savo išvaizda jis primena vyresniąją sesutę „Žaliuzi“. Tačiau pastarosios lankstinys neturi apatinės kraštinės, o „Rombas“ ją turi. Pažvelgę į lankstinio skerspjūvį pamatysime uždaro kontūro skardos lankstinį, kuris labai primins rombo formą. Jau tikriausiai nereikia nei sakyti, kad toks lankstinys yra kur kas tvirtesnis nei žaliuzinė tvora. Ir tai dar ne viskas, – kaina taip pat mažesnė, nes lankstinys yra šiek tiek aukštesnis ir jų tai pačiai tvorai prireiks mažiau“, – atskleidžia S. Sužiedėlis.

Tvorai „Rombas“ dažniausiai naudojama ta pati kaip ir stogams 0,45 mm arba 0,5mm storio skarda. Specialistas pataria rinktis pastarąjį variantą: „Nors tai atrodo nedidelis skirtumas, bet galutinis produktas yra tvirtesnis, net linijos atrodo griežtesnės“.

Per daug nesiplečiant į skardos padengimą galima būtų išskirti du tipus: tai lygus ir matinis. Pirmasis yra lepesnis, lengviau pažeidžiamas, turi daugiau blizgesio, o matinis padengimas dėl savo grublėto paviršaus yra atsparesnis ir įbrėžimams, ir aukšto spaudimo plovimo srovei.

Tarnavimo laiko atžvilgiu tai, ko gero, pačios ilgaamžiškiausios tvoros. Kadangi tvora susideda iš atskirų lankstinių, keičiant tarpus tar jų pavyks išgauti skirtingo dengiamumo efektą. Sumontavus tankiau galima pasislėpti nuo smalsių akių visiškai, o padidinus tarpus galima leisti smalsiam žvilgsniui pasiganyti po jūsų kruopščiai išpuoselėtą kiemą.

Montuoti pačiam ar patikėti profesionalams?

„Jeigu turite laisvo laiko ir noro šiek tiek pasimankštinti, tokią tvorą galite sumontuoti ir pats. Pasikvieskite į pagalbą gerą draugą ar uošvį. Pastarasis dažniausiai turi daugiau patirties, o be to dviese bus kur kas greičiau ir linksmiau, – pataria Metalurga.lt specialistas. – Procesas nesudėtingas, nors ir reikalaujantis kruopštumo: prisukami loveliai prie stulpų, tada į juos sumaunamos lamelės (lankstiniai). Pieštuku pažymime kiekvieno lankstinio vietą, gręžiame skylutes ir kniedijame. Tik neskubėkite gręžti. Pirmiausiai įsitikinkite, kad viską tiksliai išmatavote ir pasižymėjote, nes padarius klaidą teks užsakyti naujų gaminių.“

S. Sužiedėlis atkreipia dėmesį, kad, tvoros gamybą patikėjus bendrovei „Metalurga“, darbai vyks sklandžiau, nes su gaminiais gausit ne tik garantijas, bet ir patarimų. „O kadangi mes klientą girdime, naujam sezonui siūlome palengvinimą „Rombo“ bei žaliuzinių tvorų montavimui –ruošinius galima užsakyti su iš anksto išperforuotomis skylutėmis“, – informuoja S. Sužiedėlis. Tuomet montavimas bus žymiai paprastesnis bei spartesnis, sutaupysite laiko, išvengsite nevienodų tarpų.

Bet jei jums vis dar kirba mintis, kad geriau užsakyti tvorą su montavimu, taip ir padarykite, nes savo laikas ir klaidos taip pat kainuoja.

