Teiginiai


Link tribūnos sakyti kalbos J. Bidenas Varšuvoje ėjo per Ukrainos vėliavos spalvų kilimą (ČIA).

Verdiktas


Melas. Socialiniuose tinkluose ir internete išplatinta fotografija iš J. Bideno vizito Varšuvoje, kurioje matomas į tribūną vedantis Ukrainos vėliavos spalvų kilimas, yra suklastota, ja daugiausia dalinosi Kremliaus propagandą skleidžiantys rusiški portalai. Iš tiesų takas link tribūnos buvo tamsiai mėlynos spalvos.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose platinama fotografija esą įrodanti, kad JAV prezidentas vizito Varšuvoje metu pasityčiojo iš Ukrainos vėliavos, nes būtent jos spalvų kilimas buvo nutiestas link podiumo, prie kurio J. Bidenas turėjo sakyti kalbą.

Daugiausia ši nuotrauka buvo platinama šaltiniuose rusų kalba, tačiau ja dalijosi ir socialinių tinklų vartotojai iš Lietuvos.

J. Bideno vizitas Varšuvoje vyko vasario 21 d. iš karto po jo apsilankymo Kyjive. JAV vadovas kreipėsi į susirinkusiuosius nuo podiumo patalpinto po neperšaunamu gaubtu. Prieš tai minią pasveikino ir Lenkijos prezidentas Andrzej Duda.

Renginys buvo surengtas Varšuvos karališkosios pilies soduose, kurie specialiai šia proga buvo papuošti Ukrainos vėliavos spalvomis – geltona ir mėlyna. Žvelgiant į renginio fotografijas ir vaizdo įrašus (ČIA) matyti, Ukrainos vėliavomis padabintas rūmų fasadas, pusračio formos geltonas ir mėlynas akcentas matyti šalia vartų tiesiai priešais podiumą, o turėklai prie rūmų taip pat iškabinti Lenkijos ir Ukrainos vėliavų spalvų atributais.

Vis dėlto, atlikus paiešką internete ir peržiūrėjus J. Bideno kalbos vaizdo įrašą matyti, kad takas, vedantis link podiumo, buvo vienspalvis, tamsiai mėlynos spalvos, o ne geltonas ir mėlynas, kaip pavaizduota socialiniuose tinkluose išplatintoje nuotraukoje (ČIA). Ši fotografija buvo suklastota ant mėlynos spalvos tako nuotraukų redagavimo programomis pridėjus geltonos spalvos juostą, kad atrodytų, jog prezidentams po kojomis buvo patiesta Ukrainos vėliava.

Klaidinanti žinutė

Atlikus atvirkštinę suklastoto vaizdo paiešką paaiškėjo, kad internete nuotrauka pradėta platinti vasario 22 d., taigi, praėjus dienai po J. Bideno vizito Lenkijoje. Daugiausia ja dalinosi Kremliaus propagandą skleidžiantys rusiški portalai.

Suklastota nuotrauka daugiausia buvo platinama rusiškuose šaltiniuose
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)