Teiginiai


JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) įspėjo, kad daugkartiniai COVID-19 skiepai sutrumpina žmogaus gyvenimo trukmę iki 24 metų. Remiantis CDC duomenimis apie mirtingumą dėl visų priežasčių, COVID-19 skiepai naikina imuninę sistemą tokiu greičiu, kuris su kiekvienais metais nuolat didėja (ČIA ir ČIA).

Verdiktas


Melas. CDC nepateikė jokios informacijos, kad COVID-19 skiepai gali turėti įtakos žmogaus gyvenimo trukmei, ją sutrumpinti. Mitas ir tai, kad vakcina nuo COVID-19 susilpnina imuninę sistemą. Įrodyta, kad vakcinos nuo koronaviruso stiprina ir skatina organizmo imuninį atsaką bei padeda išvengti COVID-19 ligos sunkios eigos, komplikacijų ir mirties.

Melo detektoriaus komentaras


Pirminis šaltinis, kuris paskelbė, kad „CDC duomenys patvirtina, kad vakcinacija nuo COVID žmogaus gyvenimo trukmę sumažina iki 24 metų“ yra „The Expose“. Šiame portale rašoma, kad CDC visų priežasčių mirtingumo duomenys rodo, kad kiekviena vakcinos dozė 2022 m. padidino mirtingumą 7 proc., palyginti su mirtingumu 2021 m. Todėl aiškinama, kad viena vakcinos dozė iš 30 metų vyrų atima 13 gyvenimo metų, o penkios dozės – 24 metus.

Tačiau ir šie teiginiai yra netiesa, nes CDC 2022 metų gruodžio pabaigoje paskelbė duomenis apie gyvenimo trukmę ir mirtingumą JAV 2021 metais, o apibendrintų duomenų apie 2022 metus dar net nėra. Be to, ir paskelbtoje analizėje net neužsimenama, jog vakcinacija nuo COVID-19 gali būti kaip nors susijusi su gyvenimo trukme ar mirtingumu.

Kaip nurodoma medijų raštingumą skatinančiame nepriklausomame projekte „Media Bias/Fact Check“, „The Expose“ yra sąmokslo ir pseudomokslo kategorijos šaltinis, kuris skelbia nepatikrinamą informaciją, ne visada pagrįsta įrodymais.

Remiantis galutiniais JAV mirtingumo duomenimis, kuriuos 2022 m. gruodžio 22 dieną paskelbė CDC Nacionalinio sveikatos statistikos centras, 2021 m. gyvenimo trukmė Jungtinėse Valstijose mažėjo antrus metus iš eilės ir nukrito iki žemiausio lygio nuo 1996 m. Tai reiškia, kad šiuo metu vidutinė gyvenimo trukmė JAV yra mažiausia per pastaruosius 25 metus.

Teigiama, kad būtent CCOVID-19 pandemija labai prisidėjo prie gyvenimo trukmės mažėjimo, kuri dabar yra beveik dvejais su puse metų trumpesnė nei pandemijos pradžioje. Po to, kai 2020 m. sumažėjo 1,8 metų, o 2021 m. dar 0,6 metų sumažinta gyvenimo trukmė JAV dabar siekia 76,4 metų. Vidutinė gyvenimo trukmė JAV 2019 metais buvo 78,8 metų, o 2020 metais – 77,3 metų.

Galutiniai CDC mirtingumo duomenys rodo, kad 2020–2021 m. bendras mirtingumas padidėjo visose amžiaus grupėse, išskyrus kūdikius, jaunesnius nei vienerių metų.

Devynios iš dešimties pagrindinių mirties priežasčių 2021 m. išliko tokios pačios kaip ir 2020 metais, o širdies ligos, vėžys ir COVID-19 išlaikė tris pirmąsias vietas.

Taigi, nėra jokių įrodymų, kad COVID-19 vakcinos gali sumažinti žmogaus gyvenimo trukmę. Net įvairių vakcinų istorija patvirtina, kad vakcinos buvo medicininė intervencija, turinti didžiausią teigiamą poveikį žmonių sveikatai ir ilgaamžiškumui.

Vakcinos smarkiai sumažino sergamumą infekcinėmis ligomis, kurios istoriškai nusinešė šimtus milijonų žmonių gyvybių, ir labai prisidėjo prie gyvenimo trukmės, kuri per praėjusį šimtmetį išsivysčiusiose šalyse pailgėjo nuo 47 iki 80 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)