Metalurga

Būtini įrankiai tvorai montuoti

„Na, o jei noras patiems imtis darbo dar neatvėso, peržvelkime, kokių įrankių gali prireikti „Rombo“ ar žaliuzinės tvoros montavimui. Taigi: pieštuko, kelių būtinai skirtingų spalvų žymeklių (markerių), nes geriau matosi, jei taisote klaidingą žymėjimą, kampainio, ruletės, gulsčiuko, poros suktukų, grąžtelių (pastarieji atšimpa, todėl reikia turėti keletą), – vardija būtinų įrankių sąrašą Metalurga.lt tvorų specialistas. – O pats pagrindinis įrankis – kniediklis. Galima naudoti tiek paprastą mechaninį, tiek ir akumuliatorinį.“

Mechaninį kniediklį galima įsigyti daugelyje prekybos centrų, yra įvairių ganėtinai nebrangių modelių. Akumuliatoriniai sudėtingesni, tad ir brangesni. Tačiau nebūtina juos pirkti, galima išsinuomoti įrankių nuomos punktuose. Su elektriniu įrankiu darbas, žinoma, vyksta sparčiau ir lengviau. Jeigu naudosit mechaninį kniediklį pirmą kartą, specialistas pataria pradėti kniedyti nuo tos tvoros dalies, kuri bus mažiau matoma, – tolėliau nuo vartų ir iš kiemo pusės.

Pasak jo, svarbu atsiminti, kad spaudžiant kniediklio rankenas kniedei užsispaudus nukerpama metalinė šerdis ir tą akimirką jėgos perduoti jau nėra kur, bet rankos iš inercijos dar sekundės dalį spaudžia rankenas ir tada kniedikliu nevalingai galima stuktelėti bei pažeisti lankstinio dažų padengimą. Skarda visa cinkuota, tad korozijos tai nesukels, bet įbrėžimas gali matytis. Kad taip neatsitiktų, kniediklį į spaudimo pabaigą reikia šiek tiek traukti nuo tvoros, o ne spausti į ją. Patartina kelis kartus pabandyti, kad pajaustumėte procesą. Todėl ir patariama pradėti nuo vietos, kuri bus mažiausiai matoma. Naudojant akumuliatorinį įrankį problemų neturėtų kilti, nes su juo nenaudosite savo jėgos suspaudimui.

„Ir pabaigai elementarus, bet dažnai pamirštamas patarimas. Jeigu kyla klausimų, – kreipkitės į tvorų specialistus, kurie neabejotinai turi praktinės patirties. Kiti patarėjai gali suklaidinti ne iš piktos valios, o todėl, kad patys to nėra darę. Ne veltui teigiama, kad už žinojimą geriau tik žinojimas, įtvirtintas praktikoje“, – pataria Metalurga.lt tvorų specialistas.

Sezono naujienos: „Verticale“ ir XPS blokeliai

Jevgenij Moskvičiov, 15 m. aptvėrimo sprendimus siūlančios bendrovės Tvora.eu vadovas, pasakojimą pradeda išskirdamas dvi temas: pristatydamas sezono naujienas ir akcentuodamas kokybiško aptvėrimo sprendimų produkcijos skirtumus. Klausimų, kaip atskirti kokybišką tvorą nuo tarnausiančios trumpą laiką, specialistai sulaukia ypač dažniausiai. Beje, jis informuoja, kad Kaune, Pramonės prospekte, kovo pabaigoje atidaromas bendrovės Tvora.eu biuras. Tai klientams leis „gyvai“ susipažinti su visais modeliais ir palyginti su rinkos analogais, įsitikinti, kaip turi atrodyti kokybiška tvora.

„Tarp sezono naujienų išskirčiau metalinių strypų „Verticale“ ir P46 modelio tvoras. „Verticale“ gaminti naudojami 80x20 mm, o P46 modelis gaminamas iš 60x40 mm profilių. Šios tvoros skirtos moderniems pastatams, atrodo masyviai ir pabrėžia vertikalias pastato linijas. Produktai cinkuoti ir dažyti milteliniu butu, o išvaizda labai panašūs į „Šukos“ tipo tvoras, tik turi skersines bei pigesnės ir pagamintos sertifikuotoje gamyboje“, – pasakoja J. Moskvičiov.

