Teiginiai

Nuotraukoje vaizduojamas kadras iš Australijos Lahamanu miestelio, kuriame pradėjo lyti žuvimis.

Verdiktas


Melas. Nuotraukoje nėra vaizduojamas Australijos miestelį užklupęs žuvų lietus, be to, greičiausiai miestelio pavadinimas užrašytas klaidingai, todėl vietovės tokiu vardu aptikti nepavyko. Šis kadras atspindi 2015 m. įvykius, kai Kinijos Kaili mieste sugedus žuvis gabenusio sunkvežimio durims į gatvę pasipylė 6,8 tonos šamų. Daugelį jų atvykusios gelbėjimo tarnybos pavyko išgelbėti ir perkelti atgal į sunkvežimį.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose paslaptinga nuotrauka, kurioje matyti gatvė, nusėta žuvų, ir jas renkantys kareiviškais drabužiais apsirengę vyrai, išplatinta kartu su rusišku tekstu. Jame nurodyta, kad fotografija buvo daryta Australijos Lahamanu miestelyje, apgyvendintame vietinių aborigenų. Pasak žinutės autoriaus, čia užfiksuotas neįprastas įvykis, kuomet miestelyje lijo žuvimis. Žinutėje pateikta ir nuoroda į rusišką paranormalių naujienų svetainę, kurioje taip pat pranešama apie šį įvykį, tačiau straipsniui iliustruoti naudojamos kitokios nuotraukos.

Iš pirmo žvilgsnio pažvelgus į socialiniuose tinkluose išplatintą fotografiją kyla abejonių dėl jos sąsajų su Australijos čiabuviais, mat nuotraukoje užfiksuoti žuvis nuo kelio renkantys vyrai turi rytietiškų bruožų ir neprimena australų.

Atlikus atvirkštinę vaizdo paiešką „Google Lens“ platformoje galima rasti daugiau ta pačia fotografija iliustruotų straipsnių. Viename iš jų, vietnamiečių portale „tinmoi.vn“ 2015 m. pasirodė straipsnis, kuriame pranešama kaip Kinijos gatves nuklojo 6.8 tonos pangasijų.

Tai nutiko Guidžou provincijoje sugedus sunkvežimio, gabenusio didelį kiekį žuvų, durims, dėl ko visas gabentas krovinys atsidūrė gatvėje. Į įvykio vietą iškviesti ugniagesiai stengėsi suvaldyti situaciją ir gyvas ant gatvės pasipylusias žuvis laistė vandeniu. Galiausiai daugumą pabirusių žuvų pavyko surinkti ir patalpinti atgal į sunkvežimį. Straipsnyje pateikiama ir daugiau nuotraukų, darytų iš įvykio vietos, kurių detalės sutampa su fotografija, pastebėta socialiniuose tinkluose.

Apie tą patį įvykį rašė ir daugiau naujienų portalų. Pavyzdžiui, portale „Firstpost“ pateikiamos tos pačios įvykio nuotraukos, tačiau pridedama, kad nelaimė įvyko Kailli mieste. Be to, vietoje pangasijų šiame straipsnyje nurodoma, kad iš sunkvežimio išleistos žuvis iš tiesų buvo šamai.

Toliau atliekant paiešką kinų kalba pagal raktažodžius „šamai gatvėse Kaili mieste sugedus sunkvežimiui“ pavyko rasti straipsnių Kinijos žiniasklaidos priemonėse. Pavyzdžiui, portale slide.news.sina.com aprašoma ta pati istorija, pridedant, kad sunkvežimyje iš viso buvo 13 600 šamai. Apie šį įvykį rašė ir portalai xinhuanet.com ir ah.ifeng.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją