Apie Vilniuje įvykusį Morgenshterno koncertą pranešė ir ukrainiečių naujienų portalas unian.net.

Pasak minėto portalo, 25 m. muzikantas Morgenšternas, anksčiau pasisakęs prieš karą, atsidūrė dėmesio centre dėl ekscentriško poelgio per koncertą. Koncerte Vilniuje jis pasisuko į gerbėjus nugara, nusimovė kelnes ir pasilenkė – visa salė pamatė apnuogintus jo sėdmenis.

Jis taip pasielgė tada, kai visa salė ėmė jam šaukti: „Eik n....i“ (necenzūrinis rusiškas keiksmažodis). Nepranešama, dėl kokios priežasties žiūrovai taip šaukė.

Reakcijos socialiniuose tinkluose:

„Žmonių degradacija vis gilėja. Kam leisti pinigus tokiam šlamštui, kurio galima nemokamai pasiklausyti internete?“

„Degradavusiųjų susibūrimas.“

„Tiesioginę šio žodžio prasmę š...ą žmonėms parodė. Šia vieta norėjo apš...i visus žiūrovus ir gerbėjus. Visiška nepagarba.“

„Kokia gėda ir pažeminimas tiems, kas tai mato.“

„Koncertuodamas jis pasiuntė visus n....i, tuo užsikrėtė jo gerbėjai.“

Šeštadienį verslininkas, visuomenininkas Valdas Bartkevičius su Delfi pasidalijo ne tik įrašu, bet ir keliomis akimirkomis iš protesto, vykusio šalia Pramogų arenos prieš Morgenshterno koncertą. Įrašo kalba netaisyta.

„Rusofobija.

Keistas terminas, nes aš jų nebijau, mes jų nebijome. Rusofolilija gi pas mus vis dar gaji, netgi tarp tų, kurie gimė šiame amžiuje.

Būtent tai mums dešimtmečiais pardavinėjo už pusdykį Trečiojo Rytų reicho nekultūros ministerija, kurios finansavimą gauna dauguma reicho artistų ar dainorėlių.

Rusiškasis Reichas mums iki šiol trukdo tapti pilnaverčiais vakarais, turinis jų kalba braunasi į mūsų ekranus per mašas ir fiksikus, per morgeršternus ir lepsus, per muratovus, venediktovus ir šenderovičius, kurie dešimtmečiais gaudavo ir gauna dešimtūkstantines algas iš gaspromo. Karo tęsiniuį prasidėjus jie gavo draudimo polisus iš reicho vadovų «иностранный агент» ir kaip brendinis šūdas iš kinijos, evakuavosi į vakarus, toliau nuodydami mūsų protus.

Propagandos mašina laimi visai frontais. Nes cituojami ne tik tie „gerieji”, bet ir solovjovai su girkinais.

1944. Vyksta Varšuvos sukilimas. Populiari nacių agitbrigada su pavadinimu “mein Fürer” rengia adolfo knygos “mein kämpf” pristatymą: Londonas, Vašingtonas ir NY. Užsklanda. Tai vyksta dabar ir taip nebuvo anuomet.

Vakar įvyko, tikiuosi, paskutinis rusų dainininko koncertas, tikiuosi radijo stotys nustos groti tą menkavertę muziką, tikiuosi mūsų valstybė bus drąsi ne tik Twiteryje, bet ir kultivuos vatinį tiktoką, pūstalūpių instagramą ir mūsų nemėgstamą facebooką.

Ačiū Kornelijui už protesto idėją ir visiems, kas atėjo vakar į jį prie pramogų arenos. Ką mes girdėjome ir matėme, tik dalis nufilmuota. Maža dalis. Ačiū Dainiui Žalimui už vakar vakaro tekstą.

P.S. Kai tūkstančiai žmonių bėga iš BY nuo režimo persiokijimų, kiti atvaziuoja į ru koncertus ar skraido atostogų“, – socialiniuose tinkluose rašė vienas protesto organizatorių.

Apie įvykusį Morgenshterno koncertą ir susirinkusią publiką žinute pasidalijo ir teisininkas Dainius Žalimas.

„Šis vakaras, Vilnius. Kažkokio rusų reperio Morgenšterno koncertas Pramogų arenoje. Atvirai renkasi prorusiška publika. Ją mėgina sugėdinti Ukrainos rėmėjai.

Ir nė vieno policijos pareigūno.

Nors ne tik keikiamasi ir demonstruojami viešąją tvarką pažeidžiantys gestai (žr. pirmą įrašą), bet ir Z simbolis (žr. trečią nuotrauką), kurio viešas demonstravimas yra baudžiamas pagal ANK 524 str. (kaip agresiją propaguojantis autoritarinio režimo simbolis).

Čia yra tikroji, bejėgiškai rankomis skėsčiojanti, Lietuvos teisesauga. Kaip ir lygiai taip pat beviltiškai atrodantys politikai. Lauksime eilinio pasipiktinimo iš jų pusės“, – feisbuko įraše pažymėjo D. Žalimas.

Delfi komentaro kreipėsi ir į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja tikino, kad policija apie planuojamą protestą informacijos neturėjo, o informacijos apie konfliktus šalia Pramogų arenos negavo. Tačiau dėl įvykio Pramogų arenoje policija pradėjo ikiteisminį tyrimas pagal LR BK 284 str.

„Buvo gautas pranešimas iš Pramogų arenos apsaugos darbuotojų apie tai, kad Pramogų arenoje 19 metų jaunuolis sumušė 2 moteris. Užpuolikas yra sulaikytas, – patikino J. Samorokovskaja. – Šiuo metu renkama ir vertinama informacija apie šių simbolių naudojimą, įvertinus bus priimtas sprendimas. Už nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimą ar demonstravimą numatyta: bauda asmenims nuo trijų šimtų iki septynių šimtų eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo šešių šimtų iki vieno tūkstančio dviejų šimtų eurų.“

Putiną garbinusio ir Ukrainoje nelaukiamo reperio pasirodymas įvyko Pramogų arenoje, nes „Compensa“ koncertų salė nesutiko įsileisti Morgenshterno.

„Norime pabrėžti, kad nuo pat Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios palaikome Ukrainą, jos žmones ir savo kolegas bei partnerius Ukrainoje. „Compensa Vienna Insurance Group“, būdami „Vienna Insurance Group“ dalimi, remiame ir dalyvaujame paramos organizavime Ukrainai.

Bet koks Rusijos palaikymas mums yra nepriimtinas, todėl pasirodžiusią informaciją dėl planuoto koncerto Vilniuje mūsų vardu pavadintoje koncertų salėje vertiname labai rimtai. Nedelsdami kreipėmės į koncertų salės atstovus, prašydami paaiškinti susidariusią situaciją, taip pat imtis reikiamų veiksmų, kad visi salėje vykstantys renginiai atitiktų demokratiško ir laisvo pasaulio vertybes. Sprendimą dėl koncerto atšaukimo priėmė pati koncertų salė“, – komentare rašė draudimo bendrovės „Compensa Vienna Insurance Group“ atstovai.

Delfi kiek anksčiau komentaro kreipėsi ir į „Compensa“ koncertų salės atstovus.

„Compensa“ koncertų salė nepalaiko Rusijos karo Ukrainoje. Atlikėjams, norintiems koncertuoti mūsų patalpose, taikome aukštus standartus – patikriname, ar nėra įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašą Lietuvoje, konsultuojamės su užsienio ir kultūros minesterijomis, atlikėjų prašome pateikti oficialią poziciją raštu, stebime viešąją erdvę. „Compensa“ koncertų salė, gavusi papildomos informacijos apie atlikėją, atsisakė suteikti patalpas Morgenshtern koncertui, turėjusiam įvykti 2023 m. kovo 3 d. Atsiprašome lankytojų už nesklandumus“, – rašoma koncertų salės atsiųstame komentare.

Tuo tarpu bilietų platinimo puslapyje nurodyta, kad renginio vieta pakeista, o koncertas įvyks „Pramogų arenoje“. Buvo pranešama, kad data ir laikas nesikeičia. Pakeitimai buvo įvykdyti kovo 2 dieną, likus parai iki koncerto.

„Prakeiktas genijus – taip apie save kalba pagrindinis šalies topų veikėjas, ir sunku su tuo nesutikti. Titulų „Metų moteris“, „Metų žmogus 2020“ laimėtojas pagal GQ, šiandien Morgenshtern yra vienas sėkmingiausių repo atlikėjų.

Jo albumas „Legendary Dust“, parašytas 2020 m., vos per savaitę eteryje, „VK“ jau surinko daugiau nei 94 mln. perklausų. Beveik 10 milijonų gerbėjų užsiprenumeravo jo „YouTube“ kanalą.

Kiekvienas klipas - dešimtimis milijonų peržiūrų, kiekviena daina- pirma vieta muzikos platformu topuose, kiekvienas koncertas yra išparduotas.
Ar tu pasiruošęs?

Laukite Morgenshterno savo mieste!“, – dar pirmadienį buvo rašoma renginio anonse.

Kiek anksčiau buvo skelbta, kad repo atlikėjas Ališeris Morgenshternas išvyko iš Rusijos.

Dainininkas paliko Rusiją dėl galimo arešto. 2021 metų lapkričio 24 dieną Ališeris, jo žmona Dilara ir apsaugininkai pabėgo iš Rusijos ir išvyko į Minską. Tąkart atlikėjas nebuvo aktyvus socialiniuose tinkluose ir niekaip nekomentavo to, kas vyksta, rašė svetainė upl.uz.

Rusijos žiniasklaidos priemonės skelbė, kad A. Morgenshternui pateikti kaltinimai propagavus ir prekiavus internete narkotikais. Kiek anksčiau atlikėjas buvo sumokėjęs baudą už narkotikų propagavimą vaizdo klipuose. Tuo metu pasirodęs Ališerio dainos „Pablo“ muzikinis vaizdo klipas buvo laikomas eiliniu draudžiamų medžiagų propagavimu.

Tais pačiais metais Rusijos reperis Ališeras Morgenshternas buvo įtrauktas į asmenų, kurie dėl smurto ir žiaurumo propagavimo kelia grėsmę Ukrainos nacionaliniam saugumui, sąrašą, remdamasi Ukrainos saugumo tarnyba (UST) pranešė agentūra „Ukrainskije novosti“.

Muzikantui buvo uždrausta atvykti į šalį, skelbė rbc.ru.

UST išsiuntė laišką Kultūros ir informacijos politikos ministerijai su pasiūlymu įtraukti šį atlikėją į juodąjį sąrašą. Tarnyba nurodė, kad A. Morgenšternas „savo pasirodymų metu propaguoja prievartos ir žiaurumo kultą, narkotikų bei psichotropinių medžiagų platinimą ir vartojimą, o tai sudaro prielaidas konfliktinėms situacijoms su koncerto organizatoriais bei dalyviais [...]“.

Taip pat pranešama, kad atlikėjas nėra išreiškęs savo požiūrio į karą Ukrainoje, tačiau ne kartą anksčiau buvo užfiksuotas šlovinantis Putiną.

Komentaro apie koncertą Delfi kreipėsi ir į organizatorių. Tiesa, atsakymo jie iki šiol nepateikė.

Ministras apie Vilniuje pasirodysiantį V. Putiną garbinusį reperį Morgenshterną: atsakomybė turi tekti organizatoriams

Atsakomybė dėl to, kad prieš metus Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paramą reiškęs rusų reperis Morgenshternas penktadienį turėjo pasirodyti „Compensa“ koncertų salėje, turi tekti renginio organizatoriams, kurie yra privatūs subjektai, teigia kultūros ministras Simonas Kairys. Ministras akcentuoja taip pat praktiškai nematąs galimybių, kad reperis galėtų būti įtrauktas į Lietuvoje nepageidaujamų asmenų sąrašus.

„Tai yra dvi klausimo pusės. Tai, pirmiausia, tokiu atveju, kadangi koncertas vyksta ne kažkokioje valstybei ar savivaldybei priklausančioje scenoje, o šiuo atveju privačioje „Compensa“ arenoje ir organizatoriai tai yra privatus subjektas, tai mes neturime tokios galimybės atmesti kažkaip tą repertuarą“, – žurnalistams trečiadienį teigė S. Kairys.

Ministras skeptiškai vertina ir galimybę reperį Morgenshterną įtraukti į Lietuvoje nepageidaujamų asmenų sąrašą.

„Yra kitas kelias, be abejo, svarstyti ir kreiptis dėl vieno ar kito atlikėjo, kad jis būtų įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą, bet jau turint patirties ir matant, kiek, pavyzdžiui, tas pats atlikėjas pasisakymų yra padaręs ir palaikant Ukrainą, ir kai kurių kūrinių išleidęs, tai matome, kad tas toks teisinis ginčas būtų tikrai neperspektyvus ir ne valstybės naudai“, – sakė ministras.

„Kiek mes tarėmės su Užsienio reikalų ministerija, kad tiesiog nebūtų tokio pagrindo. Aš tikrai nenoriu advokatauti šiam atlikėjui, bet, objektyviai žiūrint, mes irgi nepatikrinsime gi žmogaus įsitikinimų, neįlįsime į jo vidų. Bet po įvairių pozicionavimusi su Rusija, tai jis visgi iš tos Rusijos pasitraukė, yra nemažai šaltinių, kur jis išreiškė nuomonę neigiamą apie tai, kas vyksta Ukrainoje“, – taip pat pažymėjo jis.

Pasak jo, dėl koncertų, kuriuose pasirodo panašių klausimų keliančios Rusijos žvaigždės, atsakomybė turėtų tekti privatiems organizatoriams.

„Valstybė jau tikrai daug padarė ir dabar labai daug priklauso nuo privačių subjektų, jų empatijos, nuomonės, įsitikinimų, rizikų vertinimų, galų gale kažkokio prestižo ir panašiai. Ir čia jau ta atsakomybė vis tiek tenka jau privačiam renginių organizatoriui ir tai visuomenės daliai, kuri klauso tokios muzikos, eina į tokius koncertus“, – pažymėjo S. Kairys.

Kaip skelbė LRT radijas, Rusijos reperis Morgenshternas prieš metus teigė V. Putiną gerbiantis dėl to, nes jo bijo visas pasaulis. Tuo tarpu karo Ukrainoje metu reperis dainavo Rusijos armijai įkvėpti sukurtą dainą „Ja russkij“, o paklaustas, kam priklauso Krymas, atlikėjas išsisukinėdamas aiškino, kad tai Ukrainos vadžios primestas klausimas ir dėl jo neverta kvaršinti galvos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)