Teiginiai


„Twitter“ pareikalavo vartotojų pašalinti nuo savo vardo Ukrainos vėliavos simbolį, nes jo naudojimas prieštarauja socialinio tinklo neutralumo taisyklėms. Ukrainos vėliavėlę varde gali naudoti tik „Twitter Blue“ prenumeratoriai (ČIA).

Verdiktas


„Twitter“ nenusprendė uždrausti naudoti Ukrainos vėliavos simbolį vartotojų profiliuose. Ši ekrano nuotrauka buvo suklastota, siekiant atkreipti dėmesį į platformos savininko Elono Musko šališkumą ir keliamą grėsmę demokratijai.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose vasario mėnesį išplatinta neva „Twitter“ platformos ekrano nuotrauka, kurioje matyti žinutė, skirta asmeniui, savo varde naudojusiam Ukrainos vėliavos simbolį. Ekrano nuotraukoje nurodoma pašalinti Ukrainos vėliavos simbolį, nes šį esą gali naudoti tik „Twitter Blue“ prenumeratoriai.

Melaginga žinutė

Paaiškinama ir tokio sprendimo priežastis – neva Ukrainos vėliavos naudojimas vertinamas kaip politinis pareiškimas prieš Rusiją ir prieštarauja socialinio tinklo neutralumo politikai. Žinutės apačioje nurodoma, kad Ukrainos vėliavą iš profilio reikėtų pašalinti iki vasario 28 d., antraip vartotojas praras prieigą prie socialinio tinklo.

Ši ekrano nuotrauka sparčiai pasklido ir kituose socialiniuose tinkluose, pavyzdžiui, vasario 27 d. ja pasidalino žinutes rusų ir lietuvių kalbomis publikuojanti paskyra, kurioje gausu prieš Ukrainą nukreiptos informacijos.

Tačiau tai, kad ekrano nuotrauka yra netikra, o ja siekta pasidalinti socialinio eksperimento tikslais nesunku atsekti suradus „Twitter“ paskyrą, iš kurios ir buvo paskleista ši žinia. Nurodoma, kad žinute pasidalino „Walter Report“ paskyra. Tokią žinutę iš tiesų galima rasti, ji buvo publikuota vasario 26 d. ir peržiūrėta 2,9 mln. kartų (ČIA). Šiuo metu po žinute jau yra matomas perspėjimas, kad joje pateikiama netikra informacija bei siūloma perskaityti naudojimosi „Twitter“ politikos gaires.


Tą pačią dieną po kelių valandų „Walter Report“ paskyroje pasirodė kita žinutė (ČIA), kurioje paneigiamas prieš tai publikuotosios turinys ir nurodoma, kad „Twitter“ nedraudžia naudoti Ukrainos vėliavos simbolio, tačiau problema yra ta, kad labai lengva patikėti, jog Elonas Muskas galėtų taip pasielgti. „Musko veiksmai ir tviterio žinutės kalba garsiau nei netikri memai ir turi realių pasekmių Ukrainai. Realią grėsmę demokratijai kelia tai, kad Muskas kartoja savo kraštutinių dešiniųjų bičiulių rusišką propagandą“, – žinutėje rašė „Walter Report“.


„Walter Report“ paskyroje, kuri „Twitter“ platformoje pristatoma, kaip naujienų, pranešimų ir nuomonių iš Ukrainos kanalas, skelbiama informacija apie karą Ukrainoje bei šią šalį palaikančios žinutės, tačiau pastaruoju autoriaus bandymu papokštauti ir atkreipti dėmesį į, jo manymu, „Twitter“ egzistuojančią šališkumo problemą pasinaudojo ir Rusiją palaikantys asmenys vėliau išplatinę minėtą memą kaip tikrą naujieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją