„Keletą mėnesių čia nebuvau, nė dulkių nupūsti nespėjau“, – pasikvietusi laidos „Kasdienybės herojai“ kūrybinę komandą prisipažino pašnekovė. Prieš dešimt metų ji tapo meilės emigrante ir tikėjosi savo svajonių gyvenimą susikurti Švedijoje. Tačiau viskas susiklostė kitaip.

Kai Diana mūsų laidoje svečiavosi prieš pusantrų metų, palinkėjome jai ateinančias Kalėdas švęsti kartu su sūnumi. Ir vis dėlto lietuvei nepavyko atgauti sūnaus.

„Mes Lietuvoje turime labai gražų vaizdą apie Švediją. Ir aš pati nuo mažens skaitydavau Astridos Lindgren, Hanso Kristiano Anderseno pasakas, ir tikrai Švedijoje yra labai daug gerų dalykų. Sistemos labai gerai veikia, apgina savo piliečius ir rūpinasi jais. Labai graži gamta. Taip galvodama išvykau į Švediją, norėjau ten kurti, gyventi, kalbą išmokau per 4 mėnesius“, – prisimena moteris.

Deja, svajonių šalimi lietuvių pavadinamoje Švedijoje Dianos gyvenimas apkarto taip, kad ji ir pikčiausiam priešui nelinkėtų. Dianos istoriją prieš pusantrų metų mūsų laidoje tikriausiai jau esate girdėję. Kaip už švedo ištekėjusi lietuvė tapo didžiulio smurto auka. O nusprendusi pabėgti nuo ją mušusio ir netgi nužudyti grasinusio vyro, neteko visko – prarado darbą nacionalinėje švedų televizijoje, buvo išmesta į gatvę iš savo namų, o svarbiausia – neteko savo trejų metų sūnaus.

Diana Maria Olsson

Matematikos dėstytojas universitete – skamba solidžiai ir patikimai. Diana sako iš karto pagalvojusi, kad šis, šešeriais metais už ją vyresnis žmogus bus racionalus, žemiškas ir intelektualus – kitaip tariant, puiki partija rimtiems, ilgalaikiams santykiams.

Dabar Diana išgirdusi, kad Švedija – emancipuotų moterų ir lygių teisių šalis, tik nusišypso. Ji teigia – tai visiškai negalioja moterims emigrantėms.

„Kad mano buvęs vyras sadistiškai smurtavo ir kėsinosi man atimti gyvybę, pripažino Švedijos policija ir teismas, nes yra techninių įrodymų. Tą patį pripažino ir pusės metų tyrimą atlikę švedų žurnalistai, sukurdami TV laidą apie mano istoriją. Ir net Švedijos teisingumo ministras per žinias komentavo mano istoriją“, – prisimena Diana, gyvenusi ir Krizių centre, ir nuo vyro metus besislėpusi, tačiau galiausiai vis tiek netekusi sūnaus.

„Švedams nerūpi, kad mano vaikas pusiau lietuvis. Jie neleidžia kalbėti su juo lietuviškai ir atvykti į Lietuvą, taip tarsi ištrindami dalį jo šaknų ir tapatybės“, – sako Diana.

Dianą nustebino Lietuvos politikų abejingumas. O kreipėsi ji visur – siuntė laiškus Lietuvos politikams ir organizacijoms, kreipėsi į užsienio reikalų ministeriją, į Seimo narius ir net į patį prezidentą. Ir kodėl Paryžiuje mano filmas rodomas, o Lietuvoje – ne?

Diana Maria Olsson

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.


Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)