Kita rinkos naujiena – tvoros blokeliai XPS, kurie gaminami iš ypač tvirto polistireno su skardos apdaila. Blokeliai lengvi ir labai atsparūs atmosferos poveikiui, jų paviršiaus spalva gali sutapti su tvoros padengimu. Tvoros pagrindo sienelės iš tokių blokelių atrodo moderniai ir pabrėžia faktūros vientisumą. Beje, paskutinius blokelius galima naudoti klombos tipo ir juose pasodinti augalus, nes yra specialus papildomas blokelis-vazonas.

Tvora.eu

Sezono naujienos: susilankstantys vartai ir daugiafunkciniai stulpai

„Pasiūlytas vartų sprendimas ir mažiems, ankštiems kiemams – tai susilankstantys kiemo vartai, kurie taupo vietą. Jie naudojami ten, kur negalima sumontuoti stumdomų arba dvivėrių kiemo vartų. Jie labai gražiai atsidaro, jiems tinka standartinė automatika“, – akcentuoja Tvora.eu specialistas.

Anot jo, kur nebūtina daryti rostverko (liekamojo pamato), vis labiau populiarėja spalvoti tvoros pamatėliai „DO20 Premium Grafit“. Šie surenkami pamatai taupo laiką ir pinigus, juos įsirengus paprasčiau šienauti sklypo pakraščius, nes trimeriu negadinami tvoros segmentai. Tamsiai pilki pamatėliai puikiai dera prie tamsiai pilkų populiarios grafito spalvos tvorų.

Šį sezoną plečiamas tvoros daugiafunkcinių EQ stulpų, dar vadinamų tvoros konsolėmis, asortimentas, – integruotos įrangos galimybės ir jų kiekis stulpe-konsolėje didėja. Pavyzdžiui, atsirado naujas EQ stulpas su integruotu skyriumi siuntai, kurio atidarymą galima valdyti arba nuotoliniu būdu, arba sugeneravus vienkartinį kodą kurjeriui. Priiminėti siuntas galima nebūnant namuose, o tuo pačiu telefonu stebėti, kas vyksta.

Tvora.eu

Renkamės kokybišką tvorą: į ką atkreipti dėmesį

„Norime akcentuoti , kad rinkoje yra daug panašių produktų, kurie vadinami horizontaliomis metalinėmis, polisadinėmis ar moderniomis tvoromis. Mūsų įmonės atstovaujamos gamyklos kasmet sukuria rinkos tendencijas ir pristato naujų modelių. Vėliau vietinėse rinkose kitų įmonių pradedami gaminti analogai-kopijos, – atkreipia dėmesį Tvora.eu vadovas. – Todėl svarbu prieš pasirenkant tvoros gaminius įvertinti, ar už tą pačią kainą arba truputį pigiau gausite panašų kokybišką produktą. Mūsų gamyklos naudoja pažangias gamybos technologijas, o gamybos etapai sertifikuoti pagal tarptautiniu standartus. Būtinai atkreipkite dėmesį į siūlomų gaminių padengimus, apžiūrėkite jų sujungimo ir suvirinimo mazgus, metalo storį – skirtumai bus apčiuopiami. Dažnai reklamose rodomos vizualizacijos, kurios gali klaidinti pirkėją, kol jis nepamatė pačių gaminių.“

Anot Tvora.eu eksperto, pasirinkus vos pigesnį metalinės horizontalios tvoros analogą kokybės skirtumai gali būti drastiški, todėl svarbu atkreipti dėmesį į žemiau išvardintus punktus:

  • Ar prieš dažymą naudojama speciali paruošimo technologija.
  • Ar gamyboje pjaunant bei virinant naudojama lazerinė technologija arba tiesiog kniedės.
  • Ar dažomas pilnai surinktas gaminys, ar surenkami jau dažyti profiliai.
  • Ar naudojami karštai cinkuoti profiliai, koks jų cinko sluoksnis.
  • Koks atstumas tarp profilių.
  • Koks panelės tvirtinimas ir komplektacija.
  • Kokia yra vartų ir vartelių komplektacija (rankenos, vyriai, integruotos spynos, gaudytuvai, stulpų komplektacija, paruošimas automatikai).


Segmentinės tvoros

J. Moskvičiov teigia, kad segmentinės tvoros – viena iš populiarių biudžetinių aptvėrimų sistemų.

„Atrodo, kad ji visur vienoda, bet kaip ir kiekvienas produktas turi specifikos ir kokybės skirtumų. Šių parduodamų tvorų kokybė ir komplektacija dažnai skiriasi, bet žmonės neatkreipia dėmesio į svarbius niuansus: metalinio stulpo storį, stulpo metalas suvirintas ar sulenktas (pastaroji konstrukcija tvirtesnė), padengimo kokybę, tvorą sudarančios panelės vielos realų storį po dažymo ir pačio padengimo kokybę, tvirtinimo detalių komplektaciją – varžtus, plastikines tarpines ir pan.“, – į ką atkreipti dėmesį renkantis kokybišką tvorą pataria Tvora.eu vadovas.

Tvora.eu

Pasak jo, tvoros panelių iš vielos ir stulpų kainų svyravimas rinkoje nežymus. Bet pasirinkus vos 5–10 % pigesnį produktą, kokybės skirtumai gali būti gana rimti, todėl svarbu atkreipti dėmesį į žemiau išvardintus punktus:

  • Ar tvoros segmentai po dažymo turi realų +/- 5 mm storį (atitinkamai, 4 mm pačios panelės).
  • Ar vielos segmentai, stulpai dažyti iškart po pagaminimo gamykloje, ar vietoje be specialios paruošimo technologijos.
  • Kas pagamino, ar gamintojas turi standartų atitikties sertifikatą.
  • Koks tvoros 3D, 2D panelės ir stulpo cinko storis.
  • Koks stulpo sienelės storis ir jo padengimas (cinkas arba GALFAN – 95 % Zn + 5 % Al).
  • Kokia tvirtinimo elementų komplektacija


Skardinės tvoros

Šių gaminių tvoros taip pat atrodo panašiai, bet kokybiškų žaliuzinių ir vertikalių tvoralenčių gamintojų bei kitų gamintojų produkcijos skirtumai svarbūs ir tai pat rimti. Ieškant kokybiškos ir ilgaamžės tvoros svarbu atkreipti dėmesį į žemiau išvardintus punktus:

  • Segmentai surinkti gamykloje ir nudažyti tik po pilno jų surinkimo ar surenkami montavimo vietoje (objekte) iš dažytos skardos pažeidžiant esamą padengimą (gręžiant ir trumpinant dažytus elementus, skardą).
  • Nesimato kniedžių. Patogesnis ir greitesnis montavimas su C profiliais (žaliuzinės tvoros).
  • Segmentas turi 2 ar 3 horizontalias skersines, koks jų apsauginis padengimas (tvoralenčių tvoros).
  • Tvoros sekcijos konstrukcija turi standumo karkasą, t. y. papildomus standumo vertikalius profilius (žaliuzinės tvoros).
  • Tvoralentėms naudojama atsparesnė ALUZINC ar paprasta cinkuota stoginė skarda.
  • Koks vartų ir vartelių rėmo dydis bei kokia vartų, vartelių komplektacija.
Tvora.eu

Jau kuris laikas populiarėja tvoros juostos iš polipropileno tinklinėms ir segmentinėms tvoroms. Tvora.eu specialistas atkreipia dėmesį, kad rinkoje pasirodė daug analogų, kurie pagaminti ne iš polipropileno, o iš PVC plastikų. Šios juostos tarnauja neilgai, jos trūkinėja, o spalva nuo saulės „išgaruoja“ po poros sezonų, kai, paprastai, baigiasi 2 metų garantinis laikotarpis.

Metalurga.lt ir Tvora.eu specialistai ieškantiems kokybiškų aptvėrimo sprendimų pataria ne tik atidžiai pasidomėti viešai randama informacija, bet ir kreiptis į specialistus, kurie padės atsakyti į specifinius, jums aktualius klausimus. Pasirinkta kokybiška tvora jums tarnaus dešimtmečius nekeldama jokių rūpesčių.