Luhansko krypties Svatovės sektoriuje agresorius toliau spaudžia ukrainiečių vienetus šiauriniame flange.

Teigti, kad tai jau yra jo numatytas puolimas Kupjansko link, dar anksti.

Tačiau rusų bandymas palei Oskilo upę apeiti dalį ukrainiečių pajėgų, esančių šiaurinėse pozicijose, taip pastumiant kontaktinę liniją į pietus tam, kad iš Ukrainos logistinės sistemos dalinai eliminuotų Kupjanską (taiklesne ir intensyvesne artilerijos ugnimi bei manevrinių vienetų atitinkamais veiksmais), operacine prasme atrodytų logiškas.

Kontaktinė linija nepajudėjo

Kreminos sektoriuje tęsiasi sunkūs poziciniai mūšiai. Agresoriui pavyko nežymiai pajudėti į priekį Ploščankos vakaruose, tačiau tai – labiau taktinio lygmens pasistūmėjimas.

Kita vertus, rusams toliau nepavyksta įsitvirtinti Kuzminėje ir Dibrovoje.

Lysyčansko sektoriuje agresorius tęsia bandymus prasiveržti Bilohorivkos šiaurės rytuose, tačiau ukrainiečiai ir toliau kietai ginasi. Taigi, kol kas kontaktinė linija čia nepajudėjo.

Donecko krypties Bachmuto sektoriaus Krasna Horos–Rozdolivkos ruože agresoriui pavyko užimti atkarpą tarp Rozdolivkos ir Veselės.

Čia kontaktinė linija buvo išsilenkusi, taigi, veikiančioms ukrainiečių pajėgoms galėjo kilti grėsmė būti apsuptiems.

Dabar ukrainiečiai užėmė gynybai patogesnes pozicijas aukštumose už Sucha Plotvos upės. Vargu ar agresoriui pavyks pralaužti ukrainiečių gynybą šiame ruože.

Rusų salvės kai ką rodo

Šiaurinėse Bachmuto prieigose tęsiasi mūšiai, agresorius siekia įsitvirtinti palei kelio Slovjanskas–Bachmutas atkarpą ir jį kirsti.

Bachmuto rytinėse ir pietrytinėse prieigose sunkūs poziciniai mūšiai tęsiasi. Ukrainiečiai pozicijų kol kas neužleidžia.

Kelyje Kostiantinivka–Časiv Jaras–Bachmutas ukrainiečiams pavyko apie 1,5 km nustumti agresorių nuo Časiv Jaro–Ivanivkės. Taip rusai nublokšti nuo kalvos Časiv Jaro pietinėse prieigose.

Jie priversti savo operacijas vykdyti ukrainiečių prišaudytoje žemumoje.

Pasirodė informacija, kad agresoriaus artilerija yra aktyvi Ozaranivkos ir Majorsko apylinkėse. Tai piečiau kelyje Horlivka–Bachmutas esančios gyvenvietės, kurias agresorius jau senokai yra užėmęs.

Rusų artileristų salvės į šias vietoves rodo, kad ukrainiečių manevriniai vienetai čia yra aktyvūs.

Tikėtina, kad jie vykdo lokalias kontratakas. Sunku pasakyti, ar tai tik atsitiktinumas, ar koordinuota ukrainiečių operacija prie Ivanivskės (šiaurėje) ir Ozaranivkos–Majorsko (pietūs).

Tačiau teoriškai žvelgiant iš operacinės pusės, tai būtų labai logiškas veikimas – nustūmus puolantį priešą sukurti jam problemų kitame ruože ir taip trikdyti bandymus atsiimti prarastas vietoves.

Agresoriaus pastangos blokuoti Avdijivkoje įtvirtintą gynybos rajoną ir toliau nėra sėkmingos. Dar vienas rusų bandymas pralaužti ukrainiečių gynybą prie Krasnohorivkos ir Opytnės baigėsi nekaip, – teko susirinkti išdaužytus dantis bei grįžti reorganizuotis ten, iš kur atėjo.

Tiesa, rusams pavyko nežymiai (apie 1 km) pasistūmėti prie Novobachmutivkos, tačiau esmingai situacijos tai nekeičia.

Gyvenvietė virto griuvėsiais

Tęsiasi sunkios kautynės Marijinkoje. Agresorius vėl bando apeiti įtvirtintą rajoną iš pietų (Pobeda). Rusai į mūšį meta moderniausius savo tankus „T90“, tačiau ukrainiečiams tai tik dar vienas taikinys.

Gyvenvietė virtusi griuvėsiais, bet ukrainiečiai pozicijų neužleidžia.

Vuhledaro sektoriuje tęsiasi lokalūs susidūrimai pietrytinėse gyvenvietės prieigose, ukrainiečiai tvirtai laiko iniciatyvą savo rankose.

Kita vertus, agresorius puolimo pietvakarinėse gyvenvietės prieigose dar nepradėjo. Tikėtina, telkia vienetus, resursus ir vykdo žvalgybą.

Ukrainiečiai taip pat nesnaudžia, aktyviai dirba jų artilerija.

Zaporižios kryptyje agresorius toliau vykdo lokalias atakas Orihivo ruože.

Jam vietomis pavyko pasistūmėti „niekieno žemėje“. Tikėtina, rusai stengiasi priartėti prie Mala Tokmachos ir taip nustumti ukrainiečių vienetus už Konkos upės bei priartėti prie Orihivo rytinio flango.

Pietų kryptyje agresorius, be kitų gyvenviečių, intensyviai apšaudė Očakivą. Tikėtina, kad karinis šių smūgių tikslas – atgrasyti Ukrainos SOP vienetų operacijas Kinburno nerijoje (jos jau kurį laiką vykdomos iš Očakivo).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją