Viena iš monetų, į kurią kolekcininkai atkreipė didelį dėmesį, yra lietuviška jubiliejinė dviejų eurų moneta, skirta Žuvinto biosferos rezervatui.

Įdomu tai, kad monetos briaunoje yra užrašas „Dievs, svētī Latviju“..

Dviejų eurų jubiliejinės monetos gaminamos ribotais kiekiais ir dažnai gali būti brangios.

Kaip pažymi Ispanijos žiniasklaida, jubiliejinės monetos yra retos, todėl numizmatai šias monetas saugo, o jų vertė metams bėgant didėja.

Norint sėkmingai parduoti monetą, svarbu, kad jos būklė būtų labai gera.

Didelio kolekcininkų dėmesio sulaukė 2021 m. išleista lietuviška proginė moneta, skirta Žuvinto biosferos rezervatui.

Monetos šonus puošia užrašas Laisve * Vienybe * Gerove (Laisvė * Vienybė * Gerovė), tačiau monetos krašte galima perskaityti užrašą Dievs * Svētī * Latviju.

Lietuvos bankas paprašė Lietuvos monetų kalyklos paaiškinti, kaip įvyko tokia klaida ir kas bus daroma, kad ateityje tokių klaidų būtų išvengta.

Iš viso užrašas latvių kalba puošia apie 10 % šių monetų, taigi iš viso gali būti išleista apie 500 vienetų.

Jau dabar pastebimas didelis susidomėjimas šia moneta, žmonės pasirengę atsidėkoti rimta pinigų suma – už lietuvišką monetą su latvišku užrašu eBay portale siūloma daugiau nei 2200 eurų.

Palyginimui, ta pati moneta su lietuvišku užrašu kainuoja vos 3,5 euro.

Lietuviška parduotuvė „Florinus“ nurodo, kad „klaidinga moneta“ dabar vertinama 1 800 eurų, o „tikroji“ kainuoja tik 3 eurus.

Iš viso išleista 5 000 Žuvinto rezervatui skirtų monetų, kurių dešimtadalis cirkuliuoja visoje Europoje. Ispanijos žiniasklaida pažymi, kad ateityje ši moneta gali būti verta daug daugiau nei dabar.