Teiginiai

Vizito į Kyjivą metu Bidenas buvo pasidabinęs geltona juodu dryžuotu kaklaraiščiu, labai primenančiu Georgijaus juostos spalvas.

Verdiktas

Netiesa. Vizito Kyjive metu JAV prezidentas J. Bidenas ryšėjo Ukrainos vėliavos spalvų – geltonos ir mėlynos – kaklaraištį. Tokiu gestu siekta parodyti paramą Ukrainai.

Melo detektoriaus komentaras

Vasario 20 d. įvykęs J. Bideno apsilankymas Kyjive sulaukė ne tik žiniasklaidos, bet ir klaidingos informacijos skleidėjų dėmesio. Kai kurie socialinių tinklų vartotojai atkreipė dėmesį į JAV vadovo aprangos detales, dėvimas šia proga. Jų teigimu, J. Bidenas ryšėjo dryžuotą juodos ir geltono spalvos kaklaraištį, kuris priminė Georgijaus juostą. „Vat sėdžiu ir galvoju ar čia mano vaizduotė per laki, ar čia toks politikų humoras subtilus“, – komentavo žinute pasidalinusi vartotoja.
Klaidinanti žinutė

Tačiau paminėta įžvalga apie J. Bideno vizitą Ukrainos sostinėje neatitinka tikrovės, todėl vargu ar joje galima įžvelgti kokią nors paslėptą prasmę apart tos, kurią ir buvo stengiamasi perteikti – palaikymo su Rusija kariaujančiai Ukrainai.

J. Bideno kaklaraištis, kurį jis ryšėjo vizito Kyjive metu, nebuvo geltonos ir juodos spalvos. Aksesuaro spalvos yra geltona ir tamsiai mėlyna, jomis stengtasi pademonstruoti palaikymą Ukrainai. Kai kuriose fotografų nuotraukose gali pasirodyti, kad tamsiai mėlyna kaklaraiščio spalva yra juoda, tačiau radus daugiau vizito fotografijų jose matyti tikrosios kaklaraiščio spalvos (ČIA).

Vizitas Kyjive nebuvo pirmoji proga, kuriai J. Bidenas pasipuošė geltonos ir mėlynos spalvos kaklaraiščiu. Ryšėdamas tą patį kaklaraištį JAV vadovas praėjusių metų kovo mėnesį paskelbė apie draudimą į JAV importuoti Rusijos naftą ir dujas (ČIA).

Be to, tas pats kaklaraištis užfiksuotas ir 2020 m. pabaigoje darytoje fotografijoje J. Bideno pasisakymo apie COVID-19 pandemiją metu (ČIA).

Be to, Georgijaus arba Šv. Jurgio juostos spalvos – juoda ir geltonai oranžinė, taigi, nė viena J. Bideno aksesuaro spalva neatitinka Rusijos simboliu laikomos juostos, kurią Lietuvoje demonstruoti viešai yra uždrausta, spalvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją